Chtělo by to přesnější popis. Chybí tam většina podstatných údajů. Neznáme množství látek a objem zařízení a další hodnoty. Probíhá zde zřejmě nějaká reakce s určitou rychlostí a to závisí na tlaku, teplotě. Pokud máš uzavřenou soustavu, tak kyslík ve vzduchu v uzavřené nádobě se spotřebuje a vzniká podtlak. Přesnější údaje ti mohou dát na potravinářské škole.
0
před 390 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zeptal jsem se AI, zde je odpověď:
"Při kvašení zelí vzniká podtlak z několika důvodů.
Při podtlaku tedy může se stát, že voda ze žlábku se vlivem podtlaku
„vcucne“ do soudku.
Další důvod úbytku vody ve žlábku je její vysychání, je nutné
v průběhu kvašení, ale i po něm vodu dolévat.
0
před 390 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pod jakým víkem? Zelí se ukládá do kameninového (nebo podobného) soudku, pouze se zatíží kamenem, nebo jinou vhodnou deskou a přikryje nějakou utěrkou, nebo jinou látkou, aby se tam nedostala nečistota. Postaví se někam např. do sklepa s teplotou od 15 až 20 °C. O žádném víku nemůže být řeč. O dalším postupu při kvašení existuje mnoho návodů.
0
před 389 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
elkon: Zjevně jsi ještě neviděl „soudek“ na zelí. Měli jsme jeden, pro jehož naplnění se kupovalo asi 70kg zelí.
Očistilo, nakrouhalo, našlapalo, pak přišla záležitost s kvašením
(tj nějaká ta utěrka, prkený záklop, závaží a pravidelná péče)
Po zkvašení se vršek očistil, soudek zaklopil víkem, utěsnil převařenou
vodou právě do toho žlábku…
Něco na tento způsob:
https://www.alza.cz/hobby/duramat-zelak-selsky-hermeticky-s-vikem-5-l-bezovy-d7918113.htm
Z tohoto soudku se zelí průběžně odebíralo, vydrželo v něm
(v chladu) téměř rok.
Jako pochoutku jsme měli „okurky“ – košťály ze zelí se při
krouhání okrájeli do konvexního tvaru a během pěchování soudku se
ukládali mezi ty spodnější vrstvy. Pak když na ně během roku mamka při
odebírání zelí narazila, měli jsme svátek 😉
paul1: Ten třetí důvod moc nesedí: „snížení objemu zelí
v důsledku jeho změkčení a uvolnění šťávy.“
Samo o sobě Ti může být fuk, jestli je ta štáva uvnitř zelí,
nebo venku.
A když jsme mi dělali kysané zelí, tak se do soudku pořádně šlapalo a nadbytečná voda se odebírala. U hotového zeli jsem si nikdy nevšiml, že by nějak dál pouštělo šťávu.
Drap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |