Avatar uživatele
Nikkol

Proč mléko při vaření zpění a „uteče“?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? elektrikář, Deli před 4935 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Mléko obsahuje tuk a ten se při ohřívání dostane nahoru a vytvoří jakousi „pokličku“ pod kterou se varem shromáždí pára a její tlak tuto „pokličku“ vyrazí vzhůru a mléko „utíká“. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Před vařením mléka potřete stěny kastrolu máslem,mléko neuteče,nebo použijte hrnec s dvojitým dnem.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Při varu mléka se sráží bílkoviny a tvoří škraloup z bílkovin typu laktoalbumin a laktoglobulin.
Tento škraloup nedovolí unikat vodním parám které vznikají při varu v celém objemu nádoby. Ty zvedají již zmíněný škraloup až mléko přeteče a zaroveň s ním odteče i ten škraloup. Pak již var probíhá naprosto stejně jako u jiných kapalin.
Tuk na to nemá žádný vliv.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elektrikář

Při varu se srazí část mléčné bilkoviny v poličku která drží pod sebou vodní páru.Škraloupek a tuk.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
BandiOl

Pravdu má mosoj. Podstata je ve srážení bílkovin důsledkem tepla.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Je mu horko a hrnec je ještě navíc malý.
Zkuste vařit na méně nebo jen těsně k bodu varu ve větším hrnci a bude spokojeno.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek