Avatar uživatele
zjentek

Může se kurkumou předávkovat člověk, který ji má tuze rád a krájí si ji čerstvou do polévek podobně, jako třeba i mrkev?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? da ny před 273 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Může. Lidé s obstrukcí žlučových cest a žlučovými kameny by měli být při užívání kurkumy opatrní, protože rostlina může zvýšit jejich bolest. A co víc, kurkuma stimuluje působení antikoagulancií, takže lidé užívající léky na ředění krve nebo užívající léky proti cukrovce by se měli užívání tohoto koření poradit s lékařem. Kurkuma v těhotenství také není dobrá varianta – kurkumin užívaný v nadměrném množství může u těhotných žen vyvolat stahy dělohy, a přispět tak k předčasnému porodu či potratu.

V poslední době si také stále více lidí klade otázku: „škodí kurkuma ledvinám?“. No, ačkoliv Food and Drug Administration (FDA) uvádí, že látky v kurkuminu jsou relativně bezpečné, samotné koření, pokud je konzumováno v příliš velkém množství, může nepříznivě ovlivnit ledviny. Potenciálním rizikem je v tomto případě tvorba ledvinových kamenů, která souvisí se zvýšenou koncentrací šťavelanu v moči. Je však třeba připomenout, že dodržováním zavedených norem konzumace kurkumy působí toto koření pozitivně u lidí bojujících s chronickým selháním ledvin. Kurkumin zlepšuje stav ledvin, snižuje hladinu zánětlivých markerů a snižuje poškození ledvin.

https://www.her­bavis.cz/blog/kur­kuma-vlastnosti-pouziti-a-kontraindikace
🙂

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Rokio

Předávkovat se lze čímkoliv. Každá látka je pro organismus smrtelná, pokud si jí vezme kritické množství.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

ANO, MŮŽE.
Kurkuma je sice zdraví velmi prospěšná…….
Doporučuje se nepřekračovat doporučenou denní dávku kurkuminu.
Indická kuchyně jím „šezří“, je používána hlavně pro barvu.
Lze používat i šťávu.
Nic se nemá přehánět:
MOŽNÉ OBTÍŽE
„Zdánlivě malicherná neopatrnost může způsobit řadu nežádoucích účinků, jako např průjem, nevolnost, pálení žáhy, kyselý reflux, závratě a bolest hlavy, vyrážka a zhoršení onemocnění žlučových cest. Navíc lidé, kteří konzumují vysoké dávky kurkumy, mohou mít problém s krvácením a nadměrně nízkou hladinou glukózy – tento stav je zvláště nebezpečný pro lidi s cukrovkou, kteří si berou inzulín intravenózně. Naštěstí jsou tyto nežádoucí účinky pozorovány pouze u malého procenta lidí. Ve většině případů jsou i dávky kurkuminu až 8 000 mg/den tělem dobře snášeny“
https://www.her­bavis.cz/blog/kur­kuma-vlastnosti-pouziti-a-kontraindikace

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Kurkuma „čerstvá“ je nesmysl. Kurkuma je mletý SUŠENÝ kořen či oddenek kurkumovníku. Z pomletého čerstvého kořene by asi prášek nebyl, spíš nějaká pasta. Je to asi taková blbost, jako bys řekl čerstvé kapary nebo čerstvý čaj.

Edit: viz diskuzi, Zjentek má pravdu. Tak nevím, co s tím, zkoušet ji kupovat ale nebudu. Cena se pohybuje ve stovkách Kč za kilo, tak chroupat jako mrkvu ju asi nebudu.

Upravil/a: cochee

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

@cochee: ČERSTVÁ. Prodávají ji například v Kauflandu (zalisovanou v neprodyšném obalu) a má kratší dobou trvanlivosti, jako i jiné čerstvé ovoce či zelenina.

Avatar uživatele
cochee

Máš pravdu, včera jsem ji tam viděl.

Nový příspěvek