Kdo vaří zeleninová jídla, ví, kolik různých odřezků, slupek a
zbytků se vyhodí. Často ale zbytečně. Tyhle kousky se totiž údajně dají
perfektně využít na silný domácí vývar
Dobře očištěné zbytky zeleniny stačí uchovat v lednici v uzavíratelné
dóze. Po pár dnech z nich můžeme udělat skvělý vývar. Je zdravý, skoro
zadarmo a obohatí každý pokrm, ať už polévku, italské risotto nebo
omáčku. Zchladlý vývar vydrží v lednici tři dny. Můžeme si jej také
zamrazit do zásoby.
Za mého mládí se podobné „ingredience“ maximálně předkládaly
prasatům. Stejně tak staří hospodáři nakládali např. s melasou,
podmáslím, či otrubami. Proto některé dnešní trendy ve stravování
hodnotím skepticky, ba s opovržením.
Jsem tudíž jen konzervativní dědek, nebo si držím nadhled a zdravý rozum?
Děkuji za vaše názory.
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, pusinka50, briketka10, wendyX, gecco, Kepler před 2741 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ano – můžeme…
😉
Osobně takto některé „slupky“ používám už řadu let…
😉
A jo – dřív jsem to také „zkrmoval prasatům“ (nebo slepicím) –
momentálně ale žádné zvířectvo nechovám. A považuju za nevhodné
vyhazovat to, co mi chutná…
😉
0 Nominace Nahlásit |
Z odřezků nevařím, ale nazmar nepřijdou. Dávám je králíkům, slípkám nebo do kompostu.
0 Nominace Nahlásit |
Já přidávám do polévky různé natě, které by někdo vyhodil.
Třeba od mrkve, petržele, atd.
Nebo je dám do Smothie kokteilu tam se hezky rozmixují.
Někdy do něj dám i malé kousky šlupek od kedlubnu.
Nemám slepičky ani jiná domácí zvířátka, která by si na
ní pochutnala :)
…
Keplere
kam dát slupky od melounů a různých jiných
plodin, které nemohu jinak zužitkovat?
Z nich polévku ani kokteil neudělám :)
Upravil/a: briketka10
0 Nominace Nahlásit |
Něco se využít dá, něco nedá. To nejhorší, co se s tím dá udělat, je vyhodit do komunálního odpadu, nebo WC. Kdo má nějaké domácí zvířectvo, tak má pro ně vítané přilepšení, kdo nemá, měl by to využít aspoň do kompostu.
0 Nominace Nahlásit |
V zásadě mi to nevadí. Pokud to lze, proč to nevyužít? Dokud bylo v domě prase nebo slepice, hodilo se jim vše co se nedalo komfortně použít pro lidi. Stejně by bylo třeba jim nějaké krmení dát. Teď když havěť doma nikdo nemá, jsou varianty jen vyhodit/zkompostovat/zužitkovat (=sežrat). Takže když je to možné, proč to nevyužít? Ale spousta těch odřezků je odřezky právě proto, že je nikomu do jídla dát nechci. Slupky od brambor – to zavání ohrožením, vykrojené kusy poškozené zeleniny – taky nic moc, zbývají takové věci jako třeba „zadeček“ od cibule (ten tvrdý kus hned u kořínků) – ten standardně dávám pro chuť vyvařit k rýži (pak vyhodím)… Nenapadá mně co dalšího bych „druhotně“ použít mohl, abych to měl v kuchyni, nešiklo se mi to na přípravu hlavního jídla a přitom to bylo v takovém stavu abych to ještě mohl použít na vývar..
Upravil/a: Dochy
4Kdo udělil odpovědi palec? dudu, johana 56, briketka10, gecco
před 2741 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jestli z toho manželka vaří netuším. Vždy jsem si myslel, že to dává slepicím nebo do kompostu. Zeptám se jí na to.
0
před 2741 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
dudu
Výborný článek budu se podle něj nyní řídit.
Děkuji 😁
Vývar z brambor vařených ve slupce
už piju několik let a moc mi chutná.
Přidávám si do nich česnek a kmín,
pak rozmačkám jednu bramboru a
solím až potom.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |