Avatar uživatele
elektrikář

Jak na sterilizaci strouhaných jablek na štrůdl, v zimně.

Doplňuji:
Jde mi o teplotu, vody v hrnci z lahvemi z jablky, a čas jak to mám dlouho, to mám strilizovat

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? fcoop, gagaga před 4077 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
arygnoc

sterilizácia sa v domácich podmienkam prevádza pôsobením tepla, tepelnou úpravou.

takže zavariť, podobne ako jablkový kompót, prípadne použiť jablkový kompót.

ponúka sa i možnosť jablká zmraziť.

ale:

babička jablká (zdravé jablká) odkladala na drevenú policu (v špajzi, na skriňu), kde kľudne vydržali čerstvé i do jari.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Jablka omýt, oloupat, nahrubo nastrouhat. Do čistých sklenic dávat vrstvu cca 3 cm strouhaných jablek, prosypat dvěma vrchovatými lžícemi krystalového cukru a tak pokračovat až cca 1 cm od horního okraje sklenice. Zavíčkopvat a klasicky zavařžit. Nepřevařit, protože jinak by byla jablka rozvařená.

Doplňuji:
Teplota tak 80 stupňů a podle velikosti sklenice 20, nebo 30 minut. Litrovku 40 minut.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Sůwa

Tady máš kopu předpisů, dokonce i jedno video :
http://search­.seznam.cz/?q=ja­blka+ve+vlastn%C3%AD+%C5­%A1%C5%A5%C3%A1v%C4%9B&a­q=0&oq=jablka+ve+vlas­tn%C3%AD+%C5%A1&sou­rceid=szn-HP&thru=sug
Dělávala jsem to pravidelně, ale vždy jen ve vlastní šťávě bez cukru 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Questman

Nevím jakým způsobem bys chtěl sterilizovat jablko a pokud to jde tak to snad radši ani vědět nechci :DDDD
Ach ta čeština, jen je zajímávé, že takoví místní géniové jako je očko se nad tím ani nepozastaví.

PS: píše se sterilace

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Arygnoc: Jablka, která by vydržela celou zimu primárně nebývají určena na štrůdl. Přes zimu vydrží jen některé odrůdy a i z nich jen exempláře bez kazů. Všechna horší jablka jsou jen k rychlé spotřebě (ta horší z nich pouze v kuchyni) nebo konzervaci.
Kompot není jednoduše použitelný pro štrůdl kvůli vodě.
Žena také zavařuje strouhaná jablka. Nejsem si jist jestli s cukrem, když si vzpomenu, zeptám se večer.

před 4078 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Dochy, cukr tam funguje jako konzervant. Bez něj by se strouhaná jablka kvasila a kazila. Proto se jej musí dávat poměrně hodně. Za to už se ale nesladí ovoce na koláči nebo ve štrůdlu. Tam už se přidává pouze koření.

před 4078 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

vím, že cukr dost pomáhá, na druhou stranu, co to sterilování teplem?

před 4078 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Tak zpráva od ženy: zavařuje jen nastrouhaná jabka s trochou skořice podle návodu z netu. Žádný cukr. Čas ani teplotu z ní nedostanu 😉
Jablka ve sklenicích máme ještě z loňska.

před 4076 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Sůwa

Já přidávám skořici až před pečením a dvě vrchovaté lžíce cukru mi stačí na celý štrůdl, někdy ani tolik ne. Je smutné, že se hodnotí i vyloženě nesprávné odpovědi … ☹

před 4076 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
elektrikář

Jedná se zabití všech spor plísní, a kvasinek. Aby se nám výrobek nekazil. Cukr do sklenic nepřidávám. Jen jsem to dělával podle odhadu.Chtěl jsem jen znát technické parametry

před 4077 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek