Irská whiskey
Irská whiskey se liší od skotské whisky svojí výrobou. Ječmen
používaný pro skotskou whisky je sušen nad otevřeným rašelinovým ohněm.
Naproti tomu slad pro irské whiskey se suší v těsně uzavřených pecích,
čímž se zachová pouze čistá sladová chuť bez kouře a rašeliny.
(Výjimkou je whiskey Connemara Peated Malt). Poté se irská whiskey destiluje
třikrát (na rozdíl od dvojí destilace v případě skotské whisky), což
jí dává hladší chuť.
K tomu, aby se whiskey právem mohla nazývat irskou, musí být destilovaná
výlučně z ječmene rostoucího v Irsku a skladovaná v dřevěných sudech
minimálně 3 roky. Výrobci whiskey se vyhýbají použití nových dubových
sudů, protože mají za to, že čerstvé dřevo předává whiskey drsnou
chuť. Místo toho mnohé palírny irské whiskey upřednostňují použité
sudy po jiných druzích tvrdého alkoholu, jako např. rumu nebo bourbonu. Tato
praxe má za následek jemné rozdíly v chutích whiskey ze stejné
palírny.
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
skotkou whiskey miluju, ne že bych byl nějaký znalec, ale poprvé jsem si pořídil whiskey na základě recenze z https://whiskyarum.cz/macallan-12-recenze/ asi před rokem a od té doby ji popíjím pokaždé když chci po náročném dni trošku zrelaxovat. Je to první lahev kterou jsem si opravdu vychutnával.
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |