Avatar uživatele
anonym

Povídá se při sběru švestek na slivovici, že co švestečka to kapénka?

Alespoň tak mi to vždy říká otec, když přehlédnu nějakou tu švestku. Má pravdu? Jaké máte vlastně zkušenosti s pálením slivovice, či jiného alkoholu? Kolik toho tak ročne vypálíte? Kolika procentní slivovice vám nejvíc šmakuje?

Zajímavá 0 před 3075 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

No, s tou švestečkou a kapénkou to nemůžeš brát doslovně, ale spíš jako lidové rčení. Možná, že těch kapének z jedné trnky može byť vjecej. Já sám osobně jsem sice nepálil, ale pálil jsem se tchánem a přidaj svojeho do kvasu. Pak jsme proces pálení osobně kontrolovali v palérni. Však taky tchána jednou dovezli dom na dvoukoláku. Kdo chce mít dobrú slivovicu, pálí zásadně z valašské trnky. Do kvasu nepřidává cukr a předek z destilace vyleje, stejně jako zadek. Ve Valašském království se pálí tak na 53%. Ty sračky z jižní Moravy, kde se pálí z kde čeho, patří do …

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Teď už nepálím, ale když jsem sbíral , tak jsem to nikdy neříkal. Pálival jsem tak cca 40–50 litrů slivovice, k tomu občas nějaké jablko a někdy hrušky. Myslím , že pro běžnou konzumaci je tak akorát 56 – 62 stupňů. Tedy slivovice. Zkušenosti mám s pálením jen ty nejlepší.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek