Avatar uživatele
dust8

Odvážili byste se ochutnat některý z výše zmíněných pokrmů? Nebo zůstanete raději u české klasiky?

Smažení červi a jiný hmyz.
Před samotným smažením se tyto potvůrky krátce povaří. Smaží se obvykle se zeleninou a kořením. Připravit se ovšem dají i na sladko. Hmyz je přímo nabitý bílkovinami a podle mnohých odborníků je jídlem budoucnosti. Podávají se zejména v Číně a Vietnamu.

Sannakji.
Tato pochoutka je specialitou korejských občanů. Jedná se o malé chobotničky, které se krájí zaživa a poté se servírují na talíři, kde se kroutí a hýbají. S jejich konzumací nepospíchejte! Mnohdy se stane, že se chapadlo chobotničky přisaje na stěnu krku a může dojít až k udušení konzumenta.

Hadí vodka.
Další specialitou Korejských obyvatel je hadí vodka. Tento druh nápoje se vyrábí tak, že se živí hadi dají do lahve a zalijí se vodkou. V průběhu, kdy se hadi dusí, získává vodka ten správný šmak.

Hákarl.
Tato „pochoutka“ je specialitou domorodců žijících na Islandu. Jedná se o žraločí maso, které se zakope na několik dní až měsíců do země. Poté se maso vysuší a nakrájí na plátky. Jedná se o speciální druh žraloka, jehož čerstvé maso je jedovaté. Touto speciální úpravou se maso žraloka zbaví jedu.

Casu Marzu.
Casu marzu je pokrm pouze pro otrlé. Jedná se o sýr plný červů. Vyrábí se z ovčího mléka a je obohacen o larvy sýrovodky drobné. Tento sýr je delikatesou na Sardinii a ze země se nesmí vyvážet.

Nattó.
Pro Japonce běžná snídaně, pro ostatní smrdutá výzva. Jedná se o zkvašené sójové boby, které se dochucují sójovou omáčkou a wasabi. Nattó nejen nevábně voní, ale také vypadá. Jeho lepkavá podoba může vzbuzovat nechuť, ovšem ti, co Nattó ochutnají si jej velmi pochvalují.

Omáčka garum.
Tato omáčka se podávala již ve starověkém Římě. Byla vyráběna z ryb, zejména makrel, které se kvasily slunci po dobu dvou až tří měsíců. Omáčka byla dochucována solí, octem nebo medem.

Smažení štíři.
Vydáte-li se do Číny nebo Vietnamu, určitě narazíte na tamní pochoutku, smažené štíry. Smažený štír je na povrchu křupavý, uvnitř však měkký a šťavnatý. Pokud ovšem trpíte alergií na mořské plody, raději se této delikatese vyhněte obloukem.

Polévka z čerstvé kachní krve.
Vietnamští obyvatelé si potrpí na polévku z čerstvé syrové kachní krve, která je zdejší vyhledávanou pochoutkou.

Smažené žáby v těstíčku.
Pokud se vydáte do Kambodži, určitě narazíte na lahůdku, která se zde prodává na každém rohu. Jsou jí smažené žáby v těstíčku. A nejen to, zdejší obyvatelé žáby také suší a přidávají do polévek a kaší.

Escemoles.
Zde zavítáme do Mexika. Jedná se totiž o vajíčka velkých černých mravenců, kteří žijí právě v Mexiku. Sběr vajíček je velmi nebezpečný, neboť se jedná o smrtelně jedovatý druh mravenců.

Odvážili byste se ochutnat některý z výše zmíněných pokrmů? Nebo zůstanete raději u české klasiky?

Zdroj: https://www.g21-vitality.cz/ma­gazin/nejdivnej­si-pochoutky-z-celeho-sveta.html

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, paul1 před 622 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cappuccino

Jak se rika: „jina zeme, jiny mrav“. Jedl by takovy Kmbodzan treba burtgulas?
Ten mame dneska k veceri my:)

Upravil/a: cappuccino

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
paul1

Chobotnici jsem ochutnal u známých ve Švýcarsku, bylo to v rizotu, něco jako kuře.
Hadí vodku jsem dostal jako úplatek, ale neochutnal, ale přeposlal dál. To samé později s lihovinou, ve které plaval velký červ. Polévku z kachní krve ne, ale dřív se daly sehnat tzv. „Krevní tučnice“, konzerva s krví. Z toho se dal udělat celkem dobrý prejt. Ostatní ne, ani po tom netoužím.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Ametyst

Nevypadá to zase tak špatně po třetím přečtení. 🙂 Vynechala bych chobotničky. sýr s červy. Docela bych se těšila na omáčku z makrel, a hlavně na zkvašené sójové boby. S wasabi chutná všechno !
Ve Skotsku jsem ráda jedla haggis, jídlo z ovčích vnitřností. Toto jídlo rozdělí lidi na dva druhy: na ty, kteří ho milují, a na ty, kteří ho nepozřou, a zvracejí i při zmínce o něm.

Upravil/a: Ametyst

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Usoman

Udivuje mě, jak můžou lidé ohrnovat nos nad některými jídly, jenom na základě předsudků, místo toho, aby byli racionální.

Smažené žáby proč ne. Je to obyčejné maso a já třeba plánuji ochutnat žabí stehýnka. Komu vadí žáby, neměl by jíst i kuřata, neboť ta jsou přímí potomci dinosaurů a ti k žábám mají už celkem blízko.

Jedlý hmyz je opravdu nedoceněný druh potravin, který je v posledním roce od českých flastenců kritizován a označován jako další ďábelský plán EU a zelené šílenství. Normální lidé ho v důsledku své neznalosti jen slepě odsuzuje na základě dlouholetých zažitých předsudků (hmyz je fuj, žije ve špíně, má nožičky). Přitom hmyz je bohatým zdrojem bílkovin a jeho výroba je velice levná. Mnohem levnější než vepřové, hovězí nebo kuřecí. Ano, já se také nechci vzdát plátku masa, ale není na škodu si osmažit levně koupený hmyz na pánvi nebo ho zkonzumovat v podobě proteinové tyčinky z cvrččí mouky. Vzhledem k tomu, jak rostou ceny a je krize, tak tohle opravdu dává smysl. Sám jsem zkusil sušené kobylky, cvrčky, moučné červy a tyčinky z cvrččí mouky (od Grig.cz) a chutná to nejen normálně, ale i dobře (něco jako oříšky). Po čase si člověk zvykne i na ty oči cvrčků a kobylek a už to nevnímá jako nějaké fuj. Sušené je to v klidu, ale živé bych to asi nedal (kvůli těm tělním tekutinám), podobně jako bych nesnědl syrový plátek masa.

Sannakji – tohle bych nejedl z důvodu rizika udušení. Chapadla jsou tak čerstvá, že nemalý počet lidí se udusilo, protože se přisála v jícnu.

Ochutnal bych i ten sýr s červy. Když jíme plísňové sýry (kde roste opravdová plíseň), tak proč ne i tohle?

Když jíme prdelačku, tak proč ne polívku z kachní krve?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Filip84

Polévka z chroustů je tradiční české jídlo – recept na ní najdeš i u Rettigové.

Jaký je rozdíl mezi syrovou chobotnicí a syrovou rybou? Syrových ryb, nebo i třeba ústřic či jiných plodů moře, jsem se v životě už něco nadlabal! U 산낙지 jenom počkáš, až se to přestane hejbat – a to je něco světoborného!? 🙄😅

Hadí vodku jsem pil. Nic extra to ale není, ale tak proti gustu …

Kaestur hákarl není o nic moc větší hardcore, než řádně uleželé syrečky.

Casu Marzu žerou jenom staří dědci a babky na Sardinii, co bydlí bokem od lidí, věř, že to tam opravdu není běžné jídlo. Vím to, kamarádka tam roky žila a pracovala.

Nattó není o nic moc horší, než jiné produkty z fermentované sóji. A ty jím naprosto běžně.

Garum není o nic divnější, než kvalitní a stará rybí omáčka. A čím starší, tím lepší (a tím větší smrad, přirozeně)!

Štír není o nic divnější, než krab, nebo třeba humr. Sorry, jako! 🙄

Když docela běžně vařím Tote Oma a Black Pudding mám v zimě na snídani tak 3× o tejdne, proč bych měl mít, jako, problém s polévkou z kachní krve!? 🙄

Tys nikdy nejedl žabí stehýnka, nebo co!? 🙄😅 Ano, žabí stehýnka se obvykle smaží, no! 🤦‍♀️😅

Mravenčí larvy jsou velmi chutné. Mravenec ale, jinak, není chutný jídlo, skrze kyselinu mravenčí. Ale kdo je na sladké, tak mravence smažené v čokoládě, obecně, zbožňuje! Já čokoládu nerad. 😅

Jsou horší jídla:

  • kožené vejce (https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Stolet%C3%A9_vej­ce) mi chutná, ale skrze ten pach se k tomu většina lidí ani nepřiblíží,
  • vejce se zárodkem, žerou to Číňané a Vieti. Prostě máš vejce – slepičí, kachní – a v něm uvařené to kuře. A přesně tak to chutná, křupeš kosti. Nejím to!
  • polévka z netopejra. Vaří to na Jávě, ale i Číňané. Nejde vůbec o toho netopejra, netopejr nebo veverka a různé paštiky z veverek a pečené veverky jsou tradiční české jídlo. Jde o formu přípravy – nechci, aby na mne z polévky čuměl szczur łotniczny, a abych mu musel vybírat z žaludku červy! 🙄 Však si počti: https://paulczyn­ski.blog.idnes­.cz/blog.aspx?c=64003
  • myší hody. To je v Africe, Bush meal. Oni, teda, jedí i ty naše myši – suší je na slunci, napíchnuté na špejli! Ale krom toho chovají nějakou velkomyš, tu klepnou (něco jako nutrie), stáhnou, vykuchají, nasekají sekyrkou, naházejí do kotle a uvaří s nějaký bobem a trávou. Pro ty Afričany, tam, je to nóbl Gabel, ale chutná to – prý – naprosto odporně, a hlavně celé to jídlo páchne myšinou! Ne, myší mišmaš bych si fakt nedal! 😅
  • Afričané jsou vůbec 👌: myslím, že to bylo v Mosambiku, ale nechci kecat: vaří velkou žábu. A protože ta žába je jedovatá a oni jí neumí uvařit tak, aby si byli Sicher jistí, že je neotráví, tak jí jedí od nejstaršího po nejmladší. A když dědek žábu nedojí, tak jdou uvařit jinou! 🤷‍♀️

Japonci jedí sršně a sršní hnízda – však si počti: https://www.splen­didtable.org/sto­ry/2019/02/08/the-japanese-tradition-of-raising-and-eating-wasps

Nechápej to tak, že chci shodit Tvou snahu, v žádném případě, ale sorry, to, co jsi vypsal, je slabý odvar! 😅

Jsou mnohem, mnohem horší jídla, to, cos vypsal, je vlastně docela normální.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Rokio

Ani náhodou. Zůstanu u českých jídel a některých běžných zahraničních pokrmů. jsem patriot, takže preferuji českou kuchyni.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

I v české klasice je spousta jídel, která cizinec může považovat za nechutná. Jenom namátkou – prdelačka, drštkovka, plíčky apod.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Ametyst

Usoman: Lidi se nemusí chovat podle tvých představ. Tak to laskavě respektuj.

Nový příspěvek