Říká se, že naměkko uvařená, čerstvá vajíčka, aby se snadno oloupala, se mají vytáhnout z vroucí vody a při pokojové teplotě nechat vychladnout, neboť při prudkém zchlazení studenou vodou se čerstvá vejce později loupou velmi špatně.
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1 před 1486 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Věc se má zcela jinak, toto tvrzení není jak lží, tak ani pravdou.
Pokud uvařím na měkko vajíčka, jím je lžičkou z kalíšku na vajíčka. Tudíž oloupu jen vršek.
Nedávno jsem někde četla radu, jak loupat uvařená vejce. Vyzkoušené, funguje.
Do skleničky dám studenou vodu, do ní vložím uvařené vejce, dám na sklenici vršek a celou skleničkou několikrát zatřepu. I čerstvá vejce se pak dobře loupou.
Zda je to lež, nebo pravda, , tak bych to nenazvala. Každý má jiné zkušenosti. Ale právě prudké ochlazení usnadňuje loupání, obsah se zřejmě smrští a skořápka se uvolní.
Určitě se najdou i jiné způsoby.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Věc se má zcela jinak, toto tvrzení není jak lží, tak ani pravdou.
My je po uvaření zchlazujeme, ale jen nakrátko, potom je dáme ven a necháme chladnout na vzduchu. Způsob, jaký uvedla annas určitě vyzkoušíme. Jo ještě jednu vyzkoušenou radu: před vařením dáme do vody trochu soli, vajíčko, které náhodou praskne, nevyteče.
Upravil/a: paul1
0 Nominace Nahlásit |
Věc se má zcela jinak, toto tvrzení není jak lží, tak ani pravdou.
Aby se skořápka lépe odloupla, lze vejce trošku naklepnout a rychle jej ponořit do studené vody. Uvařené vejce ale nesmíme nechat vychladnout. 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Věc se má zcela jinak, toto tvrzení není jak lží, tak ani pravdou.
O jakých vajíčkách se tu bavíte? Od domácích slepic nebo
z velkochovu?! On to je velký rozdíl v loupání vajíček. Čerstvé
domácí uvařené vejce neoloupeš žádným třepáním ve sklenici s vodou,
jen se může prudkými pohyby porušit skořápka, že při loupání zůstane
bílek ve skořápce.
Pokud uvařím vejce, tak je nechám zcela vychladnou ve studené vodě, na
horní špičce udělám malý otvor, aby se porušila i blána, prudce fouknu
a tím se skořápka oddělí od bílku, ale poslední dobou používáme
silikonové formy viz ilustrační foto: https://www.jedinecnezbozi.cz/fotky61087/fotos/_vyr_15041489.jpg
0 Nominace Nahlásit |
Věc se má zcela jinak, toto tvrzení není jak lží, tak ani pravdou.
Není to pravda, ale to ještě neznamená, že jde o lež. Někdo asi
někde něco zaslechl a nesprávně interpretoval. > Toť vše.
Když se zamyslíte > pokud byste nechal vejce naměkko vychladnout
v pokojové teplotě, jedl byste je studená.
Já je vždy (určitě někdy byla i čerstvá) opláchnu ve studené vodě,
rozseknu ostrým nožem a lžičkou vyškrábnu „do skla“ (jím hodně
teplá).
0 Nominace Nahlásit |
An, předpokládám, že zatřepat sklenicí se studenou vodou se má proto, aby se skořápka údery o sklenici narušila a voda vnikla pod ni. Právě voda vniklá pod skořábku má pravděpodobně způsobit její snazší odstranění, myslím si. Jenže myslet znamená… však víte.
Vychladnutím čerstvého vajíčka při pokojové teplotě se prý „blanka“ mezi skořápkou a bílkem fixuje více na skořápku a uvolňuje od bílku, což usnadní vyloupnout „hladké“ vajíčko ven. Ale z praxe nevím, je třeba zkoušet. Děkuji.
Jenže někdy chcete vajíčko hned, tedy bez čekání. Zkoušela jsem válet, polít studenou vodu, u čerstvých vajec jsem nadávala.
To „otloukání“ vajíčka jsem vyzkoušela, funguje.
Ještě jsem někde četla, asi dostala mailem, vejce musí být při vaření celé schované . Prý je dobré přidat špetku jedlé sody, ale to jsem nezkoušela.
Drap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |