šťouchané brambory
Brambory často nejíme, ale když už, tak si je vymazlím.
Šťouchané vedou. S cibulkou, máslem a anglickou. Lahůdka. Do kaše zase
přidávám smetanu místo mléka, klasicky máslo a občas kousek nivy. Má pak
lepší chuť. Hranolky z mrazáku nebývají dobré, ale čerstvé? 🙂
K nim domácí tatarka… Jednou za čas, proč ne.
BTW – mně osobně v anketě chybí bramborák 🙂
0 Nominace Nahlásit |
jiná odpověď
To Ty, jako milovník nudlí na červeno-bílo, nebudeš znát: Pomme de terre à la hongroise! 😎
To jsou brambory nakrájené na tenké plátky, dušené v hovězím vývaru, s paprikou, rajčaty, cibulí, česnekem a dalším kořením. Pro illustraci Ti přikládám v odkazu recept.
Bramborovou kaši mám rád, ale to je úplně jiné jídlo, než Ty znáš. Jsou to rozšťouchané brambory s hromadou másla, zjemněné smetanou a mlékem, a se zelenou cibulí, špenátem, řeřichou, atp. Je to irský jídlo, jmenuje se to Colcannon a vypadá to nějak takhle: https://www.thespruceeats.com/irish-recipes-colcannon-recipe-435743 Jinak kaše jde udělat, třeba, se škvarky, orestovanou slaninou (neuzenou, back bacon, i s uzenou z boku, „anglickou“ ne, prosím pěkně! 😅), orestovanou cibulí (červenou, bílou …), atp. 😎
Pommes frites nejím, a už vůbec nejím „mražený šrot“, prostě „hranolky“ z pytlíku z mrazáku – je to hnus fialový, grc nevídaný, bramboru to nevidělo ani z rychlíku! 🙄🤢 Mám rád Chips, které jsou tlustší, jinak technologicky podobné, taky se to, zblanšíruje, smaží nadvakrát, akorát v oleji s lojem, nebo se sádlem, pak se to osolí a pokape jablečným octem.
Zdroj: https://cuisine.journaldesfemmes.fr/recette/335807-pomme-de-terre-a-la-hongroise
0 Nominace Nahlásit |
jiná odpověď
Bramboráky, ale k líčkům, kuřeti nebo karbanátku bych si vybral kaši
Upravil/a: Lurius
0 Nominace Nahlásit |
jiná odpověď
Cmundu
(na sádle smaženou, se spoustou česneku, škvarků a majoránky)
Pečené brambory (česnek jako „příloha“)
Osmažené brambory (zbytek vařených od oběda (nikdy k obědu neoloupu jen
tolik, kolik by ráda má drahá polovička) na plátky a na pánvičku –
tentokrát bez česneku, ale samozřejmě na sádle)
Šťouchané se škvarkama do zelnice
Škubánky (základ pro šišky s mákem) osmažit (bez máku, na sádle 😉
)
No a ty ostatní varianty také můžu 😉
0 Nominace Nahlásit |
jiná odpověď
Já rozhodně brambůrky. Ty si dopřávám už léta. Dá se říct, že je mám asi tak 20× do měsíce
0 Nominace Nahlásit |
Vlastně, když tak nad tím přemýšlím, bramborová kaše je něco, jako knedlik: já tu českou „buchtu“ sním, ne že by ne, ale nevařím to: vařím Speckknödel, tj. na sádle orestovaný toastový chleba (nebo pivní rohlík, nebo tak něco …) na kostičky, máš v jedný míse. Ohřeješ mléko, těsně pod bod varu, prohřeješ, vrazíš do toho vejce, rozmícháš, pořádně, naliješ na ty orestovaný kostičky chleba. Na pánvici rozpustíš sádlo, orestuješ šalotku a Speck z boku, uzený. Vrazíš to do té směsi chleba s mlékem a vejci, řádně promícháš. Osolíš, opepříš, vrazíš do toho hrubě petržele (ne té české, kudrnaté, normální! 😅). Promícháš, pošíruješ, až vyplavou (tak 10 – 15 minut, cca). Hotovo.
No, tak bramborová kaše se připraví, že uvedeš vodu ve var, osolíš přiměřeně, až se sůl rozpustíš, vrazíš do toho ty zemčice, celer a mrkev (stačí oškrabky mrkve a spodek řapíků, nebo povadlý listy, nebo tak něco: vyvaříš to – vyhodíš to!), sušený vavřín, hřebíček a celý černý pepř, uvaříš zemčice, až se téměř rozpadají. zcedíš. Zemčice vrazíš do mísy, přidáš dva, tři oříšky másla, které není z chladnice, nechal jsi jej chvíli ležet, aby povolilo (a masło osełka, tučné, prosím, ne válečný tuk! 😅), vezmeš šťouchadlo a řádně rozšťoucháš. Na pánvici rozpustíš oříšek sádla, orestuješ na tom slaninu téměř do křupava (jak na Full Breakfast 😎), vrazíš to do těch rozšťouchaných zemčic. Vezmeš špenát, zblanšíruješ, pokrájíš na tenký proužky, vrazíš do tý kaše. Nebo vezmeš napa zelí, povaříš 2–3 minuty, zblanšíruješ, pokrájíš na tenký proužky. Nebo jinou zelenou zeleninu. Vrazíš do toho petržel (hladkou, ne českou kudrnatou! 😅) a / nebo koriandr, bez stonků, překrájený. Promícháš šťouchadlem. Vrazíš do toho menší žufan smetany (nekysaný, „ruský“, 40%, ne „na vaření“! 😅 Ta se nedá žrát! 😅😅), znovu prohněteš, vezmeš metlu a mírně ohřáté mléko: přiliješ cosi mléka, šleháš metlou, jak se mléko všlehá, přiliješ další mléko, znovu šleháš metlou, a tak pokračuješ, až je kaše vláčná, nadýchaná (počítej s 20 – 30 minutami ruční práce! 😎). Okusíš, dosolíš, opepříš.
To není nějaký žlutý, mazlavý, bohoušek! 😎😅
Malvína: Pokud zaděláš rozšťouchaný brambory smetanou, není to bramborová kaše, ale bramborový pyré – jenom věcná, víš co! 😃👌
No, zrovna u jídel z brambor jde ta anketa opravdu vytěžit na všech šest posic, vlastně pět, že, u toho jiné jídlo být musí. Respektive, jiná možnost, protože někdo brambory nežere, že.
To máš z toho, že se furt láduješ nudlemi na červeno-bílo a že se staráš jenom o funusy, choroby, mordy a tak. 🙄😅
Ale i ta bramborová je rozšířená a populární 😅 Je vidět, že brambory mají využití i pro ty, kdo je moc nemusí. ;) A je to pro ně určitě nejpřijatelnější zpracování brambor. 😅
Jo, a odpověz mu, prosím Tě, jakej Kartoffel máš rád a ideálně mu dej ještě hvězdičku (on, snad, ani 2–3 hvězdičky u jedný otázky nikdy neměl, nebo minimálně leto ne! 😧😅), jinak to tu bude, zase, samej umrlec, zavazení na přechodech, somrování v Kauflandu, schizofrenie, a tak! 🤪😅
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |