Myslíš papiňák? Nemyslím si, že by to bylo vůbec možné. Je tam přetlakový ventil a i kdyby došlo k jeho ucpání, tak tam je ještě tavná pojistka. Ale jeden známý měl přezdívku Papiňák. Když jednou explodoval, tak jsem pochopil proč.
0 Nominace Nahlásit |
Keplere, samozřejmě že něco takového je možné. Přetlakový ventil se ucpal a tavná pojistka byla dříve nahrazena „takovým tím domácím žvejkáním…“ Tátovi bylo lakomo dát několik korun za originální pojistky, tak zaplatil svým časem, kdy seškrabával z poloviny kuchyňského stropu vrstvičku na molekuly rozloženého masa (a následně malířské práce) \.-) V kuchyni zrovna nikdo nebyl, takže k fyzické újmě přišla pouze spodní mřížka kuchyňské digestoře a ten strop.
0
před 1381 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To naštěstí ne. Papiňák už ani nepoužíváme.
O malování kuchyně se prý dokáže postarat i mixér.
Vzpomněl jsem si na Karkulína ze střechy, jak spustil Benův parní stroj, prohlašoval, že umí obsluhovat parní stroje nejlépe na světě a že je třeba hlavně dávat pozor na pojistný ventil, až nakonec parní stroj vybuchl. Potom řekl Benovi: „Nevadí, brzy dostaneš nový. Mám doma několik tisíc parních strojů – nebo přinejmenším několik set. Tu a tam některý vybuchne, ale několik tuctů jich ještě mám.“ Když byl po nějaké době Ben u Karkulína na návštěvě a ptal se ho, kde má ty parní stroje, Karkulín odpověděl: „Všechny vybuchly.“
0
před 1381 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Papiňáky používáme již více jak 40 let. A pokud se dodržuje návod,
nepřeplňuje se obsah a má v pořádku přetlakový a bezpečnostní ventil,
tak se nemůže nic stát a taky se nestalo.
Ovšem, když už je o tomto řeč, v současné době už „klasický“
papiňák vůbec nepoužíváme.
Už několik let jsme „přešli“ na automatický elektrický tlakový hrnec
(papiňák), který reguluje tlak vypínáním ohřevu a bez odpouštění
páry. Jinak pak vaří a dusí cokoliv, plně automaticky, s možností
nastavení potřebného času podle vařené (dušené) potraviny a poté se
sám přepne na přihřívání.
Rovněž je u něj možné předprogramovat počátek doby vaření
(odložení).
A mimo regulaci tlaku vypínáním ohřevu má i klasický přetlakový ventil
(který je ale v normálním provozu mimo funkci-neodpouští páru) ,
bezpečnostní ventil a další tři bezpečnostní elektrické prvky,
zabezpečující jeho bezpečný provoz.
Velmi praktický, bezpečný a hlavně není nutné „hlídat.“
Osobně vlastníme již tři, dva doma a jeden na chatě. A rovněž naše dvě
děti, ve svých rodinách je používají.
Pokud nevěříte, viz recenze uživatelů třeba na Heurece.
Doporučuji všem, kteří jej ještě nevyzkoušeli. 🙂
Zdroj: https://elektricke-hrnce.heureka.cz/avair-ella-lux/#recenze
Upravil/a: Jiří Bohumil
0
před 1380 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
P.S. Jo, ještě jsem zapomněl pochopitelně rychlost a hospodárnost
vaření v tomhle papiňáku, ale to už je vlastně vlastností pouze
přetlaku, jako u klasického. Ale jde právě o to, že není přetlak
udržován odpouštěním páry a případně nutnou ruční regulací ohřevu,
ale automatickým udržováním tlaku pomocí automatického vypínání a
zapínání ohřevu.
Což je také velmi výhodné, protože se v místnosti zbytečně nezvyšuje
relativní vlhkost, která se pak sráží třeba v zimě na oknech, nebo na
chladných zdech.
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |