Plísňové sýry na jedné straně prospívají, ale i škodí. Mně je nedoporučila lékařka alternativní medicíny. Jím je výjimečně na rozdíl od minulosti.
"Pozitivní účinky na lidské zdraví:
Negativní účinky na lidské zdraví:
https://www.blogovnik.cz/plisnove-syry-jist-ci-nejist-201602231700.php
Takže platí všeho s mírou.
"Základní rozdíl mezi plísměmi je v dlouhodobém šlechtění (proto „ušlechtilé plísně“) těch druhů plísní, které se používají v potravinářství. Tyto plísně tak mají dané a odzkoušené vlastnosti a jde přitom o zcela konkrétní druhy.
V praxi je využívání ušlechtilých plísní při výrobě potravin řízený proces pod kontrolou člověka. Například plísňové sýry typu camembert využívají plísně Penicillium camemberti nebo caseicolum, které působí na sýry svými enzymy od povrchu dovnitř. Tím se z mléčné bílkoviny kaseinu stanou složky, které mají vliv na chuťové vlastnosti rozkladem bílkovin a tuků v sýru."
https://www.vitalia.cz/clanky/myty-a-fakta-o-plisnovych-syrech/
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Co na tom chceš vysvětlovat. Každý druh plísně je jiný. Je to podobné jako u hub. Některé jsou zdraví prospěšné, jiné jedovaté.
0 Nominace Nahlásit |
Protože ty „jedlé“ jsou ušlechtilé plísně, které neprodukují mykotoxiny, zatímco ty, běžné, co ti vyrostou na zkažené potravině, jsou jedovaté a mykotoxiny produkují (mimo jiné i potravina s ušlechtilou plísní může zplesnivět „jedovatou“ plísní)… a proč tomu tak je, je stejné jako se ptát: „proč jsou některé houby jedovaté a jiné ne?“ (plíseň je v podstatě také druh houby .-)
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Nedá se řící, že by tzv. ušlechtilá plíseň (např. sýry) člověku
prospívala.
Např. těhotné ženy by plísňové a zrající sýry (syrečky, Romadur
apod.)
měly ze svého jídelníčku nejlépe zcela vyřadit.
My jsme se na SZŠ (a maminka v 50. létechna VZŠ též) učili, že výše
zmíněné sýry
plísňové a zrající jsou vhodné jen k občasné konzumaci.
Pro střeva/organismus to žádné terno není.
Někteří lidé s jistými zdravotními obtížemi, by se podobným
„pochutinám"
měli zcela vyhýbat.
Já je mám lékařem nedoporučené. Zbaštím v průměru ročně 1 ks
Romadůru,
1 Olomoucké syrečky, asi 6 ks Hermelínu.
Pokud by mi plíseň z Hermelínu nebo plísňového kozího sýru měla
prospívat,
„zákaz“ ze strany lékaře by nepřišel 😁
Plíseň v lidském těle nemá své místo (žádná).
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
Potraviny by neměly být plesnivé: to svědčí buď o špatném skladování nebo stáří potravin. Těch pár druhů sýrů, co se kupují s kultivovanou plísní, je jen takové zpestření.
0
před 1805 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ani některé nešlechtěné plísně nemusejí vadit. Celý problém je v produkci toxinů. Každý druh plísní je má jiné.
0
před 1805 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |