Tutéž otázku jsem tady dal kdysi i já. Ne že by mi to někdo vysvětlil, ale jeden náznak byl, takže jsem si odvodil toto: magnetron nemá stálou frekvenci a stárnutím se někam posouvá. Proto neohřívá až tak jídlo s obsahem vody, jako spíš třeba porcelán.
0 Nominace Nahlásit |
Páč se talíř během času nacucal vlhkosti (mytí, vzdušná vlhkost ap.). Jinak v mikrovlnce se dá tavit i sklo, pokud se tam dá část nastartované taveniny.
0 Nominace Nahlásit |
Já bych řekl, že je to výkonem mikrovlnky. Čím menší výkon tím větší doba potřebná pro ohřátí pokrmu a tím pádem i talíře. Aspoň jako kuchař mám takovou zkušenost.
0 Nominace Nahlásit |
Prvně mikrovlnka neohřívá molekuly vody, ale rozkmitává je a tak vzniká ono teplo. Vtip je v tom, že to teplo se pak může velmi snadno předávat z materiálu do materiálu. Navíc k rozkmitání různých molekul můžou být vhodné jiné kmitočty.
0 Nominace Nahlásit |
Netuším. Jen mě to napadlo, protože nic jinýho mě nenapadlo. Pokud jej
máš tak vyzkoušej. Doma jej máme, ale dobře to fakčí i bez něj. Hlavní
smysl je asi v tom, že to zabraní zasvinění mikrovlnky zevnitř.
Když jsem mikrovlnku občas čistil, tak jsem koukal jak zasviněná zevnitř
byla. Jó byl jsem línej používat ten talíř. Né všechno stříká při
ohřívání, ale něco jó.
;););) no já ho tam dávám kvůli tomu cákání, nejvíc střílí tučný, to je jasný, mastný se s rozkmitanou vodou moc nemusí… ale že by dekl soustředil paprsky někam do žvance, daleko od talíře, tak to mě fakt nenapadlo ;)
Samozřejmě brání tomu zlískání mikrovlnky, ale pomáhá i při ohřevu. Ohřevem se odpařuje z jídla voda a místo, aby zmizla, tak se nedostane z pod deklu a zůstává nad jídlem a mikrovlny tu vodní páru stále ohřívají, takže se lépe ohřívá i to jídlo. Nejde o žádné soustřeďování paprsků.
Edosine já vím, ale předsatv si tu otázku, kdybych slovo ohřívat nahradil slovem rozkmitat. A prosím tě, moh bys mně vyložit tvou poslední větu? To mám v MW taky nastavitelný kmitočty, který mně rozkmitaj talíř? ;D
Ne, výkon není kmitočet. Kmitočet je dán mechanickou konstrukcí cyklotronu (to je ta věc, která vytváří to mikrovlné rádiové záření). Normálně je to uděláno tak, že to rozkmitává právě molekuly vody. Ale může se stát, že se třeba zadělá vyústění toho cyklotronu (v podstatě je to speciální elektronka) a tím se může rozladit. Ale určitě je dobré používat tem poklop. Všimni si třeba, že takový knedlík ořívaný v MW i za přidání vody vždy velmi rychle ztvrdne. To proto, že ta voda se z knedlíku příliš rychle prostě vypaří. Je tedy potřeba správně volit výkon a čas, aby ke ztrátě vody nedošlo a při tom aby došlo k předání tepla z vody do toho materiálu. Pokud se silně ohřeje talíř, osobně myslím, že jídlo bylo ohřáto příliš rychle.
Keplere >>> proč se asi jezdí tak často do Švajcu (do CERNu)? Nikde tak dobře a rychle párky neohřeješ, než na LHCčku!! (S trochou štěstí i s příchutí antihmoty!) ;) :D :D
No, narovnat to asi nejde, prostě mění frekvenci jako každá stárnoucí elektronka. Nebo co to vlastně ten bazmek je.
Je to v podstatě elektronka určitých mechanických parametrů, které udávají kmitočet, na kterém to kmitá. Podle konstrukce se tomu říká různě. Pokukd ta mechanika změní svý rozměry, třeba nánosem bordelu, změní to i svou frekvenci. Vyčistit se to asi spíše nedá. Za nenormálních okolností se dá jen celej ten bazmek vyměnit, ale při dnešních cenách MW se to nevyplatí.
Tak teď už vím všechno, díky, pomohlo. Pamatuji si, že takhle
nahřívala talíže už před 33lety, takže ten magnetron byl nějaký
rozkmitaný už v Tuzexu ;)
Doufám, že si to zas kdosi nepřeloží jako ironii a nebude mě soudit…
mně to pomohlo ;)
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |