Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.září 15:17

Pití na ovoce – mýty, nebo realita? ještě

"Jeden mýtus, který je aktuální především v současné době, kdy se ve větší míře konzumuje ovoce, zejména třešně a višně, a obecně pak peckoviny. Většina populace se domnívá, že na ovoce, a zejména pak na výše jmenované, se nesmí pít. To je však pravda jen částečně. V první řadě jde o množství – pokud zkonzumujeme hrst či dvě višní nebo třešní, napít se na ně bez problémů můžeme, což potvrzuje i předsedkyně České potravinářské společnosti a známá popularizátorka výživové problematiky Jana Dostálová.

Ovoce, stejně jako všechny rostlinné produkty, obsahuje vlákninu, která na sebe váže vodu a v trávicím ústrojí bobtná. Ovoce tedy dokonce zapíjet musíme, aby v něm obsažená vláknina prošla trávicím traktem. Obava z napití se, například na třešně, tak může mít opodstatnění pouze při konzumaci velkého množství příslušného ovoce.

Jinak ale není zas tak velký rozdíl mezi pitím na peckoviny a „nepeckoviny“ – pecky v peckovinách totiž obvykle nekonzumujeme, takže teze o kvašení pecek v našem žaludku spíše platí pro kvašení spojené s výrobou pálenek. "

https://www.vi­talia.cz/clan­ky/na-ovoce-klidne-pijte/

Nepiji vodu na ovoce, ale slyšela jsem, že třešně nesnášejí mléko. Ale nemůžu pít vodu a jíst jablko. Když se napiji vody, musím asi hodinu počkat, než sním jablko, pak asi za hodin se napít.

Několikrát jsem to porušila, nehlídala jsem čas a bolel mě žaludek. Každý má zažívání jinak nastavené. ´´

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.září 15:19

Pití na ovoce – mýty, nebo realita?

"Jeden mýtus, který je aktuální především v současné době, kdy se ve větší míře konzumuje ovoce, zejména třešně a višně, a obecně pak peckoviny.

Většina populace se domnívá, že na ovoce, a zejména pak na výše jmenované, se nesmí pít.

To je však pravda jen částečně. V první řadě jde o množství – pokud zkonzumujeme hrst či dvě višní nebo třešní, napít se na ně bez problémů můžeme, což potvrzuje i předsedkyně České potravinářské společnosti a známá popularizátorka výživové problematiky Jana Dostálová.

Ovoce, stejně jako všechny rostlinné produkty, obsahuje vlákninu, která na sebe váže vodu a v trávicím ústrojí bobtná. Ovoce tedy dokonce zapíjet musíme, aby v něm obsažená vláknina prošla trávicím traktem. Obava z napití se, například na třešně, tak může mít opodstatnění pouze při konzumaci velkého množství příslušného ovoce.

Jinak ale není zas tak velký rozdíl mezi pitím na peckoviny a „nepeckoviny“ – pecky v peckovinách totiž obvykle nekonzumujeme, takže teze o kvašení pecek v našem žaludku spíše platí pro kvašení spojené s výrobou pálenek. "

https://www.vi­talia.cz/clan­ky/na-ovoce-klidne-pijte/

Slyšela jsem, že třešně nesnášejí mléko. Ale nemůžu pít vodu a jíst jablko. Když se napiji vody, musím asi hodinu počkat, než sním jablko, pak asi za hodin se napít.

Několikrát jsem to porušila, nehlídala jsem čas a bolel mě žaludek. Každý má zažívání jinak nastavené. ´´