Avatar uživatele
anonym

Byl chleba za socialismu lepší než dnes?

http://extras­tory.cz/byl-chleba-za-socialismu-lepsi-nez-dnes-budete-prekvapeni.html?ut­m_source=www.sez­nam.cz&utm_me­dium=sekce-z-internetu jak to vidíte vy, BYL, nebo NEBYL chleba za socialismu lepší než dnes? Díky

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, zjentek před 2486 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Odpoveď byla označena jako užitečná

Nezáleží na socialismu nebo kapitalismu. Záleželo na pekárně a to platí i dnes.
Ne každý chleba je chutný. Stejně kupuješ to co je v tvém dosahu.

Rohlík se dal jíst i druhý den, to neoddiskutovatelné a to nemluvím o ručně dělaných rohlících či houskách. To ovšem sahám hodně dozadu.

Upravil/a: mosoj

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Alespoň u nás byl podstatně chutnější a déle vydržel.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aliendrone

Jasně že byl! Za komančů bylo všechno od „A“ jako ALKOHOL po „Ž“ jako ŽENSKÝ mnohem LEPŠÍ. Sakra – teď mi docvaklo, že někdo by to s ohledem na nedávnou kauzu se smrtícím chlastem a obecný úpadek morálky (nejen žen) vzít doslova VÁŽNĚ, takže jinak…

Ano, obecně se vyráběly hodnotnější potraviny. Což ale neznamenalo, že na stole si měl něco „lepšího“. Pamatuju, že jednou jsem z chleba vytáhl hlavu potkana, jednou zase švába… NE, nebylo to často, ale tohle se mi opravdu stalo. Navíc bylo možné např. koupit ZKYSLÉ mléko (v případě, že nastal logistický zádrhel a mléko když KONEČNĚ doputovalo na krám, bylo jaksi „unavené“ – to víš, mléko kysne, takové už prostě mléko je – ne jako dnes, kdy „něcojakomléko“ necháš na stole 3 dny a NEZKYSNE, OMG xixixi!!!) A vůbec – pokud to vezmu čistě teoreticky/pa­pírově, tak žrádlo za soudruhů BYLO MNOHEM KVALITNĚJŠÍ, v praxi to už mohlo vypadat úplně jinak – přesně jak jsem popsal.

Pokud se ptáš na můj osobní vjem/porovnání…, je to už dávno, navíc jsem byl mladý a to je pak VŠECHNO fajn, s přibývajícím věkem se prostě obvykle pamatuje to lepší, takový efekt růžových brýlí, chápeš? OK – takže bez okecávání – ano, za komančů chléb chutnal lépe a rozhodně tolik nenadýmal. ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
johana 56

Byl, i z pekárny vydržel delší dobu, zabalený jen v plátěném ubrousku…
A je, když si ho doma upeču podle dědovy rodinné receptury, kterou nesmím ošidit.
Pokud kupuji, dávám přednost výrobkům z malých soukromých pekáren.
Chuť a kvalita chleba není o tom, jestli ho peče socialista, kapitalista nebo domorodec na kamenech.
Článek objektivně zdůvodňuje, že všechno souvisí s kvalitou surovin, technologií a poptávkou. Možnost výběru ze široké nabídky druhů chleba nemusí vždycky znamenat kvalitu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Gestas

Nejenom chleba, všechno bylo lepší, nemuseli jste dělat pro západní vydřidušské kapitalisty, nebyli nezaměstnaní, bezdomovci, zločinci byli trestáni a nikdo nám necpal uprchlíky :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Já si to pamatuju jinak. Obyčejný chleba byl nanejvýš stejné kvality jako ty nejhorší dnešní. Jen „vejražka“ byla o něco lepší. Za opravdu dobrým chlebem jsem jezdil jako kluk 6 km daleko do jedné vesnické pekárny, kde byl vedoucím bývalý znárodněný majitel. Možná mám jen štěstí, ale dnes mám v okolí několik menších pekáren, které mají opravdu dobrý chleba.
Ostatní potraviny byly v zásadě kvalitnější, ale třeba KAŽDÁ tlačenka obsahovala kůže se štětinami, brrr…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Byl. A nejen chleba. A to z jednoho prostýho důvodu- za „totality“ byl v zaměstnání na práci ČAS!

Dnes chce pekař nabízet chleba jako produkt, ale NEMÁ ČAS nechat uzrát kvásek. A tak ten produkt bez zralýho kvásku, kterej se dnes často prodává, nazve také chlebem. A kontrolní úřady nic netrápí.

Neplatí to jen u kvásku, u piva ležáku to platí dvojnásob- v pivovaru UŽ VŮBEC nemaj čas nechat ležák ležet, jak jako?,gde jako?, jakýpak ležení? Kdo bude jako platit nějaký ležení??? Šup s ním do prodeje. Řezník ti bez uzardění zase prodá čerstvě zbouraný maso (nač by zrálo, šak ten DOBYTEK byl zralej dost) a cca95% vín v supermarketech nemělo čas uzrát. Osobně začínám mít podezření, že většina dostupných octů (krom octa Pikant z Třebovic) nezrála! Nevím, jak to dokážou. Že by se to nějak kyselilo? ;)
Takže tady vidíš, že NENÍ ČAS a koho zajímá NĚJAKEJ CHLEBA, když čas v pekárně jsou peníze?

Takže, zásadní problém zní takto:

DNES mají lidé V ZAMĚSTNÁNÍ tolik POVINNOSTÍ, že na samotnou PRÁCI už jim nezbývá VŮBEC žádný ČAS! Zlatej KOMUNISMUS, kde ČAS byl PRIMÁRNĚ vyčleněn na PRÁCI a potom teprve byly ostatní nutné potřeby, jako je… no raději nic. ;()
Takže si dej suchary a ch*j s chlebem, zjentek.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Pokud se podařilo koupit čerstvý, tak byl lepší. Málokdy se to podařilo…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Těžko srovnávat. „Tenkrát“ byly v podstatě na trhu chleba klasický (pšeničnožitný), podmáslový (pšeničný) a „ruský“ černý „komisárek“. Dnes je jich na trhu „něúrekom“ a tak jde o to, jaký si koupíš. Výběr velký a taky ceny podstatně rozdílné. Běžný konzumní bych řekl, že má kvalitu přijatelnou, cena je ale i v přepočtu na „důchodcovský“ příjem (cca 1:6) cca o 20% vyšší. Tenkrát 2 kg bochník 5,20, později 6,80 Kč (20,– Kč/1kg), dnes, v marketu 1,2 kg 29,–Kč (24,–Kč/1kg). Ale dostanou se velmi dobré a kvalitní, ale ty pak stojí 0,8 kg i 32,– Kč (40,–Kč/1kg).
Pro výdělečně činné je přepočet výhodnější, takže i chléb je levnější jako dřív.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Údajně nebyl ten kvalitní zmrazený a později rozmrazený mňam mňam

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
da ny

Už je „zamčeno“ a já přišla až nyní a neodolala jsem … :D
Dříve se běžně v průmyslových pekárnách nepeklo tolik druhů chleba, jako je k mání dnes.
Nerozpékal se mražený/chlazený chléb, ani rohlíky, či jiné pečivo.
Vzpomínám na exkurzi v pekárně, v 5. třídě. Ty skvělé rohlíky… Mňam. Dnes, ani z menších (zdejších) pekáren nemají tu skvělou chuť. A nejdou dokola loupat :(.
Ten nejobyčejnější chléb (veka) byl chutný, vydržel, neplesnivěl!
Chladl v ošatkách a na dřevě…
Záleželo na pekaři, surovinách, pečení (i z el. továrních pecí byl skvělý chléb), i rozvozu čerstvě pečeného chleba (předčasná manipulace s horkými pecny zničila chuť chleba, tuhý, jakoby se srazil) a mnoho dalších faktorů ( dříve i házení, bouchánís přepravkami) ovlivňovaly jeho chuť.
Když přivezli do obchodu nebo známí chléb z Božího Daru nebo z Kraslic, to byl „svátek“ (dnes, i z těchto míst, je sice chutný, ale není to ono :().
Jeden se zbaštil hned a druhý pecen, ten už se „šetřil“… 🙂
Někde je chybička…
A mouka, to už bude také o něčem jiném než ještě v 70. a 80. letech. Záleží na na jejím druhu, původu, semletí a skladování…

před 2483 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek