Avatar uživatele
Frogman

Je v pořádku vepřová šunka, když se na kousku ní leskne modrá barva?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, redy, chachar1922 před 3070 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

„Byla-li do uzenářského výrobku přidána mouka jako plnidlo, povrch zmodrá jako důsledek pozitivní reakce na škrob.“

Zřejmě bylo do šunky něco přidané, co není živočišného původu. Jedovatá nebude, ale třeba špatně promíchaná, že se leskne modrá.

Zjišťuje se v laboratořích.

http://www.stu­diumchemie.cz/ma­terialy/Renata_Sul­cova/Experimen­ty/Kap.3-Laboratorni%20ex­perimenty.pdf

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, Frogman Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
redy

Ani šunku ani nic, co je barevný ☹

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
štamgast

Já bych to nejedl…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

annas: škroby se přidávají jen do mletých uzenářských výrobků, do celistvé šunky to nejde. Modré zbarvení se objevuje jen po potření roztokem jódu.

před 3070 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Že tomu tak není, vkládám odkazy.

http://www.ak­cniceny.cz/test-dnes/uzene-maso/

Šunka
"Při výběru šunky je vhodné volit mezi šunkami výběrovými nebo ještě lépe nejvyšší kvality. Na rozdíl od šunky standardní jakosti nesmí obsahovat škroby, barviva a rostlinné bílkoviny.

http://www.da­ma.cz/domacnos­t/neni-sunka-jako-sunka-nekupujte-osolenou-vodu-radi-petr-havlicek-22951

před 3069 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Drap

Co píšeš je nesmysl, jak se asi tedy dělá šunka, která má 50% masa a někdy i méně. Celistvost je dávno pryč.

před 3070 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

To prostě podle mně šunka není.

před 3070 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Mouka se přidává i do uzeného masa i do šunky. Byla jsem překvapená, protože jsem tento druh považovala za bezlepkový. Zjišťovala jsem to v prodejně.

před 3070 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Podívala jsem se na net, uzené maso obsahuje škrob, takže se nepřidává jen do uzenin.

Občas se objeví nabídka: bezlepková šunka, bezlepkové uzené maso.

před 3070 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Takové ty „šunky“ s náhražkami by se snad ani šunkami neměly nazývat. Původní šunky: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/%C5%A0un­ka
A jak by se dal škrob nacpat do fláku čisté svaloviny, to si fakt neumím představit.

před 3070 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Kepler, nechci tady čeřit vodu, ale nic nevíš o výrobě šunky, buď ve velkém, nebo domácí výrobou. Udivuješ se nad tím, že nelze nacpat škrob, sóju, různá zahušťovadla, barviva…
Říká ti něco LAY Šunka Tec P60? To je jeden z mála přípravků pro nastřikování uzených mas a celosvalových šunek, ano, do celosvalových šunek. Konec konců si to můžeš přečíst v odkazu, který jsi tady vložil.

před 3069 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Drape a Barbakane, děkuji.

Vím, že jste v tomto směru znalci.

před 3068 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Annas, odborník sice nejsem, ale dost o tom vím.

před 3068 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek