Avatar uživatele
lukas.zmizik

chtěl bych poprosit o radu ohledně kvásku na lívance

promiňte mi to, nejsem staročeská babička, proto bych potřeboval radu a mám k tomu dva recepty:

  1. http://recepty­.vareni.cz/sta­roceske-livance/
  2. http://www.re­cepty.cz/recep­t/kynute-livance-moji-babicky-4941
  1. až na detaily jsou oba stejné, jeden však používá polohrubou, druhý hladkou mouku. Jak se to projeví ve výsledku?
  2. jak poznám, že mi kvásek vzešel a po přibližně jaké době mohu počítat, že vzejde, abych z něj mohl v receptu a) umíchat těsto?
  3. a k receptu b) – co znamená nechat těsto kynout dvakrát, co přesně se dělá mezi prvním a druhým kynutím?

Bohužel podobné množství otázek mám téměř u každého receptu, měl by někdo napsat staročeskou kuchařku pro nekuchaře.
Doplňuji:
jéé to je super, vám se to povedlo a mezitím co vy jste smažily, já stál v obchodě, držel v ruce droždí a říkal prodavačce, ať mi ukáže, kde tam mají kvasnice, že když mají drořdí, že určitě ty kvasnice musí mít taky:)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? iceT, Andělé, johana 56, hanulka11, briketka10, anonym před 4264 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Lívance dělám z hladké mouky , dělám je následovně – do vlažného mléka nasypu mouku trochu cukru a nadrobím droždí přidám vajíčko a vše dobře promíchám a nechám na teple , cca po 20 minutách se objem těsta začne zvětšovat – kyne . A tak si rozpálím pánev a jen slabě potírám mašlovačkou tukem a liji těsto – lívance jsou jemné mechové a nejsou nacucané tukem . Před každým lívancem opět slabě pomašluji pánev .
Tvé odkazy jsem neotvírala, z polohrubé mouky lívance nedělám – tu mouku spíš používám na různé pečení a nebo vaření knedlíků.

  1. Z hladkého těsta budou jemnější
  2. pokud dáš kvásek k teplu vzejde během pár minut .

3.Těsto nechat kynout dvakrát znamená podle mne že ho po prvním kynutí zamícháš a pak necháš znovu nakynout.

Doplňuji:
Tak jsi mne nalákal ,už jsem je chtěla udělat před týdnem – těsto dělám husté, aby byly pěkně mechové a jemné a nebyly mastné – dala jsem k topení a za chvíli budu smažit , pak ti vložím výsledek- neboj se toho- povedou se ti.
http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=2136­38562305

Upravil/a: hanulka11

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10, Andělé Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Peču lívance z polohrubé mouky. Kamarádka ale přišla s tím, že její známá (vyhlášená sukrářka) už nepoužívá jinou mouku než hladkou. Logicky by mělo být těsto z hladké mouky hladší.
Kvásek, který vzešel, poznáš podle toho, že kvasnice „vyplavou“ nahoru a tvoří se bublinky.
Nechat těsto kynout dvakrát znamená, že po jeho vykynutí (částečném) je trochu zvrchu poboucháš, ono „slehne“ a začne kynout znovu.
Mám Babiččinu kuchařku a mám pocit, že i pro kuchařské amatéry je docela pochopitelná. Pokud zase na něco narazíš, tak se prostě ptej. Bude lepší odpovědět na Tvůj dotaz než psát rovnou kuchařku. ☺
Výborná je Kuchařka naší vesnice.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Sůwa

Nabízím lívance bez kvásku, ale s ovesnými vločkami :
1/2 l mléka, 100 g ovesných vloček, 200 g hladké mouky, 1 vejce, 1/3 pr. do peč., špetka soli
Studenou vodou propláchnuté vločky zalít 1/4 l horkého mléka a nechat cca 30 min stát. Pak se přidá mouka s práškem do pečiva + vejce + sůl + zbytek mléka.
Další postup jak píše Hanulka, které tímto k lívancům gratuluji 🙂

před 4264 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hanulka11

Sůwo, také někdy dělám s vločkami a třeba přidám nastrouhané jablko a vmíchám do těsta – zase je to trochu změna – a díky :D:D- byly coby dup

před 4264 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Sůwa

Dobrý nápad to jablíčko. Už jsem to kdysi někde četla, ale zapomněla. Jen co dojím připravené zásoby, udělám si ty lívance taky 😁

před 4264 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hanulka11

Tak ti posílám moje usmažené lívance – dělám je na menší pávičce – nemáme rádi z lívanečníku- tyto jsou takové -jako dělávaly babičky na těch litinových tálech.
Každý si je vezme s čím má rád – já mohu klidně jen tak, bez mazání- manžel má rád s cukrem a skořicí , nejlepší jsou ale se žahourem.
http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=1313­6385933411

před 4264 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
briketka10

holky vy jste mě naštvaly já zas musím do Globusu
na nákup, ale, že mi nechutná už sladký tak aspoň
pro zakysanou smetanu tři velký si koupím, jak ráda
bych si dala ty hanulčiny lívanečky hami hami hami :))

před 4263 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

Mňam:-) Já zas doporučuji to, co má rád můj manžel – potřít povidly a posypat mletým mákem s cukrem a skořicí. A nahoru lžíci šlehačky.

před 4264 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

omlouvám se za tu sukrářku, samozřejmě překlep, má tam být „c“

před 4264 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek