ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 4197 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Jsou dva způsoby fermentace. Stará klasická, tzv. povrchová a novější
ale náročnější hlubinná fermentace ve sterilních fermentorech.
Jako surovina se používá melasa ze které se využívá zbytkový cukr po
výrobě cukru ( nejlacinější surovina) nebo to může být čistá
sacharóza, dextróza atp. Vždy je snaha používat ten nejlacinější cukr.
Problémem ale je, že samotná fermentace je velice náročný biochemický
proces a z některých cukrů jsou špatné výsledky ( výtěžnosti). Také
záleží jak odolné a výkonné spóry této plísně se podaří
v provozních laboratořích vypěstovat.
Princip spočívá v tom, že se z cukru ( melasy) připraví tzv.
substrát který se potom naočkuje spórami plísně aspergilus niger (
největší umění je vypěstovat ten správný druh této plísně). Za
sterilních a přísných klimatických podmínek začne tato plíseň na
substrátu růst ( vytváří se mycelium) a tato plíseň při svém růstu
přetváří cukr obsažený v substrátu na kyselinu citronovou.
Kvasný proces trvá podle druhu fermentace 8 – 20 dní. Výsledkem je
znečištěný roztok kyseliny citronové o koncentraci cca 150 – 200g/l.
Vyráběli jsme až 30 t kyseliny citronové denně, takže si snadno spočtete
jaké množství substrátu při cca 10 % technologických ztrátách bylo
třeba denně produkovat.
Pak stačila jedna penicilinová infekce ( místo aspergilus niger narostla
plíseň penicilinu) a bylo po energeticky náročném produktu !!!!
Z oddělení fermentace se tento roztok předává do oddělení tzv
„izolace“ kde
se kyselina citronová izoluje z tohoto roztoku jako citran vápenatý a tento
citran vápenatý se následně rozkládá kyselinou sírovou na sádru
dihydrát a samotný roztok kyseliny citronové. Sádra se odfiltruje a vlastní
filtrát putuje na tzv. čistící operace jako jsou sedimentace, filtrace,
iontoměniče, zahušťování, krystalizace, odstřeďování, praní, sušení
a nakonec balení již vykrystalizované a usušené kyseliny citronové
monyhydrátu C6H8 O7 . H2O nebo kyseliny citronové bezvodé C6H8O7. Jaká
kyselina vznikne, rozhoduje teplota při které je vedena krystalizace a
hydratační teplota kyseliny citronové která je 36,6oC.
4Kdo udělil odpovědi palec? kuldatomas, jepik, Dochy, jáára
před 4197 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Máš to na wiki. Fermentací sacharosy (řepného cukru) plísní Aspergillus niger.
0
před 4197 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |