Názory se liší, někdo doporučuje, jiný zatracuje. Syrové potraviny často konzumuji přívrženci tzv. Raw food diety.
"Přívrženci argumentují, že tepelně neupravené potraviny obsahují enzymy, bakterie a jiné mikroorganismy, které upravují a pomáhají při zažívání. Dále má syrová strava vyšší nutriční hodnotu a je bohatá na antioxidanty, zabraňující projevům stárnutí (např. doktor Joel Fuhrman ve své knize „Eat to live“ propaguje myšlenku, že syrová strava a zvláště pak syrová křížokvětá zelenina má ze všech jídel nejsilnější protirakovinové účinky). Pokud ale potravu tepelně upravujeme při teplotě nad 46 ˚C, všechny tyto zdraví prospěšné látky likvidujeme a dokonce tím produkujeme nové nebezpečné toxiny.
Odpůrci argumentují, že " enzymy, obsažené v potravinách spolu s dalšími proteiny, jsou při trávicím procesu denaturovány a rozkládány, čímž se stávají nefunkčními.
Dále upozorňují na nutriční deficit, který může při dlouhodobém požívání syrové stravy vzniknout. Mnoho potravin totiž obsahuje antinutriční faktory (ANF), které se tepelnou úpravou ničí a jsou tudíž neškodné. Ze stejného důvodu není tento typ stravování vhodný pro děti ve vývinu, a to i kvůli nedostatečnému příjmu vitaminu B, D a kalorií. Dále hrozí otrava ze syrového masa, ryb a mořských plodů. Na všech těchto produktech se vyskytují mikroorganismy, které jsou za normálních okolností ničeny tepelnou úpravou.
Posledním argumentem je sám lidský vývoj. Podle odborníků na výživu je pro dnešního člověka mnohem přirozenější konzumovat tepelně upravenou stravu a návrat k pravěkým způsobům stravování je tak pro lidský organismus spíše nepřirozeným krokem zpět."
http://fresh.iprima.cz/clanky/raw-food-vse-se-da-jist-syrove
Japonci zakázali konzumaci syrových ryb i hovězích jater. Přinou byla
otrava.
ttps://www.lidovky.cz/syrova-hovezi-jatra-si-japonci-uz-nedaji-zeme-je-zakazala-pzg-/dobra-chut.aspx?c=A120703_113905_lide_glu
http://vyzivujicitradice.cz/2012/10/07/organove-maso/#&panel1-6
Takže záleží na vás, jak se rozhodnete, zvážíte důvody pro a proti a v jaké míře.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Některé části zvířecích těl se pojídat syrové dají a je to dokonce pochoutka, u jiných je to nejenže dost nechutné, ale taky hazard se zdravím.
0 Nominace Nahlásit |
Podle mne bez problému. Osobně bych však doporučoval pouze čerstvé vnitřnosti, ne zakoupené u řezníka po několika dnech. Chce to jíst hned při porážce. Ve vnitřnostech se poměrně rychle množí spousta bakterií a velice brzy se začínají kazit. Ve výčtu jsi zapomněl třeba na oči. Některé národy syrové oči přímo milují.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |