Avatar uživatele
Filip84

Když vaříte čočku na kyselo, jíte ji s Wurstem, vejcem, nebo něčím úplně jiným?

A podotázka: vrážíte do toho také cukr?

A ještě něco úplně jiného: zahušťujete to moukou? A, v případě, že ano: osmaženou na tuku (Roux), nebo nějak jinak?

Já ji jím s Wurstem i vejcem, někdy jenom s Wurstem, někdy s Wurstem, vejcem a bramborovou kaší (tu jsem popsal tady: https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/co-z-brambor-mate-nejradeji). Cukr do ni rozhodně nevrážím, ono to ale asi bude i tím, že já používám jablečný, vinný, případně rýžový, ocet, které nejsou tak kyselé, jako ten náš. A ne, nezahušťuju, ono mé Roux je hodně husté a vyšlehané (podlévám a dusím ho fond brun), což je dáno celozrnou, velmi hrubou, moukou. Používám ho párkrát za rok, v zimě, a do úplně jiných jídel.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 217 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cappuccino

Odpoveď byla označena jako užitečná

Cocku na kyselo nazahustuji. Jime ji s Bratwursty nebo s opecenymi spekacky a k cocce pridavame 2–3 varene brambory. Je to recept z Bavorska.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Filip84 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Ideálně se špekáčkem „na ježka“, dá se i s vejcem nebo chebem. A pak jsem schopen ji dorazit i za studena jen tak…

Nesladím, zahušťuju cibulkovou jíškou – na půl kila čočky připravím tak z větší cibule… osmahnu na sádle, pak více než málo zapráším moukou (do tužší kaše) a pak vmíchám do uvařené a dochucené čočky (pepř, sůl, ocet). Pokiud se ta jíška nevmíchá dokonale, tak mi to ani nevadí 😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
iceT

Párek, vejce, slanina, podle toho co mám doma a a pak krajíc chleba. Čočku už jedině Belugu, jinou nechci. A potkala jsem recept v Kuchařce pro dceru a čočku vařím podle něj a už nikdy jinak. Cukr nedávám, ocet klasický lihový nebo umeocet. Jednou jsem ocet neměla, a použila jsem místo něj lák z okurek, ale nebylo úplně ono.
Kamarádka do čočky přidává ještě bobkový list a nové koření, ale nehodilo se to jíst. Teda mě to nechutnalo, ona je zase zvyklá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Nevařím čočku nijak, jsem ve vaření převážně na MASO a ohledně čočky mi svěří leda tak dát ji přes noc namočit. Uvařit ji neumím NIJAK. Zato ji v pohodě zbaštím. A když kuchař/ka umí, taxi i pochutnám. Stejně jako na hrachové kaši.

Jsem tzv. „vděčný strávník“, prostě SEŽERU VŠECHNO, co se mi přehodí, dokonce i když se „trochu nepovede“ (na tom předhození ovšem zarytě TRVÁM)! Noo…, tedy pokud nedojde na BLAFY jako rýžový nákyp, zemlbába, buchtičky se šodó, zkrátka SLADKÁ hl. jídla. Ale to se mi už mnoho let NIKDO nepokusil podstrčit (beru to jako osobní urážku a má reakce na takový ZLOČIN je tomuto zvěrstvu odpovídající), tak proto. ☺

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Nikomu nebude k něčemu dobrá informace, jak vaříme. Je to soukromá věc a každý ať si vaří jak mu chutná. Pokud to neumí, tak ať se zeptá sousedky, nebo jde do restaurace. Na netu najdeš na každý pokrm spoustu receptů a neni třeba s tím obtěžovat ostatní.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Filip84

IceT: Ta kuchařka pro dceru – to je toto: https://www.kuchar­kaprodceru.cz/? 😃

Ume ocet? Docela zvláštní, ale jako? Němci mají také recepturu na čočku se švestkou … 🤷‍♀️😎

Avatar uživatele
iceT

Ano, to je ono.

Avatar uživatele
Filip84

cappuccino: Tos mne překvapila. 👍😎

Ne tím, že je čočka zahuštěná bramborou, to znám, to je klasický Linseneintopf mit Blutwurst, DDR jídlo: krkovice a mrkev, celer, cibule a pór se orestují na margarínu (později i na sádle, SED řešila problémy za pochodu, tak i sádlo bylo! 😎😂), přidá se Blutwurst, zalije se to vodou, vrazí se do toho čočka, uvede se to do varu, vaří cca 15 minut, pak se přidaj na kostičky nakrájený Kartoffele, pepř, sůl, tymián, přiklopí a dusí, až čočka změkne. Někde nepřidávaj Blutwurst a někde okyselují octem, nebo citrónem, no a cukr.

Bavorský znám Saurelinsen, no a je to čočka s octem a zahuštěná je moukou restovanou na cibulce dohněda (něco, jak popisuje Dochy). No a Wurst k tomu, že jo. No, tak třeba je to nějaký rodinný recept, nebo tak něco. 🤷‍♀️😎

Avatar uživatele
cappuccino

@Filip84: Jsou to ty Sauerlinsen jen s tim rozdilem, ze je nezahustuji, maximalne pridam par ovesnych vlocek. Ty brambory davame na talir k cocce.

Avatar uživatele
Filip84

cappuccino: Jo takhle! Já myslel, že jak dáš čočku dusit, tak do ni vrazíš nadrobno nakrájenou (nebo většina ženských by je nastrouhala – víš co, baby s těmi kudlami většinou nejsou až takové kamarádky! 😅) bramboru, ideálně Céčko typ, samozřejmě, škrobovou. Ono jak se ta čočka dusí, tak ta brambora se rozvaří, nebo téměř rozvaří, na škrob.

Ovesný vločky do čočky, jo? Zajímavé! 👌😎

Avatar uživatele
cappuccino

@Filip84: Casto zahustuji vlockami nebo bramborovou kasi v prasku.
Nekdy varim cockovou polevku z cervene cocky a taky pridam par vlocek.

Avatar uživatele
Filip84

Dochy: Aha … Já nenapsal, jak ji vařím:

Ale vcelku jednoduše: na cca dvě hodiny namočím čočku (zelenou) do studený vody, pak ji, i s tou vodou, přeleju do hrnce a uvedu do varu. Než se začne vařit, přichystám přiměřené množství mrkve a celeru (bejvá to 1–2 mrkve, 2–3 řapíky celeru), a jak to začne vařit, osolím, mírně, nechám sůl rozpustit, a pak do toho vrazím tu kořenovou zeleninu, vavřín, hřebíček a černý pepř.

Jak je čočka uvařená, že její jádro je měkké, ale jinak je ještě tvrdá, scedím, vyberu koření, zeleninu nakrájím na kostičky.

V hrnci rozpustím sádlo, na něm orestuju nadrobno nakrájenou uzenou slaninu z boku, jak je opečená ze všech stran, vyndám, vrazím v ten výpek nadrobno nakrájenou šalotku, orestuju, až zesklovatí, podleju vodou z čočky, podusím a deglasiruju a podlévám tak dlouho, až je cibule podušená.

Pak do toho naleju více vody z čočky, vrazím tam tu předvařenou čočku, doleju vodou z čočky, přivedu k varu přikryju a dusím. Až je čočka téměř měkká, vrazím tam tu, předvařenou a nakrájenou, mrkev a celer a dovařím. Nakonec opepřím, vliju do toho jablečný ocet, okusím, dosolím, opepřím, hotovo. Pokud příliš zhoustne, dolévám tou vodou z čočky. No a před podáváním do toho vrátím tu orestovanou slaninu.

Jo a chleba jsem počítal, tak nějak, „samo sebou“ – proto jsem se o něm ani nezmiňoval. 😅

Aha, takže Ty tu mouku restuješ, že vlastně vsákne ten tuk, a pak nasucho. No jo, jenže tam hrozí, snadno, že se připálí. 😅 Není to moc hutné, potom, ta čočka? 😃

Avatar uživatele
Dochy

Teeeda to je na mně nějaký složitý 😉
Tu mouku na cibulce jo. Netvrdil bych na sucho, je tam to sádlo a jak jsem psal, pořád by to mělo zůstat kašovité. A od toho jsem tam já aby se to nepřipálilo (nejmenší plamen a tu chviličku to míchám)
Hutné? Ne, je to super a když se povede ochutit, tak alespoň mně chutná i samostatně. (na toho půl kila čočky by mohli být tak 3–4 vrchovaté lžíce mouky – hrubým odhadem)
A čočku nenamáčím, jen propláchnu a dám vařit. Překvapuje mně, že solíš na začátku. Někde jsem četl, že čočka pak nezměkne (ale to máš možná vyřešeno tím máčením) takže solím, pepřím a octím až když je víceméně uvařená (mám rád trochu pevnější, nenechávám rozvařit)
Je fakt, že moje čočka zůstává trochu hustší, což některé neznalé strávníky poněkud překvapuje, ale na chuť si nikdo nestěžoval 😉

Avatar uživatele
Filip84

Dochy: Téměř každá luštěnina patří namočit, hrách a fazole do druhýho dne, čočku stačí ty 2–3 hodiny, odhadem. Ne, že bys to neuvařil bez namočení, uvaříš to, ale abyste potom doma chodili v plynový masce. 😅 Hlavně hrách, ten je na to fakt „sviňa“ – jo, a u hrachu pomáhá zázvor, to je starej českej zvyk vařit hrách se zázvorem.

No, na mne je to dost mouky! Já nevím, jak máš veliký lžíce 😅, ale tak dokážu si udělat, zhruba, představu. To jako není kritika, jenom – jak sám píšeš – pro někoho je „trochu hustší“. 😅 Asi jste zvyklí, no! 🤷🏽‍♀️😎

Avatar uživatele
Filip84

Drap: Já nevím: píšu Ti to snad čínsky? Mne Tvůj názor nezajímá – co je na tom k nepochopení? 🙄 Nezajímá, jednoduché. 🤦‍♀️

Nový příspěvek