Avatar uživatele
Kepler

Používáte znova ke smažení použitý olej?

Já ano, v omezené míře, hlavně po smažení hranolků. Nerozehřívám až ke kouřivosti. Pokud je to po něčem v trojobalu, musím jej zcedit přes jemné sítko. Nebo si myslíte, že je to nezdravé?

https://pixaba­y.com/cs/photos/hra­nolky-brambory-rychl%C3%A9-ob%C4%8Derstven%C3%AD-525005/

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? briketka10, jirka F, aliendrone, Kajoch před 1885 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Tak v zásadě pokud olej nepřepálíš, lze ho použít opakovaně. Problémem jsou částečky uvolněné potravy (třeba mouka či strouhanka aj. ), které pokud jsou opravdu malé, tak je sítkem neodstraníš. Ty velmi rychle „zuhelnatí“ a tento proces zcela zkazí olej. Možnost je filtrovat olej přes papír, ale to je na dlouhé lokte (leda bys měl možnost podtlakové filtrace – Büchnerka atd.). Chuťově je lepší zneřáděný olej vyměnit za nový, ze zdravotního hlediska je to na tuty. ;) :D

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
briketka10

Dříve ano, když jsem měla místo friťáku malý kastrůlek a používala IVU,
nebo jiný tuk, nebylo třeba ho vylévat ztuhl v lednici a nepřepaloval se
tolik. Dělala jsem v něm hranolky nakonec smažák a pak vyhodila do
novin :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kajoch

Používám,ale pouze jednou.Striktně:)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Nikdy.
Smažím pouze na sádle (2 řízky někdy na másle), po použití likviduji.
Smažím zřídka, fritovací hrnec (olej) nepoužívám.
Hranolky se u nás nejí, max. 2× v roce, pak pečené v troubě.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek