Avatar uživatele
zjentek

„Běžná“ plíseň škodí, zatímco ta šlechtěná neškodí a možná organizmu naopak i prospívá? Lze jednoduše vysvětlit důvod?

Plísňové potraviny versus plesnivé potraviny.

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, da ny, EKSOT123, Ametyst před 1805 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Plísňové sýry na jedné straně prospívají, ale i škodí. Mně je nedoporučila lékařka alternativní medicíny. Jím je výjimečně na rozdíl od minulosti.

"Pozitivní účinky na lidské zdraví:

  • antibakteriální účinky (anti-biotické účinky)
  • podpora střevní mikroflóry
  • zvýšení odolnosti proti bakteriálním nemocem

Negativní účinky na lidské zdraví:

  • některé druhy sýrů mohou vyvolávat alergické reakce
  • plísňové sýry by neměly jíst těhotné ženy (a malé děti) zejména kvůli mykotoxinům
  • mykotoxiny zatěžují játra a ledviny, jejich množství by mělo být nepatrné (proto se jedná o tzv. ušlechtilé plísně)
  • některé bakterie si mohou vypěstovat rezistenci proti sýrovým plísním
  • plísňové sýry obsahují velké množství soli = zátěž pro lidský organismus (ledviny), vliv na zvýšení krevního tlaku apod

https://www.blo­govnik.cz/plis­nove-syry-jist-ci-nejist-201602231700.php

Takže platí všeho s mírou.

"Základní rozdíl mezi plísměmi je v dlouhodobém šlechtění (proto „ušlechtilé plísně“) těch druhů plísní, které se používají v potravinářství. Tyto plísně tak mají dané a odzkoušené vlastnosti a jde přitom o zcela konkrétní druhy.

V praxi je využívání ušlechtilých plísní při výrobě potravin řízený proces pod kontrolou člověka. Například plísňové sýry typu camembert využívají plísně Penicillium camemberti nebo caseicolum, které působí na sýry svými enzymy od povrchu dovnitř. Tím se z mléčné bílkoviny kaseinu stanou složky, které mají vliv na chuťové vlastnosti rozkladem bílkovin a tuků v sýru."

https://www.vi­talia.cz/clan­ky/myty-a-fakta-o-plisnovych-syrech/

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Co na tom chceš vysvětlovat. Každý druh plísně je jiný. Je to podobné jako u hub. Některé jsou zdraví prospěšné, jiné jedovaté.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Funna

Protože ty „jedlé“ jsou ušlechtilé plísně, které neprodukují mykotoxiny, zatímco ty, běžné, co ti vyrostou na zkažené potravině, jsou jedovaté a mykotoxiny produkují (mimo jiné i potravina s ušlechtilou plísní může zplesnivět „jedovatou“ plísní)… a proč tomu tak je, je stejné jako se ptát: „proč jsou některé houby jedovaté a jiné ne?“ (plíseň je v podstatě také druh houby .-)

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Nedá se řící, že by tzv. ušlechtilá plíseň (např. sýry) člověku prospívala.
Např. těhotné ženy by plísňové a zrající sýry (syrečky, Romadur apod.)
měly ze svého jídelníčku nejlépe zcela vyřadit.
My jsme se na SZŠ (a maminka v 50. létechna VZŠ též) učili, že výše zmíněné sýry
plísňové a zrající jsou vhodné jen k občasné konzumaci.
Pro střeva/organismus to žádné terno není.
Někteří lidé s jistými zdravotními obtížemi, by se podobným „pochutinám"
měli zcela vyhýbat.
Já je mám lékařem nedoporučené. Zbaštím v průměru ročně 1 ks Romadůru,
1 Olomoucké syrečky, asi 6 ks Hermelínu.
Pokud by mi plíseň z Hermelínu nebo plísňového kozího sýru měla prospívat,
„zákaz“ ze strany lékaře by nepřišel 😁

Plíseň v lidském těle nemá své místo (žádná).

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ametyst

Potraviny by neměly být plesnivé: to svědčí buď o špatném skladování nebo stáří potravin. Těch pár druhů sýrů, co se kupují s kultivovanou plísní, je jen takové zpestření.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Edison

Ani některé nešlechtěné plísně nemusejí vadit. Celý problém je v produkci toxinů. Každý druh plísní je má jiné.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek