Odpověděl/a – 3.září 16:20
"Romadúr pochází z kategorie tzv. sýrů s červeným mazem, které zrají od povrchu dovnitr.
O jeho vznik se postarali sýraři v Belgii. Zde získal i svůj název, signalizující, že se k jeho výrobě používalo čerstvě nadojené plnotučné mléko (remoudre).
Pro český romadúr jsou typické, na rozdíl třeba od německých sýrů tohoto druhu, hluboké prozrání a velmi výrazná pikantní chuť i vůně.
Nejslavnější varianty v Evropě
Pont l’Eveque Normandieá. Livarot FrancieMunsterAlsasko, Německo,
Švýcarsko
Maroilles Francie
Limburský Belgie,Německo
Langres Francie. Epoisses Burgundsko
Reblochon Savojsko
https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/romadur-lahudka-nejen-k-pivu-74657
Odpověděl/a – 3.září 16:21
"Romadúr pochází z kategorie tzv. sýrů s červeným mazem, které zrají od povrchu dovnitr.
O jeho vznik se postarali sýraři v Belgii. Zde získal i svůj název, signalizující, že se k jeho výrobě používalo čerstvě nadojené plnotučné mléko (remoudre).
Pro český romadúr jsou typické, na rozdíl třeba od německých sýrů tohoto druhu, hluboké prozrání a velmi výrazná pikantní chuť i vůně.
Nejslavnější varianty v Evropě
Pont l’Eveque Normandieá. Livarot FrancieMunsterAlsasko, Německo,
Švýcarsko
Maroilles Francie
Limburský Belgie,Německo
Langres Francie. Epoisses Burgundsko
Reblochon Savojsko "
https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/romadur-lahudka-nejen-k-pivu-74657
Odpověděl/a – 3.září 16:24
"Romadúr pochází z kategorie tzv. sýrů s červeným mazem, které zrají od povrchu dovnitr.
O jeho vznik se postarali sýraři v Belgii. Zde získal i svůj název, signalizující, že se k jeho výrobě používalo čerstvě nadojené plnotučné mléko (remoudre).
Pro český romadúr jsou typické, na rozdíl třeba od německých sýrů tohoto druhu, hluboké prozrání a velmi výrazná pikantní chuť i vůně.
Nejslavnější varianty v Evropě
Pont l’Eveque Normandieá. Livarot FrancieMunsterAlsasko, Německo,
Švýcarsko
Maroilles Francie
Limburský Belgie,Německo
Langres Francie. Epoisses Burgundsko
Reblochon Savojsko "
https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/romadur-lahudka-nejen-k-pivu-74657
Odpověděl/a – 3.září 16:33
"Romadúr pochází z kategorie tzv. sýrů s červeným mazem, které zrají od povrchu dovnitr.
O jeho vznik se postarali sýraři v Belgii. Zde získal i svůj název, signalizující, že se k jeho výrobě používalo čerstvě nadojené plnotučné mléko (remoudre).
Pro český romadúr jsou typické, na rozdíl třeba od německých sýrů tohoto druhu, hluboké prozrání a velmi výrazná pikantní chuť i vůně.
Nejslavnější varianty v Evropě
Pont l’Eveque – Normandie.
Livarot – Francie
Munste r – Alsasko, Německo, Švýcarsko
Maroilles – Francie
Limburský – Belgie,Německo
Langres – Francie.
Epoisses – Burgundsko
Reblochon – Savojsko "
Zajímá-li vás historie německého sýra Romadur, pročtěte si odkaz. Třeba někdy později někdo využije.
"Odkud pochází název Romadur, je kontroverzní.