Avatar uživatele
RyuzakiKate

Vyrábíte si podomácku nějaké fermentované potraviny či nápoje?

V březnu se roztrh' pytel s pečením domácího chleba. Přiznávám, taky jsem to zkoušela. Zajímá mě ale, jestli si doma vyrábíte něco prospěšného pro střevní mikrobiom, ať už je to kvašené zelí, sýr či pivo :)
Já si např. pravidelně vyrábím kvašenou zeleninu (zelí v kombinaci s dalšími druhy), kimchi, amasaké a občas zkusím i něco nového, momentálně chci zkusit zázvorové pivo. Zkoušela jsem i rejuvelac, který sice chutnal zvláštně, ale na střeva mi dělal taky dobře, navíc kočky se po něm mohly úlpně utlouct (stále žijí a prosperují).

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, da ny před 1378 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Ano. Kromě zelí s mrkví, dojídám poslední sklenici, v sezoně celoročnoí kvašáky

Dnes jsem si koupila pekingské zelí,. Zelinář má do konce týdne zavřeno, čekám na čerstvou ředkev nebo ředkvičky, udělám si kimchi.

Jinak nic jiného jsem nezkoušela. Miluji sušená rajčata v oleji. Jo ještě fermentované tzv. kozí rohy, letos jsme měla velkou úrodu. Jinak se dovážejí z SK, bohužel do skladů už jen výjimečně.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Sýr bych nekvasila (střevům nijak neprospěje).
Kvašené zelí téměř nesmím, jen občas a maličko, mléčné jogurty také ne.
Pokud je, koupím tu a tam ovesný natur, velmi mi chutná. Domácí jsem ještě nezkoušela.
Proto občas „mlsám“ v masně („uherák“, Lovecký salám nebo Herkules), fermentované salámy mi toho dají mnohem více, než bílý jogurt. :)
Chystám se pár let na fermentování zeleniny (papriku mohu jen omezené množství).
Každý preferuje jinou zeleninu, zeť jí jen rozvařenou, tak mám „výmluvu“ a odkládám ne neurčito…. ;D
Sojovou omáčku kupuji, jinak soju nekonzumuji. Chci vyzkoušet miso.
Zatím tedy jen fazole, pohanku, ovesné vločky, mandle apod., před další úpravou či konzumací.

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
nyjono

Fermentovaný čaj.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Kupte vaničku plnotučného tvarohu(pravda mrtvého),nakrájejte velmi drobně polovinu romaduru a jeden olomouc,oba jsou živí ke zrání,takže tvaroh toto od nich odkouká,štamprli piva/má kvasinky/ a vše posolit ,trochu kmínu a sladké papriky.Vše dobře promíchat!Dát do asi jedno litrové vyvařené nádoby,dobře utěsnit třeba pečícím papírem.Nechat v teple zrát-za 4 až 5 dnů ucítíte tu vůni.Dobrou chuť.
Zdroj: https://search­.seznam.cz/?q=dom%C­3%A1c%C3%AD+s%C3%BDr+re­cept&oq=dom%C3%­A1c%C3%AD+s%C3%BDr&aq=1&­sourceid=szn-HP&thru=sug&s­u=kc&sgId=MjQ5NTk5NTggMT­YxMTc0ODQwOC44MDk%3D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dvorka88

Kvasit zeleninu doma mě asi nikdy nenapadlo a asi by mi to ani doma neprošlo, protože kuchyně je království manželky a tam já nesmím. Kvašenou zeleninu mám ale hodně rád, hlavně kimchi. To jsem ochutnal kdysi dávno na dovolené v Jižní Koreji a dodnes si tu chuť vybavuji.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1144 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kocourkovaja

Pokud máte rád kimchi, tak rozhodně si ho můžete dopřát a nemusíte si ho dělat doma. I u nás se totiž prodává velmi dobré kimchi, které se vyrábí z lokálních surovin a podle tradičních receptur. Myslím si, že v dnešní koronavirové době je dávka kimchi každý den perfektní prevencí pro každého.

před 1200 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dvorka88

A kde se to dobré pravé kimchi prodává? Musím s Vámi naprosto souhlasit, že kimchi jako prevence se v dnešní době určitě hodí.

před 1198 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kocourkovaja

Kupuji ho z internetové stránky https://www.kim­chiclub.cz/ , kde mají na výběr hned několik druhů kimchi. Já jsem i členem klubu, takže mám výraznou slevu na produkty a dopravu zdarma. Teď jsem propadla i kouzlu sušených kimchi chipsů. Každého milovníka kimchi tato chuťovka určitě potěší.

před 1198 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
RyuzakiKate

@da ny: Tím sýrem jsem nemyslela kvašený sýr, ale sýr samotný, třeba panýr :)
@nyjono: Máš na mysli kombuchu, nebo něco jiného? Trochu to rozveď, prosím, jsem zvědavá :)

před 1378 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek