Pravda.. moc vařit neumím, ale totok už je moc!! :( ..zas mám poprskaný
celý ksicht.. vyjímečně jsem teda nespálila.. používám teda
nejlevnější olej slunečnicový, stolní.. moc se v tom nevyznám. A pánev
mám asi taky levnější obyčejnou.. nějakou po babičce.. 🙂 ..na to moje
vaření 1× za měsíc si říkám, že to stačí.. ale dycky, když
smažím.. byť jen blbé rybí prsty.. připálím to. ☹ Vyjímečně se mi
podaří něco usmažit v pěkné barvě dozlatova! 🙂 Asi to bude rukama ☹
..ale přece jenom NEMÁTE NĚJAKÉ RADY, JAK PŘEDEJÍT SPÁLENÍ
A POPRSKÁNÍ OLEJEM při smažení?? 🙂 DĚKUJI!!! PS: a taky to mám dost
mastné.. asi moc oleje! 😁 ..áááááá.. ale když ho dám málo, tak se
mi to připaluje.. ☹ chjo a neraďte mi, že nemám jíst smažené.. já to
mám ráda ☹
Doplňuji:
takže sporák mám plynový a už vidím první chyby.. já to moc nerozpaluju,
aby to neprskalo, jak to tam hodím!! 😁 ..koupím si tu síťku!! ..to zní
dobře!! děkuji ..a teda nejdříve rozpálím, po té snížím a pak
vložím.. no.. takto to nedělám.. já dycky podle pocitu to dělám.. ale ty
mám ve vaření opravdu mizerné!! :-/ budu muset více trénovat..
každopádně vaše rady jsou dost užitečné!! díky za ně!! 🙂
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? hanny 2, anonym před 4937 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
mám známou ta má stejný problém, který nechápu.
jen jí radím musíš dát velkou vrstvu oleje který řádně rozpálíš a po té mírně snížíš teplotu a smažíš
nic není nacucané z oleje protože olej je hodně rozpálený a co ti poradím kup si síťku jako pokličku na pánev stojí kolem 60kč nebude ti to prskat ven
0 Nominace Nahlásit |
No, píšete rybí prsty, jestli smažíte hlavně mražené potraviny, tak to prská vždycky, protože se z toho uvolňije voda jak to rozmrzává.
0 Nominace Nahlásit |
Řekla bych, že to bude tím, že máš zezačátku málo horký olej, jinak je také dobrá dávat si pozor na to, aby co smažíš, obsahovalo co nejméně vody (zejména u biftečků), jinak přebytečnou mastnotu vytahuju ubrouskem, na chvíli to na něj položím a přebytečná mastnota se vsákne. Nebij se, stačí získat cit a cvik a určitě budeš v kuchyni jako doma, Hlavně na to nezanevřít a nabát se
0 Nominace Nahlásit |
A mas elekricky sporak , nebo plyn ? Na elektrickem mas stupynky jak ? Pak zkusime poradit jeste lepe … zkus doplnit. I do diskuze. -iv-
0 Nominace Nahlásit |
za prvé: vařit se musí s láskou – to znamená, ne něco postavit na plyn a jít třeba štrikovat nebo na net, ale u toho sporáku poctivě stát.
za druhé: každá surovina chce „své“ – něco olej (mast) vic teplejší, něco miň, něco vyžaduje dozor (cibule, např.), něco ne (přemýslím, nepřicházím na nic).
za třetí: platí pravidlo: pomalu dál zajdeš – menší teplota plotny (u elektriky), menší plamen (u plynu, na klasickém sporáku na dřevo snad vařím už jenom já). tím nic nepokazíte.
základ: pomalu a stát u toho. a obracet, obracet, obracet (když se dá, samozřejmě, např. u palačinek nebo placek musíte chvíli počkat, že?
ale pozor: jsou věci, které chtějí vyloženě „sežehnot“, aby zůstali/y vevnitř syrové (některé bifteky) – ale o už býva napsáno v receptu, jak na to.
0 Nominace Nahlásit |
Oleje větší vrstvu,rozpálit na vyšší teplotu,potom ztlumit a
hlídat.Rybí prsty máš asi mražené,obsahují vodu a proto to prská.Maso
nejdřív omýt a osušit v utěrce,potom solit,pepřit,marináda apod.
Doplňuji:
Pokličku ale moc nedávám,protože ta pára se zespodu sráží,poklička se
orosí a voda zpátky kape do rozpáleného tuku.
Upravil/a: hanny 2
0 Nominace Nahlásit |
No,určitě nepoužívat mokré nádobí,myslím obracečky nebo nemít
mokré ruce při práci s olejem.To pak stačí jen kapička a prská to jak
blázen.Jinak správnou teplotu oleje poznáš,když ponoříš do oleje suchou
dřevěnou vařečku-pokud kolem vařečky bublá,je to dobře.Moje mamka
třebas teplotu zkouší špetínečkou strouhanky-začne pěnit,taky moc
dobře.
No a ty rybí prsty a vůbec mražené smažené polotovary by měly jít
udělat normálně v troubě bez oleje.Akorát to dýl trvá.Někdo tak
připravuje bramboráky.
A úplně na konec:říká se-těžko na cvičišti,lehko na bojišti.Takže
čím víc praxe budeš mít,tím lepší kuchařka budeš.Vařím od svých
devíti let a mockrát jsem už spálila,přesolila a jiné katastrofy,včetně
spálených prstů…
0 Nominace Nahlásit |
Netrap se s nějakým smažením a poohlídni se po nějakém klukovi který
umí vařit. A máš vystaráno.
Ale něž ho najdeš – doufám, pokud smažíš na plynu, že pod pánvičku
dáváš litinový plát abyplamen nehřál na střed místa, případně místo
litiny jsou (byly) v prodeji síťky na rozptýlení plamenu z hořáku.
A zřejmě by nebylo od věci pánvičku zahodit (povrch pokud není litinová,
už může být zanešený a neustále se bude připalovat) A koupit novou.
Jakou těžko poradit, litinová je výhodná i na domlouvání neposlušných
členů rodiny.
0
před 4937 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
deset rad a nic.Já zaskakuji v hospodě v kuchyni a mohu říci jen to,že prskání je dnes zcela běžné. Jedna věc je olej,který vlastně olejem ani není a pro smažení je lepší koupit fritovací. A druhá věc je maso,které naši výrobci napájejí vodou.Aby více vážilo.To vidím,zejména u kuřecího,když hodím minutku na pánev.Někdy se to tak scvrkne,že musím přidat,aby host měl správnou porci.Chce to vyzkoušet řezníka, který moc nešidí.Markety vynechat.
0
před 4933 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |