To je jako říct suchá voda – víno přece musí bejt vždycky mokrý,
ne… proč zde nefunguje klasický protiklad sladký – hořký?
Doplňuji:
Mapel: otázka zůstává. Jestliže se to určuje podle obsahu zbytkového
cukru, proč se to do 4g tedy nejmenuje „hořké“?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 9Pro koho je otázka zajímavá? annas, iceT, johana 56, huxa, Damiana, anonym, paul1, dust8, Hustyx Cz před 1408 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
je to dle chutě, sladké vína od suchých jdou většinou snadno rozpoznat, sladké vína jsou na alkohol (neberu v úvahu lepihuby) vážně sladké a většině lidí chutná, suché vína oproti nim nejsou tak sladké a vysušují ti pusu (naštěstí méně neš tonic). proto sladké a suché
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit |
protože slovo suché vždy neznamená jen „nemokré“. Suché znamená
také nevlídné,bez šťávy,bez elánu,nevlídné,…když to převedeš na
člověka,řekneš: Tahle holka,ta je taková suchá. Jé, ta druhá,ta je ale
sladká…
Myslím,že to smysl dává,ale nevím,jestli je z mého vyjádření
patrné,jak to myslím…
0 Nominace Nahlásit |
Holt to bereš moc doslovně – opačné věci přece nemusí mít nutně i opačné názvy :o)
4Kdo udělil odpovědi palec? Děda Louda, tom004, briketka10, paul1
před 4400 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Suché víno nikdy nemůže být sladké.
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADno
3Kdo udělil odpovědi palec? quentos, briketka10, paul1
před 4400 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Uživatel huxa nemá pravdu . každý jedinec má jiné měřítko na
sladkost, hořkost atd.
–
Suché víno – viz anglický zdroj
https://www.tastecooking.com/call-dry-wine/
Why Do We Call It Dry Wine? | TASTE
Huxa nemá pravdu . každý jedinec má jiné měřítko na sladkost, hořkost atd.
Suché víno je prostě víno, které nemá zbytkový cukr, což znamená, že není sladké. Když se hroznová šťáva přemění na víno, ve fermentačním procesu se vyrábí alkohol, protože kvasinky konzumují cukr přítomný ve šťávě. U mnoha vín vinař zastaví proces kvašení, než kvasinky stihnou využít veškerý cukr, a nechají víno na dotek sladké. Při výrobě suchého vína vinař nechá proces fermentace úplně dokončit, což umožní kvasinkách spotřebovat veškerý přítomný cukr.
Už žádný cukr, takže žádná sladká sladkost; víno je proto suché.
Myslím si, jde o protiklad sladký x suchý,. Ve staročeštině s používalo přídavné jméno suchý – suché dni třídenní půst opakující se každé čtvrtletí, takže víno má „půst “ od cukru.
To je vidět i z poslední věty anglického zdroje.
Význam podle Machkova Etymologického slovníku.
Pěkný den, prosím o vaše, snad zkušenější, názory. Domů si chceme pořídit domácí vinotéku. Máme vyhlídlou z domaci vinotéky.cz. Vaše doporučení?
Ahoj Sonko, tak co, už jste si vinotéku vybrali? Na jakou vám padlo oko? A jak jste s ní spokojeni? A vybírali jste na domacivinoteky.cz?
Jako doporučení na co? Na vinotéku? já jsem pro, doma ji máme a jsme spokojeni. A na eshop? Taky dobrá volba. My tam vinotéku koupili a se vším jsme byli moc spokojeni.
No, to bych byla právě ráda. Hele, mě je to jedno, zda eshop nebo kamennou prodejnu. Mě jde hlavně o to, abych našla někoho, kdo mi poradí, co mám koupit a aby to byl kousek, který mi bude vyhovovat. No a právě jsem četla, že na domacivinoteky.cz jsou odborníci, co jsou ochotní kvalitně poradit.
Ahoj, dívej, pokud se obrátíš na shop https://www.domacivinoteky.cz/, tak chybu rozhodně neuděláš. Naopak. Jsou tam moc ochotní pracovníci, kteří ti se vším rádi poradí. I s tím výběrem. Takže kamennou prodejnu ani nepotřebuješ.
Rozdělení vín podle cukernatosti
Suché maximálně 4g zbytkového cukru v jednom litru
Polosuché 4 – 12 g zbytkového cukru na litr
Polosladké 12 – 45 g zbytkového cukru na litr
Sladké více než 45 g zbytkového cukru na litr
Ještě dodatek. Efchen má opravdu. Přídavné jméno suchý má jeden z významů (odborný termín ve vinařství) = bez cukru.
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |