Avatar uživatele
Alois

Jak zpracovat lišky?

Poradite dobry recept z houby liska obecna, liska oranzova?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5576 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lencis

K uchovávání lišky obecné lze použít všechny známé způsoby od sušení až po nakládání. Zvlášť zajímavé je jejich uchovávání v alkoholu, stejně dobře se uchovává v olivovém oleji nebo v octě. Před kuchařským zpracováním je nejdůležitější lišky pořádně očistit. Lišky mají jednu velkou výhodu: plodnice mohou být delší dobu uchovávány jak v mrazničce, tak i na chladném vzdušném místě. Chutná výborně a je všestranně použitelná samotná, ve směsi hub, anebo s masem a rybami. Dává také pozoruhodnou chuť omáčkám a vůbec celkovému vzhledu jídla.

Lišky dušené na smetaně

Potřebujeme:
900g očištěných lišek, 50g másla, 40g cibule, trochu muškátového oříšku a fenyklu, sůl, 30g hladké mouky a 3 dl smetany.

Postup:
Lišky opereme a nadrobno pokrájíme. V kastrole rozehřejeme máslo, v něm zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme lišky, osolíme, okořeníme a dusíme tak dlouho, až lišky změknou a šťáva částečně vysmahne. To trvá asi 15 minut. Potom ve smetaně rozkvedláme mouku, nalijeme na lišky a dohusta svaříme.

Příloha: vařené brambory nebo dušená rýže.

Pro 6 osob

Další velmi inspirativní recepty najdete zde:
http://recepty­.vareni.cz/vyh­ledavani/pokro­cile/?q=li%B9k­a&search=1

zde:
http://www.la­buznik.com/se­arch_result.php?qu­ery=li%C5%A1k­a&relation=AN­D&order=nazev%2BAS­C&in=all

nebo třeba zde:
http://www.to­precepty.cz/vyh­ledavani.php?hle­dam=li%C5%A1ka&au­tor=0&kategori­e=0&v_nazvu=1&hle­dat=Hledej

Zkopírujte celý odkaz a vložte do řádku nahoře 😉

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Carolin

Výtečné jsou asi 1h 15 podušené s vepřovým masem, případně do toho nějakou zeleniku, pár rajčátek a paprik :) Je to aromatická houba, takže není třeba extrémně kořenit ;)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
miney777

Kuřecí prsa v omáčce s liškami

Porcí: 4
Doba přípravy: 55 min

Použité suroviny:
120 g hermelínu | dle chuti: sůl, bílý pepř, koriandr a estragon | 600 g kuřecích prsou | 2 žloutky | 120 g lišek | 50 g cibule | 120 g uzené šunky | podle potřeby: solamyl | 1 smetana
Postup:
Prsíčka rozřízneme, lehce naklepeme a okořeníme. Plníme směsí z šunky a sýra spojené žloutkem. Dochutíme čerstvými bylinkami. Zabalíme a potřeme směsí žloutků a solamylu. Pečeme 10 minut na pánvi po obou stranách. Ve výpeku orestujeme lišky, zalijeme šlehačkou, ochutíme koriandrem a estragonem. Podáváme s rýží.

Více receptů zde: http://recepty­.chytrazena.cz/hle­dat-recept/

a tam si zadejte výraz liška

Zdroj: http://recepty­.chytrazena.cz/hle­dat-recept/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
alenka901

Kuchyňské využití lišek

Lišky, zejména mladší exempláře, nás nezklamou v jakékoliv úpravě. Hodí se k sušení, k nakládání do octa či oleje, do omáček i do smaženice. Dokonce se lišky nakládají do alkoholu. Starší plodnice je vhodné usušit a rozemlít na houbový prášek, tím pak podle chuti kořeníme polévky či omáčky. Velkou devizou je, že lišky nebývají nikdy červavé. Také mohou být delší dobu uloženy v chladničce bez jakékoliv újmy. Díky tomu lišky bývají součástí menu v nejlepších světových restauracích. Takový pokrm se bohužel pro vzácnost suroviny svou cenou téměř blíží jídlům s lanýži. Největšími vývozci čerstvých, mražených i sušených lišek jsou Číňané.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dandi

Doporučuji hledat například na http://recepty­.vareni.cz receptů je více než dost.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Attack-design

hubník – rohlíky, mléko, a uvařené houby dáme zapéct do trouby

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek