Easy. Těstoviný se obvykle vaří kolem 8–10 minut, pro přesný čas si přečti návod k přípravě. Nasypej do vroucí vody (nezapomeň ji osolit a přidat trochu oleje), naházej do vroucí vody (ihned promíchat, aby se neslepily!) a nastav na sporáku časovač. (jestli máš vykopávku, tak si ho nastav na mobilu) ;) :)
Jinak druhá možnost je KEPLER – buchtýýý, nudlééé – vaříííím! (Ten Malakov pořád nemůžu rozdejchat!) ;) :D :D
0 Nominace Nahlásit |
Hlavně, aby bylo v hrnci dost vody a po vhození těstovin promíchat,a pak promíchat občas i během vaření.
0 Nominace Nahlásit |
Nejdůležitější je ta informace „dost vody.“ Podívej se na obal těstovin a (pozor, pokud jsi sám a uvaříš celé balení, budeš to jíst týden, těstoviny dost zvětší svůj objem) údaj o množství vody k vaření, který na něm najdeš, směle vynásob dvěma. Rovněž čas varu je velmi orientační, už proto, že někdo má rád těstoviny měkčí, někdo na skus („al dente“).
Zjentek: ale zmínil, musíš ty odpovědi ostatních číst…
Upravil/a: cochee
3Kdo udělil odpovědi palec? da ny, Kepler, aliendrone
před 1683 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zatím to zde nikdo nezmínil, ale je dobrý vložit těstoviny do vody, AŽ KDYŽ JE VROUCÍ! (;
0 Nominace Nahlásit |
Pokud tam dáš dost vody a po vhození těstovin to párkrát zamícháš a nenecháš vyvařit, pak se to snad připálit ani nedá.
Jo jedna možnost je… když je zcedíš a pak hrnec postavíš zpět na zapnutou plotýnku 😉
Eksot: "Ale první minuty se vyplatí u toho postát a míchat. To je podobné jako u rýže. " – rýži míchat? To nemyslíš vážně, že ne? Rýži jsme jako jediná skupina ze třech uvařili jako školáci i v tábornickém kotlíku – jen proto, že spolužačka zavelela: Hlavně to nemíchejte. Hej, nestrkej tam tu vařečku!
1Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone
před 1683 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Voda a míchání. Ten olej ani není nutný, dává se někdy spíš proti slepování. Ale první minuty se vyplatí u toho postát a míchat. To je podobné jako u rýže. Jak to nasákne určitou část vody, tak se to už skoro nepřipaluje, zmírnit plotýnku a můžeš pomale přestat s mícháním, příp. přikrýt pokličkou aby se održel bod varu. Když dáš příliš málo vody, tak to bude tvrdé, nebo se to bude připalovat i ke konci vaření.
0
před 1683 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Do hrnce dostatečné množství vody a uvést do varu. Osolit a dát trochu
oleje (cca tři lžíce). Na cca 0,5 kg těstovin cca 3 l vody. Do vroucí
vody vsypat těstoviny a promíchat. Pokud jde o špagety, nebo makarony,
postupně je „zanořit“ vařečkou do vody (měknou a klesají). Počkat až
voda opět začne vřít a vařit běžně 10 minut. Po opětném rozvaření
vody po vsypání, promíchat. Nejlépe zakrýt „spešl“ silikonovou
poklicí zabraňující překypění. Při klasické a plném hrnci může
snadno překypět (dát ji přes hranu a hlídat!). Po uvaření slít do
děrované mísy na těstoviny a ihned servírovat. Neproplachovat studenou
vodou! Pokud se ponechají delší dobu v sítu, mohou se trochu slepovat.
Nemohou se takto nikdy připálit.
Upravil/a: Jiří Bohumil
0
před 1683 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Dochy>>> Kdyby „jen jedna možnost“! ;) Já aliendrone dokonce NĚKOLIKRÁT připálil těstoviny celkem snadno JINAK. Stačí si během vaření na „OKAMŽIK“ (času dost, než se to uvaří) ke kompu. Pak, až tě do nosu udeří smrádek a dým linoudcí se z kuchyně zjistíš, že vůbec není nutné těstoviny slévat a vracet na zapnutou plotýnku. ;) :D :D
Kastrol je pak buď na majzlík nebo na výhoz – to víš, VELKÁ praxe! ;) :D :D
To Exot. Pro boha, rýži nikdy nemíchat!!! (viz Dochy). Akdyž už. Tak
nejlepší vaření rýže: do automatického „tlakáče“ dám trochu oleje.
Do něj dva objemové díly rýže a přiměřeně soli a promíchat. Pak tři
objemové díly vody. Na rýži dát půlku cibule do níž napíchám cca
10 hřebíčků (koření). Zavřu hrnec a načasuji na 5 minut (varu pod
tlakem). Podle množství uvařeno za cca 15–25 minut (+ rozehřátí).
Po vypnutí hrnce počkám na schládnutí a je vždy OK.
Já ze začátku rýži míchám, přichytává se. Mícháním se jí nikdy nic neublížilo. Ale říkáte, že to jde i bez toho… vyzkouším, asi musí být plotýnka na minimum.
Rýži před vařením propláchnout. Tím se (podle mně) zbavíš té „rýžové mouky“ co vzniká tím jak se rýže v sáčku odírá a při varu by klesla na dno a začla se připalovat. Pak přiměřeně vody, sůl, kousek cibulky, hřebíček… Když se začne vařit, tak ztlumit na co nejmenší výkon aby se voda ještě vařila… Občas zkontroluju jestli už je přiměřeně měkká a jestli je v rýži ještě voda. Případně trochu doleju, protože zpravidla nedokážu množství vody odhadnou a většinou ji tam dám méně než je třeba.
Abych zkontroloval jestli je tam ještě voda, tak čajovou lžičkou odtlačím trochu rýže od stěny kastrolu a kouknu jestli se mi do té „nory“ natáhne z rýže trochu vody.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |