Bešamel je starý klasický způsob vaření omáček. Naopak dříve se používal mnohem více. Dnes je snaha vařit víc zdravě, nejlépe bez másla a mouky, proto se bešamel používá čím dál méně. Ale neumím si představit lasagne bez bešamelu.
4Kdo udělil odpovědi palec? Drap, Funna, elkon, cappuccino
před 450 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Říkám ho velmi zřídka, nejsem kuchař. Používalo se podstatně dříve, než před třiceti léty.
0 Nominace Nahlásit |
Asi jsi musel, ve svým životě, „dobře“ jíst, když jsi dosud neslyšel slovo béchamel.
Béchamel je jedna z tzv. základních omáček haute cuisine; jde o roux povařený v mléce.
Původ béchamelu je prokazatelně vlašský, no a poprvé ji zmiňuje François Pierre La Varenne v knize La Cuisinier François, editio 1651. Otázka před třiceti lety je, proto, opravdu k smíchu, nic ve zlém. 👌😅
0 Nominace Nahlásit |
Filip84 nic ve zlém, moje máti vařila omáčky naprosto běžně, omáčka
na bázi bešamelu byla na talíři minimálně 2× týdně, přesto jsem
osobně slovo bešamel poprvé slyšel nebo napsané viděl až tak na
2. stupni zákl. š., tedy později než ve dvanácti letech.
V názvu té knížky máš chybu; ježto Cuisinier je maskulinum,
člen bude Le, nikoliv La.
Drap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |