Avatar uživatele
potrv

Jak uvařit těstoviny, aby se mně nepřipálily?

nejsem zkušený kuchař

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? zjentek před 1683 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
aliendrone

Easy. Těstoviný se obvykle vaří kolem 8–10 minut, pro přesný čas si přečti návod k přípravě. Nasypej do vroucí vody (nezapomeň ji osolit a přidat trochu oleje), naházej do vroucí vody (ihned promíchat, aby se neslepily!) a nastav na sporáku časovač. (jestli máš vykopávku, tak si ho nastav na mobilu) ;) :)

Jinak druhá možnost je KEPLER – buchtýýý, nudlééé – vaříííím! (Ten Malakov pořád nemůžu rozdejchat!) ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Hlavně, aby bylo v hrnci dost vody a po vhození těstovin promíchat,a pak promíchat občas i během vaření.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

Nejdůležitější je ta informace „dost vody.“ Podívej se na obal těstovin a (pozor, pokud jsi sám a uvaříš celé balení, budeš to jíst týden, těstoviny dost zvětší svůj objem) údaj o množství vody k vaření, který na něm najdeš, směle vynásob dvěma. Rovněž čas varu je velmi orientační, už proto, že někdo má rád těstoviny měkčí, někdo na skus („al dente“).

Zjentek: ale zmínil, musíš ty odpovědi ostatních číst…

Upravil/a: cochee

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elkon

Proč by se měly ve vodě připálit? Na obalu je vždy návod jak vařit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Zatím to zde nikdo nezmínil, ale je dobrý vložit těstoviny do vody, AŽ KDYŽ JE VROUCÍ! (;

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Pokud tam dáš dost vody a po vhození těstovin to párkrát zamícháš a nenecháš vyvařit, pak se to snad připálit ani nedá.

Jo jedna možnost je… když je zcedíš a pak hrnec postavíš zpět na zapnutou plotýnku 😉

Eksot: "Ale první minuty se vyplatí u toho postát a míchat. To je podobné jako u rýže. " – rýži míchat? To nemyslíš vážně, že ne? Rýži jsme jako jediná skupina ze třech uvařili jako školáci i v tábornickém kotlíku – jen proto, že spolužačka zavelela: Hlavně to nemíchejte. Hej, nestrkej tam tu vařečku!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
EKSOT123

Voda a míchání. Ten olej ani není nutný, dává se někdy spíš proti slepování. Ale první minuty se vyplatí u toho postát a míchat. To je podobné jako u rýže. Jak to nasákne určitou část vody, tak se to už skoro nepřipaluje, zmírnit plotýnku a můžeš pomale přestat s mícháním, příp. přikrýt pokličkou aby se održel bod varu. Když dáš příliš málo vody, tak to bude tvrdé, nebo se to bude připalovat i ke konci vaření.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Do hrnce dostatečné množství vody a uvést do varu. Osolit a dát trochu oleje (cca tři lžíce). Na cca 0,5 kg těstovin cca 3 l vody. Do vroucí vody vsypat těstoviny a promíchat. Pokud jde o špagety, nebo makarony, postupně je „zanořit“ vařečkou do vody (měknou a klesají). Počkat až voda opět začne vřít a vařit běžně 10 minut. Po opětném rozvaření vody po vsypání, promíchat. Nejlépe zakrýt „spešl“ silikonovou poklicí zabraňující překypění. Při klasické a plném hrnci může snadno překypět (dát ji přes hranu a hlídat!). Po uvaření slít do děrované mísy na těstoviny a ihned servírovat. Neproplachovat studenou vodou! Pokud se ponechají delší dobu v sítu, mohou se trochu slepovat.
Nemohou se takto nikdy připálit.

Upravil/a: Jiří Bohumil

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
aliendrone

Dochy>>> Kdyby „jen jedna možnost“! ;) Já aliendrone dokonce NĚKOLIKRÁT připálil těstoviny celkem snadno JINAK. Stačí si během vaření na „OKAMŽIK“ (času dost, než se to uvaří) ke kompu. Pak, až tě do nosu udeří smrádek a dým linoudcí se z kuchyně zjistíš, že vůbec není nutné těstoviny slévat a vracet na zapnutou plotýnku. ;) :D :D

Kastrol je pak buď na majzlík nebo na výhoz – to víš, VELKÁ praxe! ;) :D :D

před 1683 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Však tam píšu: „Pokud to, Aliene, nenecháš vyvařit“… 😉

před 1683 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

To Exot. Pro boha, rýži nikdy nemíchat!!! (viz Dochy). Akdyž už. Tak nejlepší vaření rýže: do automatického „tlakáče“ dám trochu oleje. Do něj dva objemové díly rýže a přiměřeně soli a promíchat. Pak tři objemové díly vody. Na rýži dát půlku cibule do níž napíchám cca 10 hřebíčků (koření). Zavřu hrnec a načasuji na 5 minut (varu pod tlakem). Podle množství uvařeno za cca 15–25 minut (+ rozehřátí).
Po vypnutí hrnce počkám na schládnutí a je vždy OK.

před 1683 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
EKSOT123

Já ze začátku rýži míchám, přichytává se. Mícháním se jí nikdy nic neublížilo. Ale říkáte, že to jde i bez toho… vyzkouším, asi musí být plotýnka na minimum.

před 1683 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Rýži před vařením propláchnout. Tím se (podle mně) zbavíš té „rýžové mouky“ co vzniká tím jak se rýže v sáčku odírá a při varu by klesla na dno a začla se připalovat. Pak přiměřeně vody, sůl, kousek cibulky, hřebíček… Když se začne vařit, tak ztlumit na co nejmenší výkon aby se voda ještě vařila… Občas zkontroluju jestli už je přiměřeně měkká a jestli je v rýži ještě voda. Případně trochu doleju, protože zpravidla nedokážu množství vody odhadnou a většinou ji tam dám méně než je třeba.

Abych zkontroloval jestli je tam ještě voda, tak čajovou lžičkou odtlačím trochu rýže od stěny kastrolu a kouknu jestli se mi do té „nory“ natáhne z rýže trochu vody.

před 1683 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hufnágl

elkon
Představ si, že i ve vodě připálíš ledacos.

před 1683 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek