Avatar uživatele
zjentek

Jak je to s chutí hub?

Nahlédl jsem do několika odborných atlasů hub a zjistil, že chuť hub je velmi komplikovaná záležitost.Ta je u jedlých hub značena většinou vidličkama atd. a její kvalita se vyjadřeje jejich počtem. Tři vidličky je lahodná houba. Říkejme tomu tři vidličky. Takže, když to zjednoduším, v jednom atlase má houba tři vidličky a v jiném jednu vidličku a naopak. V jiném atlase má stejná houba dvě vidličky a koukal jsem dokonce do atlasu, kde opět stejný hřib měl ČTYŘI VIDLIČKY a nebo jiné značky. V podstatě v atlasech dochází málokdy ke shodě co do účinnosti hub na chuťové ppohárky a tedy organismus člověka a jediný ukazatel, kde se většina atlasů u hub shoduje, je značka lebky namísto vidliček.
Otázka ale zní- jak v lese poznám „3 vidličky“? Pokud teď v lese máme ve velikém množství tolik druhů bub, že si můžeme vybírat, tak které tedy sbírat, abychom z nich později získali jídlo hodno min. třech vidliček?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, redy, Kepler před 3018 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
redy

Podle atlasu – já tam mám příbor, nebo lebku.
Zapamatuješ si houbu z atlasu a v lese dodáš vidličku. 😁

Důležitý je vzít si sebou dostatek příborů- 🙂

Je to jako se vším, někomu chutná tahle houba – čtyři vidličky
A druhej má rádši tu s tou jednou vidličkou.
Prostě podle chuti…
🙂

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
tforro

2–3–4 vidličky si musí člověk nastavit v hlavě sám a podle toho sbírat. A taky myslet na způsob budoucího zpracování:
Já lišky zamražuji a jsou určené na kulajdu. (3 vidličky)
Masáci jsou k okamžité spotřebě osmažením na pánvi. (1 vidlička)
Hřiby krájím na silné plátky a suším v sušičce. Ty jsou určeny do omáček a pod maso. (4 vidličky)
Kováře suším, drtím a jsou do polévek a omáček. Stačí sotva jen na špičku nože pro chuť. (3 vidličky).

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Chuť hub nelze měřit, v každém atlase se projevuje subjektivní názor autora. Je třeba ochutnat všechny jedlé houby a udělat si vlastní názor a sbírat podle toho.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Jak psal Drap, chuť je subjektivní. Já třeba stavím na první místo suchohřiby, pravák je až druhá liga, ale pořád dobrý, masáky nesbírám skoro vůbec. Samozřejmě je ale spousta jiných hub, které se suchohřibům vyrovnají, ty ale u nás moc nerostou. Takže to chce opravdu vyzkoušet a vybírat si podle vlastní chuti.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lota

Každému chutná něco jiného, a tak některý autor atlasu hub upřednostní chuťově pikantnější houbu, zatímco naopak jemnost… Nejlepší asi ochutnat všechny (jedlé) a pak si sám určit ty chuťově nejlepší.
A taky záleží na lokalitě, ze které houby pocházejí. Takže pokud bych mohla vybírat, zvažovala bych i lokalitu. Jde totiž o houby – viz článek http://www.pro­detox.cz/houbar­ska-sezona-je-tu-dejte-si-houby-hodi-se-i-pri-detoxikaci/:
„Složení konkrétní houby se odvíjí od prostředí, ve kterém vyrůstá. Houba se skutečně chová jako houba, tedy vstřebává z půdy a okolního prostředí nejrůznější minerály, ale třeba i škodlivé látky z ovzduší (exhalace z dopravy nebo průmyslové výroby), těžké kovy (olovo, rtuť, kadmium), organické kontaminanty (DDT) apod. Pokud tedy houby rostou v zamořených oblastech, kumulují v sobě tyto škodliviny a pro konzumaci se nehodí. Obecně je také známá schopnost hub vstřebávat radioaktivitu.“

Zdroj: http://www.pro­detox.cz/houbar­ska-sezona-je-tu-dejte-si-houby-hodi-se-i-pri-detoxikaci/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek