Avatar uživatele
anonym

Pokud je kmín protijed solaninu z brambor a nějak ho na sebe váže, není dobré poté kmín z brambor scedit?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Drap, briketka10 před 2503 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Kmín je jedním z nejstarších koření.

Solanin ovlivňuje chuťově pokrmy z brambor a kmín chuť solaninu zamaskuje. Spíš bych řešila slupku od brambor než kmín.

Psal jste, že jíte brambory i se slupkou. V ní je solanin a další látky.
Se slupkami bych jedla jen nové brambory. Přidávám kmin jen do brambor bez slupek.

Vaření brambor absolutně nemá vliv na obsah solaninu (a ostatních glycoalkaloidů). Jediný známý a běžný způsob přípravy, který poněkud sníží jeho obsah v bramboře, je smažení v oleji 175°C (hranolky). Takže co se týče glykoalkaloidů v bramboře, co je v syrové bramboře, to je prý ve vařené (zajisté kromě toho, co vylejeme s bramborovou vodou).

Nicméně, normální bramborové hlízy obsahují zhruba o třetinu víc glykoalkaloidů ve slupce, než v dužině, takže oškrábání brambor má vliv na celkový obsah solaninu v připravených bramborách atd. Celkem spolehlivý ukazatel velmi vysokého obsahu solaninu alespoň v bramborách je nahořklá až hořká chuť, povětšinou díky špatnému skladování. Rozdíl mezi dobře a špatně skladovanýmí bramborami může činit až 500%.

https://www.ma­gazinzdravi.cz/kmin-proti-rakovine

Stejný dotaz a odpověď odborníka. – liší se od názorů, že kmín je protijed solaninu..

" S tímto dotazem jsem se již setkala. Podle mne to není pravda.

Pro jistotu jsem se byla zeptat kolegyně, která se změnami solaninu během různých úprav zabývala ve své disertační práci a ta můj názor potvrdila. Toto tvrzení mohlo vzniknout tím, že solanin ovlivňuje chuťově pokrmy z brambor a kmín chuť solaninu zamaskuje.
pravy.rozhlas­.cz/poradnapra­ha/rodinnylekar/_zpra­va/solanin-se-varenim-z-brambor-neodstrani-18-rijna–963537

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Nemyslím, že kmín zachytává škodliviny z brambor, ale kmín dodává bramborám chuť. Pokud ti nevadí kmín, považuji za zbytečné ho oddělovat.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
briketka10

Nemusí se cedit. Je to zbytečné.

Kmín: zlepšuje trávení, protijed solaninu

Kmín je jedním z nejstarších koření. Kmín nesměl chybět v žádné poličce s kořením ani v těch dobách, kdy koření našich babiček bylo pozapomenuto a kdy to cizokrajné se jen špatně shánělo.
https://www.ma­gazinzdravi.cz/kmin-zlepsuje-traveni-protijed-solaninu

http://www.po­pelky.cz/fauna-a-flora/korenena-magicka-streda-kmin-proc-patri-do-brambor-cim-pomuze-studentum-a-jak-udela-z-kance-beranka.html

Upravil/a: briketka10

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Solanin je ve vodě špatně rozpustný, takže ho při vaření naprostá většina zůstává v bramborách. Sice se doporučuje vařit brambory s kmínem, ale myslím že to nemá větší význam, jen dostaneme lepší chuť. http://www.ji­mejinak.cz/prav­da-o-bramborach/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Mám za to že Annas má pravdu co píše dole, kmín jen neutralizuje pachuť toho solaninu, čímž si lidi myslí ze ho zneškodní. Ale jen se tim zamaskuje ta chut solanilu, pak si lidi mysli, ze tam solanin není.

před 2502 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek