Avatar uživatele
JájsemRaibek

Proč se přírodní látky vařením ničí a přitom při výrobě pampeliškového medu se ten musí vařit?

Mnoho látek, vitamínů a dalších se nemá vařit. I v poznámce na pampeliškový med je napsáno:
" Med by se neměl nikdy zahřívat nad 45 °C, ztratí tak cenné látky. Pozor tedy při slazení teplého čaje nebo mléka medem!„
Jenže v receptu je naopak napsáno:
“.....vaříme 15 minut.„, ".....vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout.“
Takže otázka zní:
To se prvotním vařením cenné látky nezničí a následně pokud med dám do horkého čaje, tak je zničím?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, zjentek, gecco před 2787 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
johana 56

Špatný recept…
Pampeliškový med dělám nevařený.

http://www.by­linkyprovsechny­.cz/zpracovani/re­ceptury/1025-pampeliskovy-med-recept-postup-navod-priprava-suroviny-ucinky-vyuziti-uzivani

„A jak je to v čaji? Nalijeme li horkou vodu do hrnku, teplota rychle klesne asi na 80 stupňů Celsia, během 10 minut už můžeme čaj usrkávat. V tu chvíli má asi 60 stupňů Celsia. Aby se med poškodil, musel by se vystavovat teplotě 80 stupňů Celsia celou hodinu. To ale není běžná situace. Většina užitečných látek v medu je velmi stabilní a teplem čaje se vůbec nemění. Pořádná lžíce medu také čaj trochu ochladí. A pokud bychom měli obavu, že o některé účinky přijdeme, druhou lžíci medu v nezahřátém stavu na chleba.“
http://www.vcelari-mnisek.estran­ky.cz/clanky/o-medu/uskodi-horky-caj-medu_.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Vím jen, že varem se ničí jen vitamín C. Nemyslím si že zrovna pampeliškový med by měl být zdrojem cenných látek, s medem to nemá nic společného. To pampeliškové víno, to je jiná liga. Jak říkal pan Pešek v Adéle, co ještě nevečeřela:
„Již od mládí piji pampeliškové víno. Srdce jako zvon a játra jako kámen!“

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Pampeliškový sirup má s medem pouze podobnou
konzistenci a barvu, ve skutečnosti to není med.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
johana 56

Špatný recept – tak dlouhá doba vaření je nesmysl.

před 2787 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek