Něco k historii
"V roce 1869 vyhlásil císař Napoleon III. soutěž s odměnou pro toho,
kdo vymyslí uspokojivou náhradu másla… Kvůli udržení konzistenci se do
směsi účinné éčko. Nebyla to žádná umělá chemikálie, ale vaječný
žloutek. .
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10435014826-ecka/
V r. 1877 10 % másla a 50 % prodávaného džinu obsahovalo měď, která měla zlepšit jejich barvu. Nebo krásně barevný prášek suřík. Anglie v 19. st běžná praxe.
Zásadní změny nastaly až ve 2. polovině 19. století. Tehdy se
v textilním průmyslu začala využívat nová synteticky vyráběná barviva.
A ta zanedlouho našla uplatnění i v průmyslu potravinářském. barviv je
poměrně překvapující. Zdroj – uhlí!"
atd.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10435014826-ecka/212382552570001/-
Tento problém se začal řešit na celosvětovém shromáždění k otázkám zdraví v r. 1953 a o dva roky později byla ve spolupráci FAO a WHO ustavena organizace Codex Alimentarius s různými komisemi, mezi kterými se stala velmi významnou komise pro přídatné látky. – Společný expertní výbor pro potravinářská aditiva. atd.
Označování potravin v České republice upravuje zákon č. 110/1997 Sb. a další související zákony
http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1006039
Protože název některých látek by byl příliš dlouhý a mnohdy
i složitý, byl v zemích EU zaveden jednotný systém označování těchto
látek, který převzala také ČR (tvoří jej písmeno E a troj- až
čtyřmístný číselný kód).
Výrobci jsou povinni podle zákona o potravinách a tabákových výrobcích
č. 110/97 Sb. na obalech uvádět složení výrobků včetně přídatných
látek – emulgátor, konzervační látka atd.)."
http://www.ekoporadna.cz/wiki/doku.php?id=ekospotrebitel:co_znamenaji_%E2%80%9Eecka_na_potravinovych_obalech
Označování potravin v České republice upravuje zákon č. 110/1997 Sb. a další související zákony
http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1006039
Zákon č. 110/1997, o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/97
Sb. a
Vyhláška č. 4/2008, kterou se stanoví druhy a podmínky použití
přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin
Zákon č.350/2011 Sb., chemický zákon
Nařízení Komise (ES) č. 889/2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla
k nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování
ekologických produktů, pokud jde o ekologickou produkci, označování a
kontrolu
0 Nominace Nahlásit |
20. 2. 1995 ( http://co-to-je.sk/emulga%C4%8Dn%C3%A9%20%C4%8Dinidlo
)
nadobudla platnosť smernica 95/2/ES Európskeho parlamentu a Rady.
;-Q
dovtedy sa tieto prídavné látky nenazývali éčka, ale v potravinách aj tak boli.
Zdroj: http://co-to-je.sk/spresne.php?book=&dotaz=%C3%A9%C4%8Dka
4Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, Rylon, Luxx, zzzlatokopka
před 3516 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Éčko jei kyslík,vodík,tak že ai dávno
http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek
0 Nominace Nahlásit |
potraviny se konzervovaly už od pradávna, ale v dnešní době má každá látka přiřazený svůj E kód, takže jak někdo vidí éčko, tak hned ruce od toho pryč, přitom se může jednat třeba o obyčejný kyslík (E948) (jak píše Jugar)
Zdroj: http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Kvasnickova/4_Seznam%20PA.pdf
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 3515 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |