Při nakládání masa na uzení obalím maso v soli. Dělám to rukou, co
spadne, spadne, co zůstane na mase, zůstane tam. Předtím maso potřu po
celém povrchu utřeným česnekem. Nakládám do nádoby co nejtěsněji a
nechám nejméně 24 hodin ležet. Potom maso vyndám, vyleji vodu, kterou maso
pustilo. Znovu naskládám do nádoby, co nejtěsněji, Předem si převařím
vodu, osolím ji na stejnou chuť jako polévku. Pokud chci mít maso po uzení
na řezu stejnoměrně růžové a dobře proležené přidávám cca na 10 kg
masa 10g sanitru.
Naskládané maso zatížím, použíbám na to, dvě prkénka, která položím
na maso a zatížím kamenem. Potom zaliji připraveným lákem, aby bylo maso
ponořené. Nádobu překryji kusem bavlněné, nebo lněné látky a provázkem
zaváži po průmětu nádoby. Nechávám podle počasí ,většinou cca
4 týdny. Jednou za týden oddělam hadr a podívám se, jak se to vyvíjí.
Lák by měl zůstat voňavý. Pokud se lák zakalí, stane se to při
střídání teplot, když je hodně teplo a podobně, mohu lák vyměnit. Až
je maso uležené, naváži na provázky, dám do udírny a udím. Nejlépe
bukovým dřevem bez kůry.
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, GM, Dochy, Čecho_slovák
před 1063 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Není to má doména, ale co tak pamatuju, tak se maso skládalo do soudku nasolené a s česnekem. Pak se podle potřeby zalilo trochou převařené vody jen aby byla jistota, že se přímo k masu nedostane vzduch. (to už bylo zatížené v soudku)
0 Nominace Nahlásit |
Drap, to vypadá skvěle. Děda si to vytiskl a uložil k jeho receptům. Jen mu nejde do hlavy to množství sanitru. Na 10 kg masa jen 10 gr. sanitru? Nemáš v receptu překlep?
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |