„I prd, velebnosti“, nostalgie 😉
Byl to kvalitní salám, z masa!
Jeho složení odpovídalo tehdejším, přísným československým normám,
v každé výrobně, po celé republice. Byl prostý příměsí (kůže,
kosti, separáty). Téměř „nešel“ kolem soji nebo mouky, na rozdíl od
tehdy také oblíbeného salámu Junior.
Měkké salámy byly méně „zatíženy“ uzením. Jako například salám
polosuchý (za 3,20 Kč ú100g, nebo Turista, Lovecký salám (fermentace).
Případně skvělé uherské salámy a čabajky (dovážené z Maďarska).
V oblibě býva také salám točený (měkký), nejlevnější (ten maminka
nekupovala).
A buřty, byly buřty 😉 Lahůdka opečená na ohni. Kolegyně nedávno
koupila buřty v jednom řetězci. Děti dostaly vynadáno, že je nechtějí
jíst. Jejich pes Míša od nich utekl, ani se jich nedotkl.
Dnes se jeho kvalita a chuť velmi liší, v závislosti na výrobci.
Máte NĚJAK POKŘIVENÉ INFORMACE o složení salámu A NÁZORY. Přijeďte
si koupit i dnes Gothajský salám do našeho kraje. V chebském okrese,
v Odravě jde Gothaj na dračku.
Možná si to pletete s výrobními salámy. Ty jdou v našem řeznictví,
bohužel také na dračku. Rozhoduje cena, maso nikde… :(
0 Nominace Nahlásit |
To jsem ještě neslyšela. Ale možná si někdo nevšiml, že potraviny už se mohou směle nazývat “otraviny”. Učte dětičky chemii, ať můžou udělat správný nákup jídla v obchodě. Tak daleko jsme náš technický pokrok dovedli.
0 Nominace Nahlásit |
Poznámka, že Gothaj je „nejlepší salám“ je více založená na nostalgičnosti a sentimentu než na skutečné kvalitě produktu.
Gothaj salám měl v době socialismu v Československu obrovský úspěch a byl považován za luxusní zboží. Vyráběl se z bravčového masa, slaniny, koření a soli a byl zralý, příjemně kořeněný a řádně propečený. Ve své době šlo o velmi kvalitní výrobek.
Nicméně, po pádu socialismu se výrobní procesy a normy změnily. Dnes se salám často vyrábí z nižší kvality masa a jeho chuť a textura se mohou lišit od toho, co si starší generace pamatuje.
Nostalgické povzdechy nad „starým dobrým Gothajem“ tak často odrážejí spíše touhu po minulých časech než skutečnou kvalitu současného produktu.
0
před 452 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |