Avatar uživatele
Curiosity

Jak na smažení? 🙂 ..ať smažím co smažím všechno spálím nebo jsem celá poprskaná od oleje! ☹ CO DĚLÁM ŠPATNĚ?

Pravda.. moc vařit neumím, ale totok už je moc!! :( ..zas mám poprskaný celý ksicht.. vyjímečně jsem teda nespálila.. používám teda nejlevnější olej slunečnicový, stolní.. moc se v tom nevyznám. A pánev mám asi taky levnější obyčejnou.. nějakou po babičce.. 🙂 ..na to moje vaření 1× za měsíc si říkám, že to stačí.. ale dycky, když smažím.. byť jen blbé rybí prsty.. připálím to. ☹ Vyjímečně se mi podaří něco usmažit v pěkné barvě dozlatova! 🙂 Asi to bude rukama ☹ ..ale přece jenom NEMÁTE NĚJAKÉ RADY, JAK PŘEDEJÍT SPÁLENÍ A POPRSKÁNÍ OLEJEM při smažení?? 🙂 DĚKUJI!!! PS: a taky to mám dost mastné.. asi moc oleje! 😁 ..áááááá.. ale když ho dám málo, tak se mi to připaluje.. ☹ chjo a neraďte mi, že nemám jíst smažené.. já to mám ráda ☹
Doplňuji:
takže sporák mám plynový a už vidím první chyby.. já to moc nerozpaluju, aby to neprskalo, jak to tam hodím!! 😁 ..koupím si tu síťku!! ..to zní dobře!! děkuji ..a teda nejdříve rozpálím, po té snížím a pak vložím.. no.. takto to nedělám.. já dycky podle pocitu to dělám.. ale ty mám ve vaření opravdu mizerné!! :-/ budu muset více trénovat.. každopádně vaše rady jsou dost užitečné!! díky za ně!! 🙂

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? hanny 2, anonym před 4888 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

mám známou ta má stejný problém, který nechápu.

jen jí radím musíš dát velkou vrstvu oleje který řádně rozpálíš a po té mírně snížíš teplotu a smažíš

nic není nacucané z oleje protože olej je hodně rozpálený a co ti poradím kup si síťku jako pokličku na pánev stojí kolem 60kč nebude ti to prskat ven

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Nikkol

No, píšete rybí prsty, jestli smažíte hlavně mražené potraviny, tak to prská vždycky, protože se z toho uvolňije voda jak to rozmrzává.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Katusa

Řekla bych, že to bude tím, že máš zezačátku málo horký olej, jinak je také dobrá dávat si pozor na to, aby co smažíš, obsahovalo co nejméně vody (zejména u biftečků), jinak přebytečnou mastnotu vytahuju ubrouskem, na chvíli to na něj položím a přebytečná mastnota se vsákne. Nebij se, stačí získat cit a cvik a určitě budeš v kuchyni jako doma, Hlavně na to nezanevřít a nabát se

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Na to je dobrý friťák a máš po starostech!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

A mas elekricky sporak , nebo plyn ? Na elektrickem mas stupynky jak ? Pak zkusime poradit jeste lepe … zkus doplnit. I do diskuze. -iv-

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

za prvé: vařit se musí s láskou – to znamená, ne něco postavit na plyn a jít třeba štrikovat nebo na net, ale u toho sporáku poctivě stát.

za druhé: každá surovina chce „své“ – něco olej (mast) vic teplejší, něco miň, něco vyžaduje dozor (cibule, např.), něco ne (přemýslím, nepřicházím na nic).

za třetí: platí pravidlo: pomalu dál zajdeš – menší teplota plotny (u elektriky), menší plamen (u plynu, na klasickém sporáku na dřevo snad vařím už jenom já). tím nic nepokazíte.

základ: pomalu a stát u toho. a obracet, obracet, obracet (když se dá, samozřejmě, např. u palačinek nebo placek musíte chvíli počkat, že?

ale pozor: jsou věci, které chtějí vyloženě „sežehnot“, aby zůstali/y vevnitř syrové (některé bifteky) – ale o už býva napsáno v receptu, jak na to.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanny 2

Oleje větší vrstvu,rozpálit na vyšší teplotu,potom ztlumit a hlídat.Rybí prsty máš asi mražené,obsahují vodu a proto to prská.Maso nejdřív omýt a osušit v utěrce,potom solit,pepřit,ma­rináda apod.
Doplňuji:
Pokličku ale moc nedávám,protože ta pára se zespodu sráží,poklička se orosí a voda zpátky kape do rozpáleného tuku.

Upravil/a: hanny 2

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

No,určitě nepoužívat mokré nádobí,myslím obracečky nebo nemít mokré ruce při práci s olejem.To pak stačí jen kapička a prská to jak blázen.Jinak správnou teplotu oleje poznáš,když ponoříš do oleje suchou dřevěnou vařečku-pokud kolem vařečky bublá,je to dobře.Moje mamka třebas teplotu zkouší špetínečkou strouhanky-začne pěnit,taky moc dobře.
No a ty rybí prsty a vůbec mražené smažené polotovary by měly jít udělat normálně v troubě bez oleje.Akorát to dýl trvá.Někdo tak připravuje bramboráky.
A úplně na konec:říká se-těžko na cvičišti,lehko na bojišti.Takže čím víc praxe budeš mít,tím lepší kuchařka budeš.Vařím od svých devíti let a mockrát jsem už spálila,přesolila a jiné katastrofy,včetně spálených prstů…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Netrap se s nějakým smažením a poohlídni se po nějakém klukovi který umí vařit. A máš vystaráno.
Ale něž ho najdeš – doufám, pokud smažíš na plynu, že pod pánvičku dáváš litinový plát abyplamen nehřál na střed místa, případně místo litiny jsou (byly) v prodeji síťky na rozptýlení plamenu z hořáku.
A zřejmě by nebylo od věci pánvičku zahodit (povrch pokud není litinová, už může být zanešený a neustále se bude připalovat) A koupit novou. Jakou těžko poradit, litinová je výhodná i na domlouvání neposlušných členů rodiny.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jmhad

deset rad a nic.Já zaskakuji v hospodě v kuchyni a mohu říci jen to,že prskání je dnes zcela běžné. Jedna věc je olej,který vlastně olejem ani není a pro smažení je lepší koupit fritovací. A druhá věc je maso,které naši výrobci napájejí vodou.Aby více vážilo.To vidím,zejména u kuřecího,když hodím minutku na pánev.Někdy se to tak scvrkne,že musím přidat,aby host měl správnou porci.Chce to vyzkoušet řezníka, který moc nešidí.Markety vynechat.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek