Avatar uživatele
annas

Vyměnili byste ve stravě hovězí maso za fazole a pomohli tak v boji s klimatickým oteplováním snížením emisí o 46–74 %?

Narazila jsem na jeden článek, možná jste někteří četli, jiní třeba ne.

http://ekolis­t.cz/cz/zpravo­dajstvi/zpravy/a­mericane-trpi-ekouzkosti-pomoc-je-snadna-nahradit-maso-fazolemi

Totiž Amerikou se již několik roků šíří u obyvatel onemocnění tzv. „ekoúzkost" = stav úzkosti a strachu vyvolaný vlivem pozvolných následků klimatických změn. Změna stravovacích návyků by měla větší efekt, než kdyby se lidé přeorientovali na menší automobily, šetřili v domácnosti energií a méně svítili atd.
Onemocnění takto pojmenovala Americká psychologická asociace.

--

1. „Jediná příroda ví, co chce.“ J. W. Goethe
Ví to jistě i člověk?

2. Šlo by to i u nás? Dovedete si představit, jak by se změnila krajina – zelené louky, velká pole fazolí, více orné půdy atd.

4. Což takhle dát si fazole pro zdraví i sexuální libido – např. chilli con carni, pyré z fazolí, salát a další pokrmy? Máte některé oblíbené pokrmy?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 11Pro koho je otázka zajímavá? led, vagra, johana 56, Drap, fcoop, briketka10, gagaga, 1jirka22, Kepler, hapiky, CR chess2017 před 2626 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
led

Odpoveď byla označena jako užitečná

Když už tak pěkně prosíte, vyměním hovězí za pečený bůček na fazolích…
Luštěniny nabíjejí a posilují organismus.https://www­.lidovky.cz/lus­teniny-nabijeji-a-posiluji-organismus-peceny-bucek-na-fazolich-10m-/dobra-chut.aspx?c=A160114­_124252_dobra-chut_ape

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
fcoop

Člověk je všežravec,určitě není fazoložravec.
Mělo by to být rozumně vyvážené.
Kromě toho – existují cykly,pravidel­né,kdy „vědci zjistí“,že bláblá,za pár let jiní „vědci zjistí“,že je to naopak......
A co by to udělalo s už tak již dost poničenou atmosférou,kdyby se lidstvo cpalo jen fazolemi.....­........lepší nedomýšlet.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

O tom problému se ví už delší čas. Což o to, fazole mám rád, když by to muselo být, ta bych nijak zvláště neprotestoval, ale takový šťavnatý steak, hodit ho pěkně na rošt, zvenku osmahnout, vevnitř krvavý, asi žádné fazole nenahradí. Občas by mi bylo po něm smutno. Neni to jen věcí steaků. Vůbec málo nasloucháme přírodě a jejím potřebám. Každý z nás ví, jk mnoho a kde všude by bylo možné podmínky na planetě zlepšit a co je potřeba dělat na posunutí či oddálení blížící se ekologické katastrofy. Hlavní problém je to, že světu vládnou peníze a zisky. Pro ekologii se dělá pouze to, z čeho může někdo zbohatnout. Je to bohužel začarovaný kruh.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
briketka10

Ano. Měním.
Hovězí nejím.
Luštěniny mám ráda a fazole na všechny způsoby.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Považuju to sice za nesmysl, ale kdyby to byla pravda, tak bych to hovězí vyměnil za fazole docela rád. Já ho nikdy moc nejedl, vyjma ve formě tataráku. Jenom nevím, jestli by to náhodou nebylo kontraproduktivní. Třeba bych po těch fazolích vypustil tolik skleníkových prdů (metanu), že bych zahanbil i středně velkou krávu za celou její pastvu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hapiky

Proč zrovna fazole? Je spousta bezmasých a chutných jídel. Byl jsem v létě na Šumavě na ozdravném pobytu a celý týden jsme neměli ani kousek masa. Bylo to úžasné.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
RyuzakiKate

Dělám to tak už nějakou dobu.
Doporučuji dokument Cowspiracy.
Keplere, opět jsi mě pobavil :) ale při správné úpravě si po nějakém čase tělo zvykne, stačí jíst taky dostatek vlákniny a fazole podpořit nějakou obilovinou :)

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Závěry americké psychologické asociace mě nezajímají. Ať v USA nejprve přijmou Kjótský protokol a teprve pak mohou o ekologii poučovat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Před americkou ekoúzkostí si na zadek nesednu. Ruský akademik Nadmutin jako plnohodnotnou náhradu masa doporučuje pohanku. To je ta pravá krmě pro Slovany.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
johana 56

Úplně bych neměnila, vyváženě obměňuji hovězí za jiný druh masa.
Příroda ví, co potřebuje, je soběstačná a nic v ní není náhodné. Potřebuje i tvory jako jsou kravičky, které jsou důležité nejen svými produkty, ale i pro likvidaci a obměnu porostů.
Největším problémem je bohužel člověk se zvyšujícími se požadavky…
Co je americké, nemusí být vždycky to nej. Louky plné fazolí je hezká představa.
Ačkoliv se nezdá, je fazole jedna z nejnáročnějších plodin na půdu. Ani jí se nevyhnou různí škůdci a nemoci. Proto je již před výsadbou nutné ošetření, zatím ve větší míře chemické.

Zdraví prospívá, luštěniny do jídelníčku patří. S přihlédnutím k procesům v organismu, které jejich konzumace doprovází, platí i zde všeho s mírou.

Cítit ve vzduchu vůni bramborové natě patří k podzimu, příjemný zážitek.
Což se asi nedá tvrdit o přirozeném odchodu plynů po požití fazolí. ..

Upravil/a: johana 56

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Stuart6

Ve čtvrté otázce máte malinký protimluv. Chilli con carne je česky „Chilli s hovězím“. Takže za mě jasně: FAZOLE I HOVĚZÍ :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
NeNonym

NE!!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!

ad1.) NE!
ad2.) NE!!
ad3.) NE!!!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
orestez

Kdyby kilogram fazolí stál 200 korun, tak bych si myslel, že za ekologií stojí pěstitelé a leští kliky na ministerstvech. Nejsem proti, zachránit život jedné kravičky tím, že vybijeme celá stáda, není pravý nápad. Jen aby po dalších 20 letech nepřišli na to, že by namísto fazolí lidem stačil k jídlu chleba. Jak by se zazelenaly louky? Potřebují být spásány. Nízké rostliny třeba ovcemi a vyšší rostliny kozami. Když nebudou zvířata, bude to muset dělat nádeník. Podobně pravidelné sekání trávy na sídlištích zabrání džungli.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
fupbibvzu

Fazole silně nadýmají, tak nevím. Doživotní fazolová dieta tak to asi ne.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tobby

Já mám například dnu a při té se luštěniny nedoporučují. Takže nevyměnil.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
gobls

S radostí. Úplnému vzdání se masa mi ale bohužel brání samozvaně masožravečtí omezenci v okolí se svými narážkami a „diagnózami“. Prostě jakýmkoliv způsobem obhájit svou požitkovou, nikoliv však nutriční potřebu.
K některým tvrzením zde:
fcoop – první věta tradiční nesmyslný klam, člověk je všežravec, ale vy se chováte jako masožravec (který všežravec žere maso z obratlovců?). To poslední doufám byl jen vtip.
johana 56 – v přírodě mají být původní volně žijící druhy. Nelze je nahradit přemnoženým stádem v ohradě, které po sobě nechá jen golfový trávník a hromadu ho… Ale největší perla je to, že většina dobytka vyjde ze stájí až na porážku a čímpak se asi krmí? Navíc toho sežerou asi 10× víc, něž kolik by stačilo pro přímou výživu člověka. A to, že máte zničené zažívání, není problém luštěnin.
orestez – nějak jsem nepochopil to se zabíjením. To jako když se zabíjí pravidelně na maso a hned se „nahradí“ novými, tak se jako nic neděje? (teď myslím z pohledu etiky) Jinak další viz výše.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Ad Stuart6,

máte pravdu. Jde o fazole s masem. Uvedla jsem jako příklad na pokrm, kde není jen samo maso.

Tento pokrm občas přioravuji, ale místo hovězího jsem vařila z krůtího masa, i když pravé „chilli“ znám jen z filmu.

před 2621 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Emefej,

čemu byste dal přednost? Pohnace, nebo fazolím? Já bych jedla společně. 🙂

před 2625 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Emefej

Toť dilema. Na pohance jsem byl řadu týdnů během služebních pobytů v CCCP a dechberoucí gastronomický zážitek to rozhodně nebyl. Zřejmě bych volil fazole. Ale abych hostitelům nekřivdil dodávám pro úplnost, že pohanka nebyla úplně každý den, občas se podávaly i jáhly.

před 2625 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Rouzaki, ty mi teda radíš…Po vlákninách se prý prdí ještě líp (to o bylo známo už za první republiky). A ještě obilovinu k tomu? Takové pivo na bázi ječmenného sladu, to bys nevěřila co to dokáže!

před 2625 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
RyuzakiKate

Ale vony si ty střeva fakt zvyknou!
Jenže pak ty kombinace… Jednou jsem měla burčák a pak na to brokolicovou polívku, ve který byla smetana… a to byl blitzkrieg.

před 2625 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek