Myslím, že ne. Je to typická polévka pro Čechy, Moravu, ale i Slezsko. V Německu jsem s ní nesetkal.
0 Nominace Nahlásit |
Zda jí jedí Němci netuším, ale téměř stejnou polévku jsem jedl ve Skotsku. Byla ochucená divočeji (skořice, hřebíček) než naše.
0
před 2130 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jedí. Ne však všude, znám jí pouze z Bavorska, konkrétně z Horní Falce. Sasové dělají něco podobného, ale dávají do ní čočku.
Ad dubraro,
ovarová polévka je bílá, v té se vaří maso, z něhož se přiroavují jitrnice, tlačenka atd.
Prdelačka je černá v ní e vaří jelita, někdo i přidvá krvalé krpy – u nás Hané „bóřku“.
Takže jde o dva druhy polévek. pamatuji i z dětství, já měla ráda tu tmavou.
Já vím, že jsou to dva druhy polévky, nebo spíše ta bílá je výchozí surovinou pro černou. Nejedno prase mi prošlo mlýnkem. Ale ve Strážnici v době mého dětství se skutečně té černé polévce říkalo „ovarovica“, bílá se nejedla, jen používala jako pojivo do tlačenky. Nakonec se vždy zahustila zbytkem krve a krup po plnění jelit.
Jak jsem napsala. tak to bylo n a Hané. Ale kus dál už se některé pochoutky nazývaly jinak.
To jen tak pro srovnání.
Prdelačka je vývar z ovarového masa, ze kterého se dělají i jelita, která obsahuji jak kroupy(koření), tak i vepřovou krev. Pokud chceme mít prdelačku, v mícháme zbylý základ na jelita do vývaru. Samotná jelita při vaření příliž nezmění barvu polévky – prdelačky!
Ono se stává, že některá jelita prasknou. Ale ve finále se ještě
přidává. Já jsem se zabijačkám snažil spíše vyhýbat, ale protože jsem
z vesnice a významná část příbuzných buď chovala prase, nebo pracovala
v prasečáku, moc se mi to nedařilo. Osobně bych se přikláněl k annas,
jako ovarovou polévku bych bral tu „čistou“, jako zabijačkovou, či
„prdelačku“ už tu tmavou, hustou.
Google s obrázky mi vcelku dává za pravdu, na „ovarovou polévku“
ukazuje 8–9/10 světlých.
Otázka na název prdelačka jsem kdysi hledala – původ níá zvu. Ale i u nás na Hané, se názvy liší.
https://www.odpovedi.cz/otazky/vite-nekdo-proc-se-polevce-prdelacce-rika-prdelacka
–
Vzpomínám si, že nám na zabijačce pomáhala teta. Když do masového
vývaru vložila jitrnice a jelita (když je řezník plní jsou
„popaplané“ od náplně, která se vyvaří i v polévce, trochu ji
zahustí a dá jinou chuť), teta přiložila pod kotlem a jitrnice i jelita se
vařily klokotem.
Vzájemně se propíchaly, takže polévka byla hustá, ale jitrnice i jelita polooprázdná.
Jenž euž je to opavdu dávno …
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |