Avatar uživatele
dubraro

Jedí Němci „prdelačku“?

V Německu stejně jako u nás se chovají prasata a konzumují výrobky z nich. Ale zvyky a kuchyně jsou trochu jiné. Znají a jedí Němci vepřový vývar s krví a kroupami, zvaný u nás prdelačka, ovarovica apod.?

Zajímavá 0 před 2130 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Myslím, že ne. Je to typická polévka pro Čechy, Moravu, ale i Slezsko. V Německu jsem s ní nesetkal.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Klaproth

Zda jí jedí Němci netuším, ale téměř stejnou polévku jsem jedl ve Skotsku. Byla ochucená divočeji (skořice, hřebíček) než naše.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Lamalam

Jedí. Ne však všude, znám jí pouze z Bavorska, konkrétně z Horní Falce. Sasové dělají něco podobného, ale dávají do ní čočku.

před 2127 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ad dubraro,

ovarová polévka je bílá, v té se vaří maso, z něhož se přiroavují jitrnice, tlačenka atd.

Prdelačka je černá v ní e vaří jelita, někdo i přidvá krvalé krpy – u nás Hané „bóřku“.

Takže jde o dva druhy polévek. pamatuji i z dětství, já měla ráda tu tmavou.

před 2130 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dubraro

Já vím, že jsou to dva druhy polévky, nebo spíše ta bílá je výchozí surovinou pro černou. Nejedno prase mi prošlo mlýnkem. Ale ve Strážnici v době mého dětství se skutečně té černé polévce říkalo „ovarovica“, bílá se nejedla, jen používala jako pojivo do tlačenky. Nakonec se vždy zahustila zbytkem krve a krup po plnění jelit.

před 2126 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Jak jsem napsala. tak to bylo n a Hané. Ale kus dál už se některé pochoutky nazývaly jinak.

To jen tak pro srovnání.

před 2126 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
smart aleck

Prdelačka je vývar z ovarového masa, ze kterého se dělají i jelita, která obsahuji jak kroupy(koření), tak i vepřovou krev. Pokud chceme mít prdelačku, v mícháme zbylý základ na jelita do vývaru. Samotná jelita při vaření příliž nezmění barvu polévky – prdelačky!

před 2130 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Ono se stává, že některá jelita prasknou. Ale ve finále se ještě přidává. Já jsem se zabijačkám snažil spíše vyhýbat, ale protože jsem z vesnice a významná část příbuzných buď chovala prase, nebo pracovala v prasečáku, moc se mi to nedařilo. Osobně bych se přikláněl k annas, jako ovarovou polévku bych bral tu „čistou“, jako zabijačkovou, či „prdelačku“ už tu tmavou, hustou.
Google s obrázky mi vcelku dává za pravdu, na „ovarovou polévku“ ukazuje 8–9/10 světlých.

před 2130 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Souhlasí i wiki (neupravoval jsem ji 😉 )
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Prde­la%C4%8Dka

před 2130 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Otázka na název prdelačka jsem kdysi hledala – původ níá zvu. Ale i u nás na Hané, se názvy liší.

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/vite-nekdo-proc-se-polevce-prdelacce-rika-prdelacka

Vzpomínám si, že nám na zabijačce pomáhala teta. Když do masového vývaru vložila jitrnice a jelita (když je řezník plní jsou „popaplané“ od náplně, která se vyvaří i v polévce, trochu ji zahustí a dá jinou chuť), teta přiložila pod kotlem a jitrnice i jelita se vařily klokotem.

Vzájemně se propíchaly, takže polévka byla hustá, ale jitrnice i jelita polooprázdná.

Jenž euž je to opavdu dávno …

před 2130 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek