Odpoveď byla označena jako užitečná
Kmín je jedním z nejstarších koření.
Psal jste, že jíte brambory i se slupkou. V ní je solanin a další
látky.
Se slupkami bych jedla jen nové brambory. Přidávám kmin jen do brambor bez
slupek.
Vaření brambor absolutně nemá vliv na obsah solaninu (a ostatních glycoalkaloidů). Jediný známý a běžný způsob přípravy, který poněkud sníží jeho obsah v bramboře, je smažení v oleji 175°C (hranolky). Takže co se týče glykoalkaloidů v bramboře, co je v syrové bramboře, to je prý ve vařené (zajisté kromě toho, co vylejeme s bramborovou vodou).
Nicméně, normální bramborové hlízy obsahují zhruba o třetinu víc glykoalkaloidů ve slupce, než v dužině, takže oškrábání brambor má vliv na celkový obsah solaninu v připravených bramborách atd. Celkem spolehlivý ukazatel velmi vysokého obsahu solaninu alespoň v bramborách je nahořklá až hořká chuť, povětšinou díky špatnému skladování. Rozdíl mezi dobře a špatně skladovanýmí bramborami může činit až 500%.
https://www.magazinzdravi.cz/kmin-proti-rakovine
Stejný dotaz a odpověď odborníka. – liší se od názorů, že kmín je protijed solaninu..
" S tímto dotazem jsem se již setkala. Podle mne to není pravda.
Pro jistotu jsem se byla zeptat kolegyně, která se změnami solaninu během
různých úprav zabývala ve své disertační práci a ta můj názor
potvrdila. Toto tvrzení mohlo vzniknout tím, že solanin ovlivňuje chuťově
pokrmy z brambor a kmín chuť solaninu zamaskuje.
pravy.rozhlas.cz/poradnapraha/rodinnylekar/_zprava/solanin-se-varenim-z-brambor-neodstrani-18-rijna–963537
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
Nemyslím, že kmín zachytává škodliviny z brambor, ale kmín dodává bramborám chuť. Pokud ti nevadí kmín, považuji za zbytečné ho oddělovat.
5Kdo udělil odpovědi palec? annas, anonym, johana 56, briketka10, anonym
před 2503 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nemusí se cedit. Je to zbytečné.
…
Kmín: zlepšuje trávení, protijed solaninu
Kmín je jedním z nejstarších koření. Kmín nesměl chybět v žádné
poličce s kořením ani v těch dobách, kdy koření našich babiček bylo
pozapomenuto a kdy to cizokrajné se jen špatně shánělo.
https://www.magazinzdravi.cz/kmin-zlepsuje-traveni-protijed-solaninu
…
http://www.popelky.cz/fauna-a-flora/korenena-magicka-streda-kmin-proc-patri-do-brambor-cim-pomuze-studentum-a-jak-udela-z-kance-beranka.html
Upravil/a: briketka10
0 Nominace Nahlásit |
Solanin je ve vodě špatně rozpustný, takže ho při vaření naprostá většina zůstává v bramborách. Sice se doporučuje vařit brambory s kmínem, ale myslím že to nemá větší význam, jen dostaneme lepší chuť. http://www.jimejinak.cz/pravda-o-bramborach/
0
před 2503 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Mám za to že Annas má pravdu co píše dole, kmín jen neutralizuje pachuť toho solaninu, čímž si lidi myslí ze ho zneškodní. Ale jen se tim zamaskuje ta chut solanilu, pak si lidi mysli, ze tam solanin není.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |