Jsem velký fanda asijských (vietnamských) bister. Nikde jsem ale nenašel (a to jsem tím strávil spoustu času) recepty na jídla, které zde připravují. Receptů na pražené nudle, rizoto, kung-po, apod. je všude plno, ale žádný z nich nechutná tak, jako v bistru, poraďte prosím.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 5560 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Vietnamské letní závitky
Průhledné balíčky z rýžového papíru jednoznačně patří k vietnamské klasice. Kromě letních závitků existují i jarní (u nás jsou známé spíš z čínské kuchyně), jejichž příprava je o něco složitější, a balíčky se po naplnění ještě smaží.
1 balení rýžového papíru
1 balíček skleněných nudlí
hlávku zeleného salátu
2 menší skleníkové okurky
2 větší karotky
1 balení sójových klíčků
1 velkou kedlubnu nebo 2 malé
1 svazek jarní cibulky
1 karambolu (nemusí být)
asi pěticentimetrový kousek čerstvého zázvoru
svazek čerstvého koriandru nebo hladkolisté petržele
500 g hovězí svíčkové, vepřové panenky nebo kuřecích prsíček
sůl na ochucení
1 lžičku glutasolu na dochucení masa
1 lžičku cukru a 1 lžičku octa na dochucení omáčky
Na omáčku:
4–5 lžic vietnamské rybí omáčky
2 lžíce octa
1 a 1/2 lžíce cukru
1 hlavičku česneku
3 čerstvé feferonky
hrnek horké vody
Bún tcha
1 kg vepřové krkovičky
Sůl
Pepř
5 lžic thajské rybí omáčky
4 lžíce čínské sójové omáčky
3 stroužky česneku
Olej
3 a ½ lžíce rýžového octa
Cibule
Med
1 kedlubna
1 mrkev
Červená paprika
Chilli paprika
4 lžíce thajské sladké chilli omáčky
1 lžíce glutasolu
Salát (hlávkový i jiný)
Čínské rýžové nudle
MASO: 1 kg vepřové krkovičky nebo libového bůčku (ten je lepší)
nakrájíme na tenké plátky, lehce naklepeme a pokrájíme na kousky asi
4×4×0,5 cm. Lehce osolíme, hojně opepříme a naložíme do následující
směsi: 4 –5 lžíc thajské rybí omáčky, 1 lžíce čínské sojové
omáčky, 3 větší stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1/2 lžíce
rýžového octa, šťáva ze dvou cibulí s lžící medu (pokrájíme,
zalijeme medem, promícháme, necháme 4–6 hodin louhovat a vylisujeme
(nejlépe v hrnku, jehož vnitřní průměr je o malinko větší, než
vnější průměr sklenice, kterou to lisujeme).
LÁK : Na tenké nudličky pokrájíme kedlubnu a jednu mrkev. Na půlkolečka
nakrájíme cibuli a na malinké kousky asi 1/2 červené papriky. Vše zalijeme
1.5 l horké vody (ne vařící), osolíme, přidáme 3–4 lžíce thajské
sladké chilli omáčky, 3 lžíce rýžového octa, 3 lžíce světlé
čínské sojovky, 1 lžičku glutasolu, lžíci oleje, pepř a 3–4 nadrcené
chilli papričky (pozor – dle pálivosti omáčky). Vše necháme do druhého
dne rozležet (důležité, zelenina pustí šťávu a vytvoří typickou
chuť). Druhý den dochutíme solí, cukrem a octem. Lák by měl být pálivo,
slano, sladko kyselý. Lák podáváme teplý, ne horký.
SALÁT: Do mísy natrháme na menší kousky hlávkový salát (nejlépe více
druhů).
PEČENÍ a VAŘENÍ : Maso naskládáme do otevíracího opékače a na
větším žáru (nejlépe z dohořelého dubového dřeva) z obou stran
opečeme. Maso by mělo být dost propečené až křupavé.Vařící vodou
zalijeme osolené tenké čínské rýžové nudle (měly by být bez dalších
příchutí), necháme asi 5–6 minut změknout a poté slijeme. Nudle by měly
být měkké, ale neměly by se rozpadat. Důležité je také
načasování – nudle by se měly slévat těsně před vyndáním masa.
STOLOVÁNÍ: Každému dáme do misky asi 2–3 dl láku i se zeleninou. Do
společné mísy dáme saláty a do další mísy slité rýžové nudle. Na
talířek dostane každý strávník porci upečeného masa. Jediným příborem
je vidlička či hůlky a ruce. Při konzumaci postupujeme následovně: Na
vidličku namotáme porci nudlí (nejlépe si pomůžeme rukou), napíchneme
salát, napíchneme kousek masa a vše ponoříme do láku tak, abychom nabrali
i kousky zeleniny z láku. Poté již přichází finále a následně šok
z vynikající, s ničím neporovnatelné exotické chuti.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 5560 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Rozdíl je obvykle v množství přidávaného glutamátu, soli a oleje. Tradiční vietnamská jídla chutnají oproti fast-foodovým poněkud odlišně.
0
před 5560 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |