Avatar uživatele
Kajra

Víte někdo, proč se polévce prdelačce říká prdelačka?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, rynek878, Terryle před 5307 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

U nás na Moravě se při zabijačce vaří dvě polévky – ovarová, ta je bílá. Pak se v ní ještě povaří jitrnice a jelita, takže je tmavá – a to je prdelačka. JInde se říká prdelačka i bílé polévce.
Původ je jasný – od slova p-del, k jehož staročeskému významu patří kromě nám známé zadnice i význam: vnitřnosti nejen vyhřezlé z konečníku. Takže jitrnice i jelita se plní do vypraných střev, v bílé polévce se vaří plíce, játra, srdce, slezina, tedy vnitřnosti.

Doplňuji:
Názory na původ se různí . Z Etymologického slovníku, autor – Václav Machek.

Ovarové polévce při zabiječace se říkalo trdlovka, trdelnice. Původ může být dvojí: trdlo = jitrnicový drob, tedy maso rozëtřené, nadrobno posekané. Pak by tato polévka byla jitrnicová.

Vlastní trdlovka je pak jen čistá (jen s česnekem a solí) voda, v níž se vařily jisté části prasete, zvané podhrdlí (někde podrabek), takže slce. podhrdlina., někde podhrdlena. Jinde podhrdlovka, což buď splynulo s trdlovka. Nebo bylo žertem přeformováno ve vč. prdelovka, prdelanka, prdelačka, i když správně má být trdlouka.

Později se v polévce vařily jitrnice ve střevech, jelita – viz původní vysvětlení. Přidávaly se do ní kroupy – tvar prdelky.

Slovník neuvádí zmínku o původu – trdlování = míchání. Trdlo = palice, jíž se něco tře, roztírá ve stoupě nebo moždíři.( Další významy neuvádí)

V odkazu je další možné vysvětlení, i když jde o úvahu. Za věrohodné považuji informaci ze slovníku.

http://www.e-kniha.com/proc-prdelacka.html.

Kolik hlav, tolik názorů. Kdo měl pravdu, se už nedovíme.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
vagra

Bez krup,by prdelačka nebyla prdelačkou.
Název by mohla mít po tvaru uvařené bílé kroupy,která na nás kouká z talíře.
Prdelačka je ovarová polévka,ve které se vaří jelítka a jitrnice.Ty se občas schválně propíchnou,aby měla prdelačka správnou chuť,vůni a říz.
My z Moravy víme o čem je řeč.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
panenka

prdelačka se to jmenuje podle toho, že je při zabijačce jako poslední.Na Moravě se ještě tomu říká podprdelačka.

http://www.petr-novotny.cz/Ar­chiv/Dobr%C3%BDka­fe/tabid/88/ctl/D­etails/mid/469/I­temID/5415/De­fault.aspx

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
oskar

Že tam jsou kroupy a zvyšuje to činost tlustéhob střeva.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Vagro, zajímavý názor. Další varianta. Kroupa má příznačný tvar. Ještě jsem četla, že když se vařila zabijačková polévka a vyplavaly na povrch polévky 2 kusy ovaru, někdo zařval – prdelky. Přesný původ se zřejmě nedovíme, ale hlavně že chutnalo. Mně už tedy ne (žlučník), i když jsem milovala " bóřko". Nevím, odkud jste a zda víte, co to znamenalo? Zbytek krvavých krup, které se dávaly do jelit a pak se přepekly. Jenže to už je dávno.

před 5307 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

To, že i jazykovědci uvažují o původu názvu, svědčí i odkaz
http://www.uj­c.cas.cz/jazy­kova-poradna/zajimave-dotazy/dotaz-tydne-2010.html

před 4243 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
vagra

Annas-pocházím ze Slezska.To s tím ovarem se mi líbí.Ovaru se u nás říkalo podhrdlí. Krvavým kroupám a jitrnicovému prejtu,na které nezbylo střívko,se říkalo nevlezlo.Velká část se ho pak roznášela po sousedech,spolu s kouskem podhrdlí v konvičce s prdelačkou,nebo čistým vývarem.
Protože se prase chovalo téměř v každé chalupě,tak to pak sousedé vraceli.
Jo,bývaly to časy,kdy se sousedé víc snášeli a pomáhali si.
Jenže teď můžu,stejně jako Vy,jenom vzpomínat.
Na vztahy i zabíjačkové pochoutky.

před 5306 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Vagro, díky za reakci. Takže opravdu jiný kraj, jiný mrav. Podhrdlí říkala i moje tchyně (pocházela z Čech). U nás na Hané to byl podbradek. Víte, co byl presbuřt? Tlačenka. Ale nevlezlo jsem neslyšla.
Také si vzpomínám, že se výslužka nosila na oplátku sousedům. Ráda jsem ji odnášela, protože jsem vždycky dostala nějakou korunku „za cestu“. Když sousedé oplatili, vždy se srovnávalo, kdo měl lepšího řezníka, který pokrmy lépe připravil a ochutil.

Je to tak. Bejvávalo za našich mladejch let…

před 5301 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek