Před léty nebylo koňské maso k sehnání, byla to „lahůdka“ jen pro vybrané lidi, kteří měli známého řezníka. Mně ani koňský salám nechutnal, ale lidi to sháněli a teď to sem horem dolem expedují, protože je to levnější než hovězí. To nechápu.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? dudu, Jikra, anonym před 4329 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
V mládí jsem koninu jedl docela často. Bylo to v době kdy JZD přešla
na traktory a koňské potahy byly likvidovány. Koňské maso je tmavší od
hovězího a snad mírně nasládlé, ale guláš, roštěnky nebo sekaná
z něho němaly chybu. Tradovalo se, že zaležený guláš je pro svoji sílu
výborný pro lidi, kteří jsou slabší na plíce.
Doplňuji:
Tehdy také existoval recept na tzv. slavíčí pastiku: semele se jeden kůň a
jeden slavík…
Upravil/a: dudu
0 Nominace Nahlásit |
Jedl jsem mnohokrát v různých úpravách. Je pravda, že koniny bývalo
málo, ale občas byla. Bylo to dáno tím, že se nedovážela a místní trh
měl velmi omezený přísun těchto zvířat.
Uzeniny jsou podle toho, jak je kdo zpracovává a co do nich dává. Maso je
vynikající na vaření a chutná snad při jakékoli úpravě.
0 Nominace Nahlásit |
http://www.odpovedi.cz/otazky/jedli-jste-nekdy-konske-maso
Doplňuji:
dnes bych si koninu nekoupila, protože bych
nevěděla odkud je, dřív ji nosil domů taťka a
byla výborná ochucená a vůbec né sladká, jak
si někdo myslí hned bych si dala, ale pravou
poctivou :O)
Upravil/a: briketka10
0 Nominace Nahlásit |
Koňský guláš ze 2kg masa jsem měl před rokem. To byla božská
mana.
Pravou koňskou uzeninu (buřty,točený a imitaci) jsem měl naposled z kraje
60let min. století. Denně jsem chodil do školy kolem vývěsního štítu
„Koňský řezník“ a velmi často si od něj tyto uzeniny kupoval ke
svačině. Tenkrát mi to velmi chutnalo.
Když by i dnes tyto uzeniny měli tak dobrý „buquete“, tak bych se
s nima klidně futroval i dneska. A rád.
6Kdo udělil odpovědi palec? annas, dudu, pusinka50, briketka10, anonym, anonym
před 4329 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
No jéje ! Bylo levné a babička z něj uměla spoustu bezva jídel. Taky
jsem jako kluk kupovával za kačku koňskej vuřt se dvěma rohlíkama )) No
jo, dětství.. to bylo ještě lepší, než ten koňák ))
Doplňuji:
Jo, taky se u nás v dědině na tu koninu nemusela stát celou noc fronta,
jako na maso ostatní !
Upravil/a: beer
6Kdo udělil odpovědi palec? dudu, pusinka50, www, anonym, briketka10, anonym
před 4328 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jedli jste někdy koňské maso? | Odpovědi.cz
Doplňuji:
Ptala jsem se před několika měsíci na totéž. V zahraničí (Itálie,
Francie, Maďarsko, Rusko atd.) koňské maso patří mezi celkem běžný
sortiment. Je to lehce stravitelné, dietní maso. Kůň jako jateční zvíře
je možná pro někoho nepředstavitelná záležitost, ale předsudky nechme
stranou. Kůň je prostě hospodářské zvíře se vším, co k tomu patří.
I za komunistů byla porážka koní běžná, ale vzhledem k nižšímu stavu
koní a proto, že to byl výhodný vývozní artikl, tak se konina dostala do
našeho prodeje jen vyjímečně. Podotýkám, že se nikdy nejedná o koně
utracené nuceně po nějakém úrazu v dostizích, po nějakém sportovním
výkonu ap. neboť toto maso je z mnoha důvodů nepoživatelné (kyseliny ve
svalovině atd.) Takoví koně končí v kafilérii. Na koninu může být
mnoho různých názorů, ale jedná se o vlastní specifickou chuť. Někomu
nechutná divočina, někomu ryby a někomu konina. Je zajímavé, že jsem se
ještě nesetkala
s člověkem, kterému by nechutnalo maso ze pštrosa.
Požívání masa ze psů, koček ap. bych k této otázce nevztahovala,
nejedná se o hospodářská zvířata.
Upravil/a: anonym
4Kdo udělil odpovědi palec? pusinka50, www, briketka10, anonym
před 4328 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jak jsme říkali opratˇák jsme si v učení kupovali na sváču.Stál 1,60 Kčs 10 deka.
3Kdo udělil odpovědi palec? pusinka50, briketka10, anonym
před 4329 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Koninu jím každý rok.O pouti (a ta bývá v blízkém městě velká) je stánek s koninou.Mají tam jak salám, tak buřty a nebo karbanátky.Buřty i salám si můžete koupit buď studené domů nebo uzené, které udí přímo ve stánku.Nebo taky dělají karbanátky s bramborákem.Jestli to je pravá konina nevím, ale fronta tam je stále po oba dny, kdy je pouť.
3Kdo udělil odpovědi palec? pusinka50, briketka10, anonym
před 4329 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Dobrovolně bych koninu, psa, nebo něco podobně netypického do pusy nevzala, ale stalo se. V lednici byly nádherné voňavé uzeniny, tak jsem si na nich pochutnávala, jenže když jsem se dozvěděla, že to byla konina, sotva jsem doběhla na WC. Od té doby jsem opatrnější, takže na guláš ze psa mne nenalákali 🙂
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, pusinka50, briketka10
před 4329 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
ano jedl,kdysi u nás na statku,je to dobré maso.
3Kdo udělil odpovědi palec? pusinka50, briketka10, anonym
před 4328 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
a jedli/y jste maso z nutrie to je lahoda my jó celá
rodina, jako slavnostní oběd v neděli, já už to tu 1×
psala mamce se dělaly boule až za ušima, ale když se
dozvěděla, že to byla ona nutrie, tak šla hned na
záchod trpět a to "jste mi neměli dělat " !! myslela,
že to bylo od nás spiknutí na ni :O)
pak jsme ji museli dóst dlouho přesvědčovat, jak je to
jedlý maso a že se chová na farmách právě jen k jídlu :O)
ona pořád viděla jen zabahněný pracky, jaký má prej krtek :(
Za komunistů jsme je jedli každou chvíli(myslím tím nutrie), protože kolem nás bylo dostatek chovatelů, kteří je chovali.Toto maso dodávali chovatelé i do nemocnice, protože to bylo velice dietní maso.Po revoluci ale chovatelé postupně ubývali a nyní už v širokém okolí není ani jeden chovatel nutrií.Tenkrát se na tom nechávalo pěkně vydělat, za kůži bývalo 300 Kčs a to byly nějaké peníze.
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |