Avatar uživatele
ooommmm

Jak moc se přepaluje olivový olej v pizze?

Slyšel jsem, že pravá Neapolská pizza se peče při 485°C asi 1 minutu. Jak moc se přitom přepaluje olivový olej? Platí přímá úměra mezi teplotou a stupněm přepálení, nebo záleží hlavně na tom jak dlouho se přepaluje?

UPOZORNĚNÍ PRO NOVĚ PŘÍCHOZÍ: žádná odpověď ani zdaleka neodpovídá na to co jsem se ptal (viz diskuze). Absolutně nechápu proč to tolik lidí lajkuje.

Zajímavá 0 před 3104 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Říká ti něco bod kouřivosti?

slunečnicový nerafinovaný (dále jen N, 110°C)), světlicový N (110°C), sezamový N (150°C), lískový N (140°C) a dýňový N (140°C).
střední bod kouřivosti: arašídový N (160°C), kukuřičný N (160°C), sojový N (160°C), olivový extra virgin N (160°C), řepkový N (170°C), kokosový N (180°C).
vysoký bod kouřivosti: mandlový N (200°C), arašídový R (= rafinovaný; 230°C), kukuřičný R (230°C), palmový olej (210°C), sezamový R (210°C), kokosový R (230°C), slunečnicový R (230°C), sójový R (230°C), řepkový R (240°C), mandlový R (250°C), avokádový N (300°C !)

Zdroj: Nevděčný a závistivý ooommmm. Ptáš se jak moc? Tak asi tak: https://pixaba­y.com/static/u­ploads/photo/2012/11/1­9/18/08/hand-66631_960_720.jpg

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Hodně. Olivový olej se přepaluje asi tak kolem 210 stupňů, a pece na pizzu se většinou vytápí na 400–450 stupňů

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
novottom

Našel jsem: Ano, neboť tzv. bod kouřivosti, který určuje teplotu, kdy začíná zdraví nebezpečné přepalování, je u olivových olejů vyšší než u slunečnicových nebo řepkových olejů. http://blog.vi­nodoc.cz/olivo­vy-olej-casto-pokladane-otazky-a-odpovedi-na-ne Myslím si tedy, že by to takovou chvilku mělo být v pořádku z hlediska zdravotní bezzávadnosti..

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Jelikož jsem zneuctil odkaz, tak ještě jednou: Nevděčný a závistivý ooommmm. Ptáš se jak moc?

http://pixaba­y.com/static/u­ploads/photo/2012/11/1­9/18/08/hand-66631_960_720.jpg

před 3104 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ooommmm

Nevděčný? Hned můj druhý příspěvek v diskuzi byl, že jste mi sice nepomohli, ale snaha se cení a za ni vám děkuji.
Závistivý? a na to jsi přišel jak? Čemu bych měl závidět? Tomu, že nedokážeš pochopit na co se ptám?

před 3103 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

…Absolutně nechápu proč to tolik lidí lajkuje.
Tvoje slova!

před 3103 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ooommmm

Ale to nemá se závistí vůbec nic společného. Mě vadí akorát to, že když to někdo lajkuje, tak si ostatní budou myslet, že je to správná odpověď, i když to vůbec nebude pravda. Navíc mě pak někdo může mít za hlupáka, že se ptám na takovou známou věc a vysoký počet lajků ho strhne k tomu aby si myslel to co píšeš a zabrání mu v opravdovém pochopení toho na co se ptám.

Kdyby jsi napsal užitečnou odpověď tak bych ti za ni klidně za ní i já lajk dal. A i kdyby jsi těch lajků za tu dobrou odpověď dostal třeba milion, přál bych ti je. Tohle skutečně není o závisti, ale spíš mě přijde, že když o tom tak mluvíš, tak že ti na těch lajcích nějak moc záleží :)

před 3103 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Drap i barbakan mají samozřejmě pravdu. Jde o teplotu pečení a ne o teplotu vyzdívky pece.

před 3104 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ooommmm

Kdo tady mluvil o vyzdívce? Neříkám, že nemají pravdu, ale mě to přepalování zajímá mnohem detailněji. Hlavní je druhá část mé otázky. Když to zjednoduším tak mi jde o to jestli:

  1. Je stejně škodlivé jídlo které se peče 1 minutu např. při 400°C jako stejné jídlo, které se peče při 400°C třeba 5 minut.

2 Jaký je rozdíl mezi škodlivostí jídla, které se peče třeba 5 minut při 300°C a jídlem, které se peče 5 minut při 400°C.

  1. A nakonec by mě zajímalo jestli je škodlivější jídlo, které se peče 1 minutu při 400°C nebo jídlo, které se peče 5 minut při 300°C.

Myslel jsem, že jsem položil otázku dost jasně, ale jak vidím, tak to většině lidí nestačilo.

před 3104 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Máš v tom hokej, při teplotě přes 400 st ti vzpalane všechno. Jsi pako.

před 3104 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ooommmm

Co znamená „ti vzpalane všechno“ ty inteligente

před 3104 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ooommmm

barbakan: to samozřejmě vím, ale to vůbec není dostatečná odpověď na mou otázku

před 3104 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Tak se vyprdni na pizzu a dej si bůček. Tam nepotřebuješ vědět nic, jen to, aby se ti nespálil. 🙂

před 3104 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ooommmm

Omfg, to je fakt odpověď za všechny prachy. To jako kdybych se při koupi auta ptal jestli to uveze káru se dřevem a ty by jsi mi řekl: „Kup si traktor“. Mě vážně nezajímá takový nezdravý a nehumánní nesmysl jako je bůček, já se ptám prostě na pizzu.

S tímhle tvým přístupem by to lidstvo nikdy nikam nedotáhlo, když by se po každém položení trochu těžší otázky vykašlalo na hledání odpovědi.

před 3104 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Tak se obrať na odborníky zdravé výživy. Je jich na netu spousta. Pokud se ti odpovědi nelíbí…

před 3104 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ooommmm

Drap: stejně tak tvoje odpověď mi vůbec nepomohlo. Ale snaha se cení, oběma vám děkuji.

před 3104 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Drap

Je celkem logické, že při takto vysoké teplotě se olej přepaluje. Čím delší dobu takto zahříváš , tím vzniká více škodlivin až do té doby, než se všechen obsažený olej spálí.
Více detailů ser tady asi nedozvíš, záleží na přesné teplotě, na množství oleje a ještě dalších faktorech. Na přesnou statistiku přepalování a spalování oleje by jsi potřeboval slušně vybavenou laboratoř.

před 3104 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ooommmm

Díky moc, konečně jsem dostal pořádnou odpověď

před 3103 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek