Tady posílám co mi doslova poslala kamarádka 🙂 Pekla jsem ho dvakrát, a když jsem ho udělala řidší, byl ještě lepší 🙂
"NA TĚSTO: 20 dkg másla, 1 hrnek krystalového cukru, 3–4 lžíce medu, 4 vejce, 1 lžička jedlé sody, polohrubá mouka (asi 400–500 g)
NA KRÉM: plechovka slazeného (kondenzovaného) mléka (neotevřená) – ta se dá (celá – tzn. sloupneš papír, ale to železo tam strčíš ) na 2 hodiny vařit, aby mléko zkaramelizovalo (může se třeba den dopředu); 1 máslo, 1 vanilkový cukr
Všechny suroviny na těsto se smíchaj, mouky se přidá tolik, aby těsto nelepilo a dalo se vařečkou nebo stěrkou rozetřít (pp. válečkem). Na pečící papír (pomazanej máslem) se z něj potom dělaj placky. Udělá se asi 4 + 1 menší, která se rozdrobí navrch na ozdobu. Placky se pečou ve vyhřáté troubě na 250 stupňů přibližně 4 minuty.
Krém
Mléko po vychladnutí šleháme s máslem a vanilkovým cukrem do hustého
krému (můžeme přidat i trochu mléka – to záleží na vás, já mam
třeba pocit, že jsem másla ani nedávala tolik a naopak jsem ještě
přidávala to mlíko, aby to nebyl takovej ten vyloženě tučnej těžkej
krém, kterýho sníš 2 sousta a už nemůžeš ) Krém mažeme na jednotlivé
placky, poslední vrstvu tvoří zase krém, který posypeme rozdrobenou
poslední plackou smíchanou s mletými ořechy nebo kakaem (může se dát
i perník na strouhání). Necháme nějakou dobu uležet…tak den? Prej to
má bejt tim lepší, čim dýl to necháš, ale neni to hnusný ani za dvě
hodiny po upečení
vypadá to docela složitě, ale neni to tak hrozný, tak snad je to pochopitelný a snad vám bude chutnat."
2Kdo udělil odpovědi palec? ReHu, jahudka_vlm
před 4959 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To snad ne to už jste ho 2× vyhodila?
medovník
10 dkg másla | 2 lžíce medu | 25 dkg cukru moučka | 1 lžička octa | 1 pol.lžíce jedlé sody | 2 ks vejce | 70 dkg hladké mouky | Krém: | 1 plechovka salko | 1 ks máslo | Na drobenku: | 5 dkg mletých ořechů | 2 lžíce kakaa. | postrouhané odkrojky z upečeného těsta
Postup
Do hrnce dám máslo, med, cukr. Přidám ocet rozmíchaný s jedlou sodou,
za stálého míchání přidám vejce a vařím, až se na povrchu začne
tvořit hnědá pěna. V tu chvíli odstraním ze sporáku. Po částečném
vychlazení přidám mouku, dobře vše promíchám. Těsto přikryji utěrkou a
nechám v teple hodinu odpočinout. Pak z těsta vytvořím 7 bochánků,
každý rozválím na velmi tenký plát a jednotlivě peču na pečícím
papíru – krátce, pouze 2–3 minuty, jinak bude těsto tvrdé. Pokud by se
to stalo, potřeme pláty rumem, nechám do druhého dne a teprve plním.
Studené upečené pláty odkrojením zarovnám na stejné díly, promažu
krémem. Krém natřu i na horní plát a posypu drobenkou. Vychladlé krájím
na úhledné řezy.
Krém: Salko vařím v zavřené plechovce 2 hodiny ve vodě, nechám zcela vychladnout. Pak karamel, který se uvařením vytvoří ušlehám s máslem.
ono těch receptů je moc každý má svůj vyzkoušený
2Kdo udělil odpovědi palec? jahudka_vlm, ReHu
před 4959 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Medovník – nepeču, ale kupuji marlenku. Je od mistra z domoviny medovníku, vozí na výrobu kvalitní věci a lepší doma neudělám (s výjimkami)
0
před 4959 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 626 | |
da ny | 600 | |
zjentek | 569 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |