Pokrm žahour je možná pojmenovaný po vymřelém rodu Źahourů z Jindřichova Hradce. Ale i to příjmení nějak vzniklo.
žahour – jihočeský výraz – kaše z borůvek, švestek, jahod atd.
Snad obměněné žúr.
žour – kdysi na Moravě polévka, žúr v Čechách polévka zvaná kyselo,
paralela na Slovensku žúr – význam níž.
V dalších slovanských jazycích – např. pudink z ovesné mouky a ovoce;
syrovátka.
Ze sthn súr nyní sauer – dosud německé nářečí Sauer = kyselo.
Význam žúr na Slovensku – http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=%C5%BE%C3%BAr.
V. Machek: Etymologický slovníik
Jak vzniklo příjmení Źahour najdete v odkazu
http://www.odpovedi.cz/otazky/vyznam-prijmeni-stankova-zahourova-melenova
–
Kottův Česko-německý slovník uvádí:
„žahour = Žahour = pokrm z červených jahod v mléce na kaši
rozmačkaných, eine Erdbeeren- speise. V Táborsku.
Ž. = rozpust z čerstvých švestek a sliv, das Pflaumenmuss“.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2642 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1351 | |
aliendrone | 1175 | |
zjentek | 1071 | |
Kelt | 1008 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |