Avatar uživatele
terry

Je vánoční cukroví česká specialita? Nebo se podobně peče i jinde?

Doplňuji:
Díky.
Mám na mysli cukroví obecně. Perníčky se pečou u nás také, v Německu je oblábená štola, tady vánočka, ale tady je zvykem péci mnoho druhů, někdy desítky. A o tom jsem jinde neslyšela.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: terry

Zajímavá 10Pro koho je otázka zajímavá? manon, elektrikář, iceT, johana 56, hanny 2, MacChill, Damiana, zzzzz, Putra, Poklička před 4377 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
manon

Tak v Rakousku to mají prý podobně. A jinak celkem zajímavý průřez zvyky: http://www.ire­ceptar.cz/zaji­mavosti/jak-se-slavi-vanoce-v-evrope/

Mně například říkala známá, že její babička na Slovensku peče sice pár druhů cukroví, ale i nějaké krémové řezy. Nevíte jak to je na Slovensku obvyklé?
Doplňuji:
Když jsem hledala dál, našla jsem ještě toto zajímavé povídání – nebudu ani dělat výcuc: http://www.va­nocnitrhy.cz/va­noce-ve-svete/

Upravil/a: manon

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Já si myslím, že tzv. „vánoční cukroví“ je prostě čajové pečivo a peče se pro slavnostnější příležitosti, jako je svatba, vánoce, narozeniny atd. Alespoň v naší rodině tomu tak bylo a je, prostě nepečeme „cukroví“ jen na vánoce. Ke klasickému vánočnímu pečení patří u nás vánočka, tak jako třeba v Německu štola, jinde lojový puding atd.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit


Avatar uživatele
zoravselicho

Určitě to není česká specialita. Dělají se všude, a někde mnohem lepší a zajímavější než u nás. Německo, Švýcarsko, Švédsko apod. Ale záleží na tom? Hlavní je že my máme to svoje a máme jej rádi.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
registrovana

Určitě se najdou druhy, které se pečou jen u nás, ale je-li myšleno vánoční cukroví jako pojem obecný, tak určitě ne, například vánoční perníčky se pečou a zdobí i v ostatních zemích (například v USA je to poměrně populární).
Doplňuji:
Stačí si zadat do google obrázků „christmas gingerbreads“ a zobrazí se nad 54 milionů výsledků, z čehož lze odvodit, že perníčky nebudou pouze česká záležitost :)
viz. https://www.go­ogle.cz/search?num=10&hl­=cs&site=imghp&tbm=is­ch&source=hp&biw=1­280&bih=685&q=chris­tmas+gingerbre­ads&oq=christmas+gin­gerbreads&gs_l=im­g.3...27.559.0­.650.5.5.0.0.0­.0.0.0..0.0..­.0.0...1ac.1.Uh­KTx71GY_U

Upravil/a: registrovana

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Conchus

Je to jenom trochu víc načinčané sváteční pečivo. My navíc stavíme dorta podle knížete Malakoffa a pečeme dort podle Eduarda Sachera. Je to neuvěřitelný rozdíl proti anglickým zvykům a jejich yorkshireskému pudingu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
manon

Conchus: Nepleteš si anglický vánoční pudink s yorkshirským puddinkem?

Yorkshire Pudding má původ v Jižní Anglii kde hospodyně jsou ještě šetrnější než hospodyně v Česku, takže nemohly přenést přes srdce, že tuk který se vypekl z pečeně nebyl dostatečně využit.
Proto asi 30–40 minut před tím než byla hovězí pečeně dopečena, přidávaly do vypečeného tuku v pekáči těsto z mouky, vajec a mléka, které v horkém omastku nasuflovalo a v době kdy byla pečeně hotová byl hotový i tento pudding. Pudding se krájel na kusy a přidával se k pečeni jako příloha.
Postup přípravy tohoto puddingu je dnes téměř stejný s tím rozdílem, že se těsto buď přidává do tuku v malých dávkách, nebo se peče v individuálních formách.

http://www.la­buznik.cz/dis­kuse/yorkshire-pudding-3880/

Mezi námi nic moc :), ale anglická kuchyně není taky poprávu nijak vyhlášená.

Ten vánoční pudink je trošku jiná záležitost – takový sladký nákyp vařený v páře – http://www.ire­ceptar.cz/vare­ni-a-recepty/anglicky-vanocni-pudink/

před 4376 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek