Když jsem se narodil, bylo nás asi tak 3,5 mld. Už tehdy hrozil celosvětový hlad, ale začala se vyrábět průmyslová hnojiva, což nás zachraňuje dodnes. Co bude dál? Budeme většinou býložravci?
https://pixabay.com/photos/child-cow-umbrella-decoration-room-1429190/
Zajímavá 0 před 1615 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Neboj ona příjde zas nějaká ta válka a přírodní katastrofa, aby to
hezky redukovala. Taky se bude snižovat porodnost, průměrný věk, ve kterém
ženy otěhotní a porodí a taky počet dětí na pár. A tohle už se
v různých zemích vlastněš děje – hlavně to závisí na bohatství
země.
Navíc, to nevíš, že Malthus pěkně kecal? Nebo spíš, že na dnenší dobu
už ta jeho tvrzení neplatí.
Když nás bude tolik, tak se budem moct jíst navzájem. ;) Lidské maso je
prý podobný vepřovýmu. I když moc vtipné to není, i když vlastně…
je, protože ta situace nenastane.
Ono se to hezky zvedalo, ta populace, ale teď už chvíli zpomaluje a
zpomalovat bude. A kdyby přece jne nějak ne, tak od toho máme ty dobroučký
chemické potraviny, rychlorůst, speciální farmy a mnoho dalšího.
Můžem kdyžtak přejít na hmyz. Pokud se nemýlím, tak obshuje velké
množství živin a bílkovin i ve srovnání s různým
zvířecím masem.
A já myslel, že už je nás tak 7,8 miliard.
Upravil/a: Zvidatel
0 Nominace Nahlásit |
maltodextrin, izolát sojové bílkoviny, olej z mořských řas či řepkový, isomaltulóza či ovesná vláknina, sojový lecithin = vydatný oběd za 15 Kč ve 100g prášku s trochou vody … jídla bude dost i pro dvojnásob populace. Možná už to nebude jídlo čerstvé ve kterém nesmí chybět flák masa, ale zasytit se nějak vždycky dokážeme.
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Keplere, až nebude co jíst, tak ty už tady dávno nebudeš. Koneckonců ani já.
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
To sis nevšiml, jak se čím dál víc popularizuje jedení kobylek a hmyzu? To proto, že těch bude vždycky dost…
0 Nominace Nahlásit |
Jednoduše jíst nebudeme. Většina z těch 7,5 miliard, o ktarých tady píšeš, praktikuje „hladovku“ již dnes. Přesto ovšem musí strávit nějaké nutné minimum jídla, které tělo bezpodmínečně potřebuje. Jde o nepatrné množství potravy. Tělo je po něm plně funkční. Ovšem pokud člověk nemá zájem vyzkoušet na vlastní kůži, nepochopí. Vlastně přežírat se je odporným sobectvím, když se to vezme kolem a kolem. Obžerství je velice špatná a především NEBEZPEČNÁ vlastnost. Čus, zjentek.
0 Nominace Nahlásit |
Zvídatel: jistá samoregulační schopnost tady je, ale ani stamilióny obětí morů a pandemiií, ani ty oběti válek nestačí. Lidstvo dál roste exponenciální řadou…
Ale populace neroste exponenciálně vždy a všude. Má tendenci po určité
době zpomalit svůj růst. Porodnost klesá, sami lidé mají přirozenou
tendenci reprodukovat se pomaleji, jakmile se dosáhne určité úrovně
bohatství. Snížení populace, delší doba dožití, ale tím i postupné
stárnutí populace – to už s tím ale úplně nesouvisí. Už díky
tomuhle lidstvo přestává růst exponenciálně a váky ani nemoci tam
započítány nejsou.
A zemědělská produktivita je zcela jiná od dob Malthuse, prodělala řadu
revolucí, včetně technologických inovací, efektivnější způsoby produkce
potravin, globalizace a celkově se vyvinula. Tím se mnohonásobně zvýšily a
zvyšují zdroje, které máme.
Když psal Malthus tu svou knihu tak na světě nebyla ani jedna miliarda lidí
a on si už tehdy myslel, že se to blíží k vrcholu, přesněji k počtu,
který si myslel, že je země schopná uživit. Dnes máme skoro 8 miliard, do
roku 2050 jich bude 9 miliard. Tohle si on ani nepředstavil.
Jistě, vše má svou mez, i exponeciální růst se jednou zastaví. Vracím se ale k původní otázce: co budeme jíst? Zbude rostlinná strava jen pro chudé, mořské farmy jen pro střední vrstvu (řasy jsou prý mňamka) a opravdové maso jen pro ty nejbohatší? Nebo si budeme uměle pěstovat živočišné bílkoviny v biofarmách a roztocích pomocí genetického inženýrství?