„V medu nám příroda dala jeden ze svých nejlepších a nejvzácnějších darů.“ (Zander)
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? anonym, vagra, rynek878, skorcovaz, elektrikář před 5136 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Bude asi těžké zjistit kdy se med objevil poprvé na jídelníčku
lidí.Je velmi pravděpodobné,že sladký pravčelí pramed, pojídal už
pračlověk.:-)
Jisté je,že např. Egypťany byl med označován jako tekuté zlato
přírody.Mimo jiné i pro jeho barvu.
Med také označovali jako slzy Boha slunce Ra.
Jeho blahodárnost, nejen jako součást jídelníčku,využívala
např.Kleopatra,která si dopřávala medových koupelí.Věděla už
o tom,že má příznivé účinky i na pleť.
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, mosoj, elektrikář
před 5136 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Annas" U nás se tekuté zlato říká Becherovce a ta také léčí kudy
teče.
Nicméně proti medu také nejsem ale víc se lepí.
0 Nominace Nahlásit |
Za starých časů se u nás nesladilo cukrem, ale jen medem. Včely patří k nejstarším domácím zvířatům, už v Bibli jsou zmínky o medu jako o vzácném daru. Naši předkové vybírali med divokým včelám, sídlícím v dutinách zpráchnivělých stromů, teprve později začali sami připravovat tzv. brtníky pro včely. Včely dávaly užitek nejen medem ale i voskem, obojího bylo potřeba, vosku na svícení, medu v kuchyni. V 11 a12 století se dokonce med spolu z voskem od nás vyvážel do okolních zemí. Med se prodával na sudy, vědra, později na tzv. centnýře. V této době se také med vyměňoval za sůl, která se musela k nám dovážet. Oblíbená byla také medovina, dle našich pověstí, byla to prý medovina, co dopomohla Šárce k vítězství v dívčí válce. Medovina byla nápojem slavnostním, vyráběla se z vody, smíchané s medem a to v takovém poměru aby v ní plavalo vejce. První zprávy o cukru se dochovaly z 14 století , byl to cukr řepný, neboť třtinový pro velkou vzdálenost dopravy byl drahý. Již v dobách za Karla IV kupci v Týnském dvoře prodávali tři druhy cukru: bílý, surový hnědý a černý, který se jako zvláštnost používá v zámořských zemích. Smrtelnou ránu našemu včelařství zasadila řepa cukrovka, která svou sladkou šťávou med jako sladidlo nadobro vytlačila. Jako první objevitel cukru v řepě se uvádí všeobecně německý lékárník Marggrav, ačkoliv jej určil v roce 1747, bylo jeho objevu využito až na konci 18 století. Oblíbenost cukru stoupla až s oblibou pití ranní kávy a čaje, protože dříve se snídala polévka. Jestliže intensivní zemědělství, rozvoj průmyslu vedly od medu k cukru, tak novodobá věda o výživě doporučuje spíše obrat zpětný, od cukru k medu.
http://recepty.centrum.cz/kuchyne-sveta/2003/6/5/clanky/staroceska-kuchyne-ii/
zde se píše na straně 31 o medu jako o zlatě
http://www.mzp.cz/projekty.2010/supl/357_06_06lomikamen02-032006.pdf
2Kdo udělil odpovědi palec? annas, elektrikář
před 5136 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek