Avatar uživatele
Kepler

Nepřipadá vám, že většina uzenin a masných konzerv je přesolená?

Pro mně to úplně zničí chuť. Nehledě na to, že nadměrné solení zdraví zrovna neprospívá.

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? marci1, da ny, kodl67, dust8, aliendrone, Malvína, Kajoch před 1576 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Malvína

Ano, všimla jsem si, že je spousta uzenin přesolená. Obzvláště u šunky to cítím nejvíce. Kupuji nejvyšší jakost a často je velmi slaná. Velká škoda.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Přesolené jsou téměř všechny potraviny. Dosti únavné je zjišťovat % soli v daném výrobku. Kdysi se prodávaly i uzeniny se sníženým obsahem soli. Nyní i se sníženým obsahem tuku, ale přesolené. Někde jsem četla, že denně přijímáme v potravě 3×(!) více soli, než bychom měli. Prosím výrobce: MÉNĚ SOLI. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Gus_Fring

Většinu uzenin jsem nejedl, nyní nejím ani šunky, protože obsahují dusičnany a fosforečnany. Ale u vepřových šunek mi vždy připadalo, že jsou přesolené.

Ale nejen sůl, ale celkově uzeniny jsou velice nezdravé.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Tohle nevnímám, sůl miluji až všichni obrací oči v sloup. ;) :)
Spíš mám ale jiný dojem z běžných uzenin, konkrétně salámů. Vzpomínáš na UHO? (tzv. „univerzální hnědá omáčka“ ve školních jídelnách, která se dávala ke všemu)
Mně ti přijde, že poslední dobou jsou všechny salámy vyrobené z „univerzální salámové pasty“ a liší se maximálně barvou a případě ne/dodanou plísní na povrchu.
Lovečák (kostelecký), Křemešník, Kostelecký uherák, Herkules, cokoliv…, prostě jen různé průměry či tvary výrobku a barvy, jinak STEJNÝ HUMUS, třeba Uherák kostelecký a Křemešník jde podle chuti už dost těžko hned z první rozpoznat. A přitom to kdysi byly výborné salámy (s ohledem na cenu). :(

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Vojta24

Ona to bude tak trochu jedna z pouček pro začínající potravináře

  1. je toho málo ? – nasyť to pořádně vodou a postarej se aby nevytekla!
  2. nemá to barvu ? – jistý brouček červec nopálový ho má dost, probroučkuj to!
  3. nijak to nechutná ? – tak to pořádně vosol!!

a tím se pak řídí celý masný průmysl.

Upravil/a: Vojta24

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Ne, nepřipadá. Totiž takhle: „želvy nežeru!“ Mezi námi si „pěkně koleduješ“, Keplere! Pamatuj, že existuje celá řada drobnějších vad na kráse, než rovnou rakovina slinivky. Upřímně – buď zdráv. (;

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Nejhorší šunky jsou ty balené, vakuované. Vše je pro ne též přesolené.
Kupuji v místním řeznictví regionální vepřovou šunku, ale zauzenou, krájenou, není přesolená
V jiném občas německé párky 90%, velmi jemné (zeťáka mamina naučila jíst jen párky a kuřecí řízky. V omáčkách kdy my máme maso, on sní jen párek nebo „točeňák :((().
Ty dovážené uzeniny od Němců, v dalším obchodě /měsíc až 14 dní před doporuč. datem spotřeby, u sýrů i měsíce/, jsou méně slané. 100 – 150 g šunky, salámy měkké, tvrdé a sušené šunky, slaniny stojí od 5 do 25/35 Kč. Bavorská sekaná za 10 Kč 6 plátků atd. Je tam věčně plno, mívají i naše výrobky.

Ale koupím jen občas na slané dorty, kanapky, chlebíčky, obložené talíře při oslavách.
V super/hyper­marketech vídám 100 g balené šunky za 35 – 60 Kč (bez akce).
Raději koupím maso a ochutím dle chuti a požadavků strávníků.

@ aliendrone
poravda Lovecký salám jsem mívala ráda, chuť je hrozná. U těch balených, žádné vzpomínky na chuť salámů z dětství a mládí… Jsou slané nebo pálivé Jeden řezník mívá Vysočinu z Písku, ta je celkem chutná. 2× do roka si u něj koupím 10 dkg Uheráku (nyní 60 Kč), ale ten je :D.
Farmářské salámy jsou plné masa, méně soli, specifická chuť. Cena vyšší.
Jak jsem psala, raději koupím maso.

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

S tou univerzální chutí máš pravdu, mně už i různé sekané chutnají jako salám. To bychom museli do vyšších cenových tříd v cenách 250+ Chorizo, sušená šunka, pravá maďarská klobása, fermentované výrobky vyšší kvality…

před 1576 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Kepler>>> Spíš bych řekl 300+/kg. Křemešník, Kostelecký uherák a podobné kejdy stojí běžně kolem 250 – 270 (pokud nejsou v akci). Tobě je hej, když tě baví a máš čas vařit, to ti závidím. ;) :)

před 1576 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Malvína

Alien – Uherák jedině Pick. Ostatní je shit. Od Kosteleckých hlavně. 😉

před 1576 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Malvína>>> Naprostý souhlas. :)

před 1576 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek