Tak třeba sníst studený guláš, od kterého máš mastný pysk, je nic moc a dobré na průjem, ale zato studený bůček je delikatesa.
0 Nominace Nahlásit |
Teplo zlepšuje stravitelnost jídla.:-))
Žaludek a střeva totiž nejlépe přijmou pokrm, který má zhruba stejnou
teplotu jako tělo, to znamená asi 37 °C.
Chuť je na jazyku vnímána díky chuťovým pohárkům a ty nejlépe
zachycují pokrmy o teplotě mezi 20 a 37 stupni. Teplejší potraviny často
mívají i měkčí a hladší texturu. Proto se doporučuje vyndat potraviny
z chladničky pár minut před konzumací, aby se ohřály na pokojovou teplotu
a jejich chuť a vůně se pořádně rozvinuly. Pro tělo budou také lépe
stravitelné.
https://www.prozeny.cz/clanek/jake-jidlo-je-zdravejsi-teple-nebo-studene-73461
0 Nominace Nahlásit |
Odpoveď byla označena jako užitečná
V zimních/chladných měsících se mají „zahřívat ledviny“ teplou snídaní (kaše, polévky aj.).
Lidské tělo nepotřebuje nutně přijímat ústy teplou stravu. Stačí
pokojová teplota (pak, ale ne gulášek). Na ideální teplotu, za
předpokladu, že člověk nehltá (horké/studené), se dostane
zpracováváním v ústech.
Tepelná úprava stravy poskytuje obrovskou pestrost stravy a chutí. Ano,
i zmíněný ecoluční vývoj.
Např. zmenšení čelistí apod. Člověk s menší obličejovou částí,
čelistí (v které mohou být stěsnány zuby a během ortodontické léčby
je třeba i extrahovat) a počtem zubů (bez 8) je na vyšší vývojové fázi
;D
Mnohdy bezproblémovou stravitelnost (maso, zelenina, sušené luštěniny aj),
zajistí i lehká tepelná úprava (u zeleniny, bez dyspeptických obtíží).
Luštěniny namočit předem, tepelně upravit. Salát/pokrm z nich teplý do
úst přijít nemusí.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zjentek Nahlásit |
Protože jsme do něj vložili tepelnou energii, a chceme ji získat zpátky. Aspoň jedno teplé jídlo denně je dobrý základ.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |