Avatar uživatele
jídlo

mohou se jíst vyklíčené brambory nebo jsou po vyklíčení jedovaté?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4062 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
brillant

mohou se jíst

Doplňuji:
Používejte vyhledávání http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/zajima-mne-co-je-pravdy-na-tom-ze-klicky-na-bramborach-jsou-jedovate

Upravil/a: brillant

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

mohou se jíst

Jedovaté jsou zelené části hlíz (při růstu hlíz nejsou zakryty hlínou) a klíčky a jejich okolí, pokud nejsou brambory skladovány ve tmavém prostředí (vznik solaninu, což je jedovatý alkaloid, je podporován světlem).
Zelené části, klíčky a příp. okolí velkých klíčků odstraň a ´zbytek´ hlíz klidně konzumuj.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

mohou se jíst

Tak to by na vesnici všichni byli již mrtví. Kdo skladuje brambory ve sklepě je zcela normální že mu na jaře vyklíčí. Normálně se klíčky otrhají , brambory uvaří a oloupou. Jediné které se nejí, jsou zelené brambory, které zezelenají když se skladují na světle. To zná každý sedlák.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

mohou se jíst

Doplňuji:
přesně jak uvádí mosoj

Upravil/a: Mc Merkurion

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pantata

mohou se jíst

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elektrikář

mohou se jíst

Brambory se po sklizni skladují ve tmně ve sklepě a relativně v chladu- Právě pro to aby nekllíčily. Na světle se tvoří v bramborách Solanin který se nehodí k jídlu. Klíčky nutno olámat a zezelenalé kousky odkrájet.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ladaadal

mohou se jíst

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek