Avatar uživatele
Kepler

Na třešně se prý nemá pít voda, platí to i pro jiné peckoviny, případně další ovoce?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 1517 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Pití na ovoce – mýty, nebo realita?

"Jeden mýtus, který je aktuální především v současné době, kdy se ve větší míře konzumuje ovoce, zejména třešně a višně, a obecně pak peckoviny.

Většina populace se domnívá, že na ovoce, a zejména pak na výše jmenované, se nesmí pít.

To je však pravda jen částečně. V první řadě jde o množství – pokud zkonzumujeme hrst či dvě višní nebo třešní, napít se na ně bez problémů můžeme, což potvrzuje i předsedkyně České potravinářské společnosti a známá popularizátorka výživové problematiky Jana Dostálová.

Ovoce, stejně jako všechny rostlinné produkty, obsahuje vlákninu, která na sebe váže vodu a v trávicím ústrojí bobtná. Ovoce tedy dokonce zapíjet musíme, aby v něm obsažená vláknina prošla trávicím traktem. Obava z napití se, například na třešně, tak může mít opodstatnění pouze při konzumaci velkého množství příslušného ovoce.

Jinak ale není zas tak velký rozdíl mezi pitím na peckoviny a „nepeckoviny“ – pecky v peckovinách totiž obvykle nekonzumujeme, takže teze o kvašení pecek v našem žaludku spíše platí pro kvašení spojené s výrobou pálenek. "

https://www.vi­talia.cz/clan­ky/na-ovoce-klidne-pijte/

Slyšela jsem, že třešně nesnášejí mléko. Ale nemůžu pít vodu a jíst jablko. Když se napiji vody, musím asi hodinu počkat, než sním jablko, pak asi za hodin se napít.

Několikrát jsem to porušila, nehlídala jsem čas a bolel mě žaludek. Každý má zažívání jinak nastavené. ´´

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hufnágl

Nejen třešně, ale i jiné peckoviny. Voda podporuje kvašení, a můžeš se za nějakou dobu vyčistit i druhou stranou.

Zdroj: Vlastní zkušenost.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Každého trávicí ústrojí působí jinak. Někdo může pít okamžitě na jakékoli množství a nejen vodu, třeba i mléko jinému to nedělá dobře.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

To závisí množství spořádaných třešní a vypité vody. Teplé počasí podporuje kvašení.
Ovocná cukrová voda (třešně, hrušky) za tepla vydatně kvasí.
Obecně lékaři nedoporučují na třešně pít vodu. Totéž platí o hruškách.
Tato ovoce bobtnají ve střevech. Společně s vodou se vytváří střevní plyny.
Obojí často způsobí bolest břicha a průjem.
V horku člověk snadno sní větší množství ovoce a nutká ho to k pití vody.

Přesvědčila jsem se na vlastní kůži, v dětském věku.
Dala bych na osvědčenou babskou radu a doporučení lékařů. :)

Pro zajímavost:
Ve střevech také bobtná „nedovařená“ mouka a působí tak dyspeptické
obtíže. Proto se mí mouka např. při zahušťování omáček apod.
řádně 20 minut provařit.

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Midoc

Nemá se pít na třeně voda, hlavně ne mléko. Prý to platí i pro jiné peckoviny.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek