Avatar uživatele
Savier

Může být vaření v tlakovém hrnci (papiňáku) nebezpečné?

Uvažuji že si jeden pořídím. Je tady ovšem jeden háček. Nehrozí riziko že by mohl vybuchnout a zranit mě? Děkuji.

Zajímavá 0 před 7 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
elkon

Pokud se to neumí, tak ano. Je potřeba se držet návodu a nevymýšlet kraviny. Pak je to OK.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Filip84

Jo, Savier… Život je vůbec risikový podnik a živý z něj nevyjdeš. A pamatuj, že jsi povstal z hovna, a v hovno se navrátíš. 😜😂

Ne vážně:

Papinův hrnec je relativně bezpečný, má pojistný ventil, takže risiko bombovýho útoky by hrozilo leda tehdy, že by se něčím začal. elkon Ti rádi dobře: prostuduj a dodržuj manuál uživatele!

Je tu jiná věc: Papinův hrnec uvaří jídlo rychleji, anžto je v něm tlak značně zvýšený (až 45 psi), což v praxi znamená, že se jídlo dusí při teplotě mezi 120 – 130°C, přičemž při atmosferickém tlaku vaří voda při teplotě kolem 100°C.

Vlastně, abych byl přesný, nejde o vaření, poněvadž jakmile hrnec prikryješ nějakým Deckelem, dusíš. A, ano, i dušení při teplotě popsané výše známe a používám ho: v římském hrnci v troubě.

Jediná výhoda Papinova hrnce je, že je to udušeno rychleji. Ano, je, ale taky pozor, taky to chutná jinak!

Primárně jsou chutě výraznější, hutnější. V tom by nebyl problém, ovšem pak nesmíš vařit v Papinově hrnci, ani nesmíš dusit v Papinově hrnci, musíš péct v Papinově hrnci. Bo to dělá! A, sorry, vejvar se třeba nepeče! 😅

Stejně to je k hovnu. Podívej se, pokud pečeš v troubě na teplotu kolem 80 – 90°C, zove se to konfitování (přičemž kdybys při takový teplotě „vařil“, zove se to pošírování), no a třeba maso je chutnější, pokud se konfituje, než když se peče.

Pokud chceš dusit / péct / vařit šlachovité maso, tak pokud ho tepelně upravuješ při vyšší teplotě, šlachy ztuhnou, a pak bys to maso musel tepelně upravovat strašně dlouho, aby šlachy změkly, a pak by bylo, zase, maso na sračku. Papinův hrnec to zpracuje, ale bude to… jiné.

Podle mě je to Hebel, krám nevídaný a Papin měl krámy, když s takovou píčovinou przybył na svět. Jednoduše, je to podobný bazmeg, jako mlýnek: nasekaný maso je chutnější!

Prostě, najdi si kamarádku, Ty ji kvalitně vymrdáš (musíš si najít mrdu potřebnou! 😂), no a ona Ti za to půjčí Papinův hrnec. A uvidí, zda-li Ti vyhovuje, či-li nic. 😅

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Může, ale nemělo by se nic stát, pokud nebudeš dělat blbosti a přečteš si ten pamflet co k tomu balej.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Filip: Pokud se nepletu, tak v římském hrnci se nevaří při 130 právě proto, že není tlakový. Že máš 130 nastaveno na troubě ještě neznamená, že máš 130 v hrnci. Pod hrncem s vodou máš plamen s teplotou kolem 800–1000°C a stejně ta voda víc než 100 mít nebude. Důvod sám píšeš o odstavec výš.

Nový příspěvek