Avatar uživatele
quentos

Proč je opakem sladkého vína suché? Není to tak trochu oxymóron?

To je jako říct suchá voda – víno přece musí bejt vždycky mokrý, ne… proč zde nefunguje klasický protiklad sladký – hořký?
Doplňuji:
Mapel: otázka zůstává. Jestliže se to určuje podle obsahu zbytkového cukru, proč se to do 4g tedy nejmenuje „hořké“?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 9Pro koho je otázka zajímavá? annas, iceT, johana 56, huxa, Damiana, anonym, paul1, dust8, Hustyx Cz před 1408 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
huxa

Odpoveď byla označena jako užitečná

je to dle chutě, sladké vína od suchých jdou většinou snadno rozpoznat, sladké vína jsou na alkohol (neberu v úvahu lepihuby) vážně sladké a většině lidí chutná, suché vína oproti nim nejsou tak sladké a vysušují ti pusu (naštěstí méně neš tonic). proto sladké a suché

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Efchen

protože slovo suché vždy neznamená jen „nemokré“. Suché znamená také nevlídné,bez šťávy,bez elánu,nevlídné,…když to převedeš na člověka,řekneš: Tahle holka,ta je taková suchá. Jé, ta druhá,ta je ale sladká…
Myslím,že to smysl dává,ale nevím,jestli je z mého vyjádření patrné,jak to myslím…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lucijej

Holt to bereš moc doslovně – opačné věci přece nemusí mít nutně i opačné názvy :o)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mapel

Suché víno nikdy nemůže být sladké.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/V%C3%AD­no

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Uživatel huxa nemá pravdu . každý jedinec má jiné měřítko na sladkost, hořkost atd.

Suché víno – viz anglický zdroj

https://www.tas­tecooking.com/ca­ll-dry-wine/

Why Do We Call It Dry Wine? | TASTE

Huxa nemá pravdu . každý jedinec má jiné měřítko na sladkost, hořkost atd.

Suché víno je prostě víno, které nemá zbytkový cukr, což znamená, že není sladké. Když se hroznová šťáva přemění na víno, ve fermentačním procesu se vyrábí alkohol, protože kvasinky konzumují cukr přítomný ve šťávě. U mnoha vín vinař zastaví proces kvašení, než kvasinky stihnou využít veškerý cukr, a nechají víno na dotek sladké. Při výrobě suchého vína vinař nechá proces fermentace úplně dokončit, což umožní kvasinkách spotřebovat veškerý přítomný cukr.

Už žádný cukr, takže žádná sladká sladkost; víno je proto suché.


Myslím si, jde o protiklad sladký x suchý,. Ve staročeštině s používalo přídavné jméno suchý – suché dni třídenní půst opakující se každé čtvrtletí, takže víno má „půst “ od cukru.

To je vidět i z poslední věty anglického zdroje.

Význam podle Machkova Etymologického slovníku.

před 1405 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
quentos

Díky… škoda že nejde dát do diskuze palec…

před 1400 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Sonka Pop

Pěkný den, prosím o vaše, snad zkušenější, názory. Domů si chceme pořídit domácí vinotéku. Máme vyhlídlou z domaci vinotéky.cz. Vaše doporučení?

před 2169 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
XenieRo

Ahoj Sonko, tak co, už jste si vinotéku vybrali? Na jakou vám padlo oko? A jak jste s ní spokojeni? A vybírali jste na domacivinoteky.cz?

před 1836 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
XenieRo

Jako doporučení na co? Na vinotéku? já jsem pro, doma ji máme a jsme spokojeni. A na eshop? Taky dobrá volba. My tam vinotéku koupili a se vším jsme byli moc spokojeni.

před 2147 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Sonka Pop

No, to bych byla právě ráda. Hele, mě je to jedno, zda eshop nebo kamennou prodejnu. Mě jde hlavně o to, abych našla někoho, kdo mi poradí, co mám koupit a aby to byl kousek, který mi bude vyhovovat. No a právě jsem četla, že na domacivinoteky.cz jsou odborníci, co jsou ochotní kvalitně poradit.

před 2105 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Pajka.111

Ahoj, dívej, pokud se obrátíš na shop https://www.do­macivinoteky.cz/, tak chybu rozhodně neuděláš. Naopak. Jsou tam moc ochotní pracovníci, kteří ti se vším rádi poradí. I s tím výběrem. Takže kamennou prodejnu ani nepotřebuješ.

před 2073 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Rozdělení vín podle cukernatosti

Suché maximálně 4g zbytkového cukru v jednom litru
Polosuché 4 – 12 g zbytkového cukru na litr
Polosladké 12 – 45 g zbytkového cukru na litr
Sladké více než 45 g zbytkového cukru na litr

před 4400 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ještě dodatek. Efchen má opravdu. Přídavné jméno suchý má jeden z významů (odborný termín ve vinařství) = bez cukru.

před 4400 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
quentos

také děkuji, rovněž novina. Tady se člověk dozví věcí…

před 4399 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
quentos

huxa: dík, to jsem chtěl vědět :{)>

před 4400 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
huxa

neni zač :)

před 4400 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek