Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.září 16:20

"Romadúr pochází z kategorie tzv. sýrů s červeným mazem, které zrají od povrchu dovnitr.

O jeho vznik se postarali sýraři v Belgii. Zde získal i svůj název, signalizující, že se k jeho výrobě používalo čerstvě nadojené plnotučné mléko (remoudre).

Pro český romadúr jsou typické, na rozdíl třeba od německých sýrů tohoto druhu, hluboké prozrání a velmi výrazná pikantní chuť i vůně.

Nejslavnější varianty v Evropě

Pont l’Eveque Normandieá. Livarot FrancieMunste­rAlsasko, Německo, Švýcarsko
Maroilles Francie
Limburský Belgie,Německo
Langres Francie. Epoisses Burgundsko
Reblochon Savojsko 

https://www.no­vinky.cz/zena/zdra­vi/clanek/roma­dur-lahudka-nejen-k-pivu-74657

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.září 16:21

"Romadúr pochází z kategorie tzv. sýrů s červeným mazem, které zrají od povrchu dovnitr.

O jeho vznik se postarali sýraři v Belgii. Zde získal i svůj název, signalizující, že se k jeho výrobě používalo čerstvě nadojené plnotučné mléko (remoudre).

Pro český romadúr jsou typické, na rozdíl třeba od německých sýrů tohoto druhu, hluboké prozrání a velmi výrazná pikantní chuť i vůně.

Nejslavnější varianty v Evropě

Pont l’Eveque Normandieá. Livarot FrancieMunste­rAlsasko, Německo, Švýcarsko
Maroilles Francie
Limburský Belgie,Německo
Langres Francie. Epoisses Burgundsko
Reblochon Savojsko "

https://www.no­vinky.cz/zena/zdra­vi/clanek/roma­dur-lahudka-nejen-k-pivu-74657

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.září 16:24

"Romadúr pochází z kategorie tzv. sýrů s červeným mazem, které zrají od povrchu dovnitr.

O jeho vznik se postarali sýraři v Belgii. Zde získal i svůj název, signalizující, že se k jeho výrobě používalo čerstvě nadojené plnotučné mléko (remoudre).

Pro český romadúr jsou typické, na rozdíl třeba od německých sýrů tohoto druhu, hluboké prozrání a velmi výrazná pikantní chuť i vůně.

Nejslavnější varianty v Evropě

Pont l’Eveque Normandieá. Livarot FrancieMunste­rAlsasko, Německo, Švýcarsko
Maroilles Francie
Limburský Belgie,Německo
Langres Francie. Epoisses Burgundsko
Reblochon Savojsko "

https://www.no­vinky.cz/zena/zdra­vi/clanek/roma­dur-lahudka-nejen-k-pivu-74657

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.září 16:33

"Romadúr pochází z kategorie tzv. sýrů s červeným mazem, které zrají od povrchu dovnitr.

O jeho vznik se postarali sýraři v Belgii. Zde získal i svůj název, signalizující, že se k jeho výrobě používalo čerstvě nadojené plnotučné mléko (remoudre).

Pro český romadúr jsou typické, na rozdíl třeba od německých sýrů tohoto druhu, hluboké prozrání a velmi výrazná pikantní chuť i vůně.

Nejslavnější varianty v Evropě

Pont l’Eveque – Normandie.
Livarot – Francie
Munste r – Alsasko, Německo, Švýcarsko
Maroilles – Francie
Limburský – Belgie,Německo
Langres – Francie.
Epoisses – Burgundsko
Reblochon – Savojsko "

https://www.no­vinky.cz/zena/zdra­vi/clanek/roma­dur-lahudka-nejen-k-pivu-74657

Zajímá-li vás historie německého sýra Romadur, pročtěte si odkaz. Třeba někdy později někdo využije.

"Odkud pochází název Romadur, je kontroverzní.

  1. Jedna teorie říká, že název se vrací k francouzskému slovu „remoudre“ (znovu dojit), které odkazovalo na praxi opětovného dojení krav 15 minut po skutečném dojení. Pikantní sýr Herver byl prodáván v Belgii pod názvem „Remoudou“ . To bylo známo již v 17. století na veletrzích v Lipsku a Frankfurtu, kdy obchodníci z Herve vyměňovali svůj sýr za holštýnský dobytek.
  2. Další teorie spočívá v tom, že název Romadur pochází ze španělského kozího sýra zvaného „ramdon“ ( „ramade“= Stádo ovcí). Španělé po něm pojmenovali pikantní Herve na svých holandsko-vlámských územích.
  3. Podle třetí teorie název pochází z limburského věže (krém) a francouzského adjektiva doux (platidlo)."

https://www.ka­esewelten.info/ka­sesorten/roma­dur/