Pití na ovoce – mýty, nebo realita?
"Jeden mýtus, který je aktuální především v současné době, kdy se ve větší míře konzumuje ovoce, zejména třešně a višně, a obecně pak peckoviny.
Většina populace se domnívá, že na ovoce, a zejména pak na výše jmenované, se nesmí pít.
To je však pravda jen částečně. V první řadě jde o množství – pokud zkonzumujeme hrst či dvě višní nebo třešní, napít se na ně bez problémů můžeme, což potvrzuje i předsedkyně České potravinářské společnosti a známá popularizátorka výživové problematiky Jana Dostálová.
Ovoce, stejně jako všechny rostlinné produkty, obsahuje vlákninu, která na sebe váže vodu a v trávicím ústrojí bobtná. Ovoce tedy dokonce zapíjet musíme, aby v něm obsažená vláknina prošla trávicím traktem. Obava z napití se, například na třešně, tak může mít opodstatnění pouze při konzumaci velkého množství příslušného ovoce.
Jinak ale není zas tak velký rozdíl mezi pitím na peckoviny a „nepeckoviny“ – pecky v peckovinách totiž obvykle nekonzumujeme, takže teze o kvašení pecek v našem žaludku spíše platí pro kvašení spojené s výrobou pálenek. "
https://www.vitalia.cz/clanky/na-ovoce-klidne-pijte/
Slyšela jsem, že třešně nesnášejí mléko. Ale nemůžu pít vodu a jíst jablko. Když se napiji vody, musím asi hodinu počkat, než sním jablko, pak asi za hodin se napít.
Několikrát jsem to porušila, nehlídala jsem čas a bolel mě žaludek. Každý má zažívání jinak nastavené. ´´
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Nejen třešně, ale i jiné peckoviny. Voda podporuje kvašení, a můžeš se za nějakou dobu vyčistit i druhou stranou.
Zdroj: Vlastní zkušenost.
0 Nominace Nahlásit |
Každého trávicí ústrojí působí jinak. Někdo může pít okamžitě na jakékoli množství a nejen vodu, třeba i mléko jinému to nedělá dobře.
0 Nominace Nahlásit |
To závisí množství spořádaných třešní a vypité vody. Teplé
počasí podporuje kvašení.
Ovocná cukrová voda (třešně, hrušky) za tepla vydatně kvasí.
Obecně lékaři nedoporučují na třešně pít vodu. Totéž platí
o hruškách.
Tato ovoce bobtnají ve střevech. Společně s vodou se vytváří střevní
plyny.
Obojí často způsobí bolest břicha a průjem.
V horku člověk snadno sní větší množství ovoce a nutká ho to
k pití vody.
Přesvědčila jsem se na vlastní kůži, v dětském věku.
Dala bych na osvědčenou babskou radu a doporučení lékařů. :)
Pro zajímavost:
Ve střevech také bobtná „nedovařená“ mouka a působí tak
dyspeptické
obtíže. Proto se mí mouka např. při zahušťování omáček apod.
řádně 20 minut provařit.
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
Nemá se pít na třeně voda, hlavně ne mléko. Prý to platí i pro jiné peckoviny.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2005 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1317 | |
zjentek | 1191 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 945 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |