Mnoho látek, vitamínů a dalších se nemá vařit. I v poznámce na
pampeliškový med je napsáno:
" Med by se neměl nikdy zahřívat nad 45 °C, ztratí tak cenné látky.
Pozor tedy při slazení teplého čaje nebo mléka medem!„
Jenže v receptu je naopak napsáno:
“.....vaříme 15 minut.„, ".....vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se
med začne táhnout.“
Takže otázka zní:
To se prvotním vařením cenné látky nezničí a následně pokud med dám do
horkého čaje, tak je zničím?
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, zjentek, gecco před 2746 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Špatný recept…
Pampeliškový med dělám nevařený.
„A jak je to v čaji? Nalijeme li horkou vodu do hrnku, teplota rychle
klesne asi na 80 stupňů Celsia, během 10 minut už můžeme čaj usrkávat.
V tu chvíli má asi 60 stupňů Celsia. Aby se med poškodil, musel by se
vystavovat teplotě 80 stupňů Celsia celou hodinu. To ale není běžná
situace. Většina užitečných látek v medu je velmi stabilní a teplem
čaje se vůbec nemění. Pořádná lžíce medu také čaj trochu ochladí.
A pokud bychom měli obavu, že o některé účinky přijdeme, druhou lžíci
medu v nezahřátém stavu na chleba.“
http://www.vcelari-mnisek.estranky.cz/clanky/o-medu/uskodi-horky-caj-medu_.html
7Kdo udělil odpovědi palec? annas, ivzez, Drap, briketka10, JájsemRaibek, gecco, kodl67
před 2746 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vím jen, že varem se ničí jen vitamín C. Nemyslím si že zrovna
pampeliškový med by měl být zdrojem cenných látek, s medem to nemá nic
společného. To pampeliškové víno, to je jiná liga. Jak říkal pan Pešek
v Adéle, co ještě nevečeřela:
„Již od mládí piji pampeliškové víno. Srdce jako zvon a játra jako
kámen!“
4Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, JájsemRaibek, gecco, kodl67
před 2746 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pampeliškový sirup má s medem pouze podobnou
konzistenci a barvu, ve skutečnosti to není med.
0 Nominace Nahlásit |