Nahlédl jsem do několika odborných atlasů hub a zjistil, že chuť hub je
velmi komplikovaná záležitost.Ta je u jedlých hub značena většinou
vidličkama atd. a její kvalita se vyjadřeje jejich počtem. Tři vidličky je
lahodná houba. Říkejme tomu tři vidličky. Takže, když to zjednoduším,
v jednom atlase má houba tři vidličky a v jiném jednu vidličku a naopak.
V jiném atlase má stejná houba dvě vidličky a koukal jsem dokonce do
atlasu, kde opět stejný hřib měl ČTYŘI VIDLIČKY a nebo jiné značky.
V podstatě v atlasech dochází málokdy ke shodě co do účinnosti hub na
chuťové ppohárky a tedy organismus člověka a jediný ukazatel, kde se
většina atlasů u hub shoduje, je značka lebky namísto vidliček.
Otázka ale zní- jak v lese poznám „3 vidličky“? Pokud teď v lese
máme ve velikém množství tolik druhů bub, že si můžeme vybírat, tak
které tedy sbírat, abychom z nich později získali jídlo hodno min. třech
vidliček?
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, redy, Kepler před 3051 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Podle atlasu – já tam mám příbor, nebo lebku.
Zapamatuješ si houbu z atlasu a v lese dodáš vidličku. 😁
Je to jako se vším, někomu chutná tahle houba – čtyři vidličky
A druhej má rádši tu s tou jednou vidličkou.
Prostě podle chuti…
🙂
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
2–3–4 vidličky si musí člověk nastavit v hlavě sám a podle toho
sbírat. A taky myslet na způsob budoucího zpracování:
Já lišky zamražuji a jsou určené na kulajdu. (3 vidličky)
Masáci jsou k okamžité spotřebě osmažením na pánvi. (1 vidlička)
Hřiby krájím na silné plátky a suším v sušičce. Ty jsou určeny do
omáček a pod maso. (4 vidličky)
Kováře suším, drtím a jsou do polévek a omáček. Stačí sotva jen na
špičku nože pro chuť. (3 vidličky).
0 Nominace Nahlásit |
Chuť hub nelze měřit, v každém atlase se projevuje subjektivní názor autora. Je třeba ochutnat všechny jedlé houby a udělat si vlastní názor a sbírat podle toho.
0 Nominace Nahlásit |
Jak psal Drap, chuť je subjektivní. Já třeba stavím na první místo suchohřiby, pravák je až druhá liga, ale pořád dobrý, masáky nesbírám skoro vůbec. Samozřejmě je ale spousta jiných hub, které se suchohřibům vyrovnají, ty ale u nás moc nerostou. Takže to chce opravdu vyzkoušet a vybírat si podle vlastní chuti.
0 Nominace Nahlásit |
Každému chutná něco jiného, a tak některý autor atlasu hub
upřednostní chuťově pikantnější houbu, zatímco naopak jemnost…
Nejlepší asi ochutnat všechny (jedlé) a pak si sám určit ty chuťově
nejlepší.
A taky záleží na lokalitě, ze které houby pocházejí. Takže pokud bych
mohla vybírat, zvažovala bych i lokalitu. Jde totiž o houby – viz
článek http://www.prodetox.cz/houbarska-sezona-je-tu-dejte-si-houby-hodi-se-i-pri-detoxikaci/:
„Složení konkrétní houby se odvíjí od prostředí, ve kterém vyrůstá.
Houba se skutečně chová jako houba, tedy vstřebává z půdy a okolního
prostředí nejrůznější minerály, ale třeba i škodlivé látky
z ovzduší (exhalace z dopravy nebo průmyslové výroby), těžké kovy
(olovo, rtuť, kadmium), organické kontaminanty (DDT) apod. Pokud tedy houby
rostou v zamořených oblastech, kumulují v sobě tyto škodliviny a pro
konzumaci se nehodí. Obecně je také známá schopnost hub vstřebávat
radioaktivitu.“
Zdroj: http://www.prodetox.cz/houbarska-sezona-je-tu-dejte-si-houby-hodi-se-i-pri-detoxikaci/
0
před 3047 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |