Ano, všimla jsem si, že je spousta uzenin přesolená. Obzvláště u šunky to cítím nejvíce. Kupuji nejvyšší jakost a často je velmi slaná. Velká škoda.
0 Nominace Nahlásit |
Přesolené jsou téměř všechny potraviny. Dosti únavné je zjišťovat % soli v daném výrobku. Kdysi se prodávaly i uzeniny se sníženým obsahem soli. Nyní i se sníženým obsahem tuku, ale přesolené. Někde jsem četla, že denně přijímáme v potravě 3×(!) více soli, než bychom měli. Prosím výrobce: MÉNĚ SOLI. 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Většinu uzenin jsem nejedl, nyní nejím ani šunky, protože obsahují dusičnany a fosforečnany. Ale u vepřových šunek mi vždy připadalo, že jsou přesolené.
Ale nejen sůl, ale celkově uzeniny jsou velice nezdravé.
0 Nominace Nahlásit |
Tohle nevnímám, sůl miluji až všichni obrací oči v sloup. ;) :)
Spíš mám ale jiný dojem z běžných uzenin, konkrétně salámů.
Vzpomínáš na UHO? (tzv. „univerzální hnědá omáčka“ ve školních
jídelnách, která se dávala ke všemu)
Mně ti přijde, že poslední dobou jsou všechny salámy vyrobené z
„univerzální salámové pasty“ a liší se maximálně barvou a případě
ne/dodanou plísní na povrchu.
Lovečák (kostelecký), Křemešník, Kostelecký uherák, Herkules,
cokoliv…, prostě jen různé průměry či tvary výrobku a barvy, jinak
STEJNÝ HUMUS, třeba Uherák kostelecký a Křemešník jde podle chuti už
dost těžko hned z první rozpoznat. A přitom to kdysi byly výborné
salámy (s ohledem na cenu). :(
0 Nominace Nahlásit |
Ona to bude tak trochu jedna z pouček pro začínající potravináře
a tím se pak řídí celý masný průmysl.
Upravil/a: Vojta24
0 Nominace Nahlásit |
Ne, nepřipadá. Totiž takhle: „želvy nežeru!“ Mezi námi si „pěkně koleduješ“, Keplere! Pamatuj, že existuje celá řada drobnějších vad na kráse, než rovnou rakovina slinivky. Upřímně – buď zdráv. (;
0 Nominace Nahlásit |
Nejhorší šunky jsou ty balené, vakuované. Vše je pro ne též
přesolené.
Kupuji v místním řeznictví regionální vepřovou šunku, ale zauzenou,
krájenou, není přesolená
V jiném občas německé párky 90%, velmi jemné (zeťáka mamina naučila
jíst jen párky a kuřecí řízky. V omáčkách kdy my máme maso, on sní
jen párek nebo „točeňák :((().
Ty dovážené uzeniny od Němců, v dalším obchodě /měsíc až 14 dní
před doporuč. datem spotřeby, u sýrů i měsíce/, jsou méně slané.
100 – 150 g šunky, salámy měkké, tvrdé a sušené šunky, slaniny
stojí od 5 do 25/35 Kč. Bavorská sekaná za 10 Kč 6 plátků atd. Je tam
věčně plno, mívají i naše výrobky.
Ale koupím jen občas na slané dorty, kanapky, chlebíčky, obložené
talíře při oslavách.
V super/hypermarketech vídám 100 g balené šunky za 35 – 60 Kč (bez
akce).
Raději koupím maso a ochutím dle chuti a požadavků strávníků.
@ aliendrone
poravda Lovecký salám jsem mívala ráda, chuť je hrozná. U těch
balených, žádné vzpomínky na chuť salámů z dětství a mládí… Jsou
slané nebo pálivé Jeden řezník mívá Vysočinu z Písku, ta je celkem
chutná. 2× do roka si u něj koupím 10 dkg Uheráku (nyní 60 Kč), ale
ten je :D.
Farmářské salámy jsou plné masa, méně soli, specifická chuť. Cena
vyšší.
Jak jsem psala, raději koupím maso.
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
S tou univerzální chutí máš pravdu, mně už i různé sekané chutnají jako salám. To bychom museli do vyšších cenových tříd v cenách 250+ Chorizo, sušená šunka, pravá maďarská klobása, fermentované výrobky vyšší kvality…
Kepler>>> Spíš bych řekl 300+/kg. Křemešník, Kostelecký uherák a podobné kejdy stojí běžně kolem 250 – 270 (pokud nejsou v akci). Tobě je hej, když tě baví a máš čas vařit, to ti závidím. ;) :)
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |